BGE
2019. 05. 05. - Zircher Ági

Zero waste – A hulladékmentes életmód

 

Mivel napjainkban a környezetszennyezés egyre inkább problémát jelent, elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk arra, hogy milyen termékeket vásárolunk. Korábbi cikkünkben már írtunk a műanyagról és annak káros hatásairól, a mai cikkünkben inkább ezek elhagyásáról és helyettesítéséről lesz szó. A környezettudatosság egyre inkább célja az embereknek, és már egyre többen próbálnak figyelni arra, hogy óvják a környezetüket. Kezdetként a műanyag szatyrok elhagyása, a szemét szelektíven gyűjtése is nagy előrelépés lehet, de ezek mellett még rengeteg mindennel tudunk csökkenteni ökológiai lábnyomunkon.

A zero waste életmód

Azok, akik a hulladékmentességre törekednek mind ismerik a zero waste életmódot. Ez lényegében már nem a szelektív hulladékgyűjtésre való odafigyelés, hanem ennél már jóval többről van szó. Azok, akik ezt az életmódot követik, vagy szeretnék a jövőben elérni, már inkább arra törekednek, hogy ne legyen mit szelektálni. Ez annyit tesz, hogy elhagynak minden olyan egyszerhasználatos csomagolású terméket, amit helyettesíteni lehet, hiszen nagyjából mindent helyettesíteni lehet valamivel. Bár ez az életmód nem a legkönnyebb vállalkozás, és azok, akik e szerint élnek, szinte mind bevallották, hogy eleinte lehetetlennek tűnt, és döcögős úton érték el azt, hogy mindez sikerüljön, de mindenkit bátorítanak arra, hogy ha eleinte nem is sikerült mindent úgy vennünk, ahogyan azt terveztük, ne adjuk fel, hiszen ha már belejön az ember nem is fog hiányozni neki a sok fölöslegesen becsomagolt termék, mert lényegében a csomagolás mentes változat is épp olyan nagyszerűen funkcionál, talán még jobban is. Arról nem is beszélve, hogy azok, akik szemmel látják már az eredményét, mennyivel jobban érezhetik magukat, mert tudják, hogy ők is tesznek azért, hogy ne termelődjön annyi szemét a környezetükben.

És hogyan tudjuk elkezdeni mindezt? Mik az első lépések? Elsőként azt javasolják, hogy kezdjük egyszerűbb lépésekkel, és ha ezeket megszoktuk és beváltak, nyugodtan folytathatjuk keményebb lépésekkel is. Az első lépések közé tartozik a már említett műanyag csomagolások elhagyása. Például műanyagszatyrok helyett használjunk vászontáskát, zacskó helyett hálós vagy szintúgy vászonból készült alternatívát, műanyag palackok helyett kulacsot, műanyagfogkefe helyett fából készültet (mert ezt akár komposztálni is lehet), a folyékony szappanokat, tusfürdőket, samponokat helyettesíthetjük tömbszappanokkal, a papír zsebkendő, kéztörlő és szalvéta helyett textil változatukat tudjuk használni, valamint vásároljunk környezetbarát tisztítószereket, kozmetikumokat. Ha ezek már zökkenőmentesen mennek, jók vagyunk, pedig határ a csillagos ég.

De hol tudnál vásárolni csomagolásmentes termékeket?

Bár még nem a legkönnyebb kimérve, saját tárolónkba vásárolni, egyre több lehetőség nyílik erre is az idő előrehaladtával. A piacok mellett már akadnak olyan boltok is, ahol mindent csomagolásmentesen tudunk vásárolni, de akadnak olyanok is, ahol akár részben is megtehetjük. Az ilyen boltokban egy mérleg segítségével tudunk mindent hazavinni: csak lemérjük a tárolónkat, majd az árut, amit meg szeretnénk venni és már mehetünk is. Budapesten több ilyen bolt is van, ilyen például a Ligeti Bolt, ami megtalálható Budán (1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 14) is, és Pesten (1137 Budapest, Katona József utca 9-11) is egyaránt, valamint van még Budapesten továbbá a Ne Pazarolj (1027 Budapest, Fő utca 79) zero waste bolt is. Vidéken kicsit nehezebb a dolog, de már akad egy-két olyan város, ahol nyitottak ilyen üzletet. Ilyen például Debrecenben a Cekker Bolt (Kossuth utca 49), vagy Pécsett a Zöld Blokk (Nagy Imre út 25). Remélhetőleg az ilyen üzletek száma már csak növekedni fog a vidéki városokat illetően.

A SPAR is elindult egy úton, hogy tegyen a környezetszennyezés ellen, és teszt jelleggel bevezették 2 város üzleteiben (Győr és Tatabánya) az újrahasználható tasakokat, melyeket a boltban vásárolhatunk meg 599 forintért, és ezután bármikor használhatjuk őket újra és újra. Ugyanis egy csomagban 3 darab ilyen mosható tasak van, így mindig tisztán tudjuk magunkkal vinni a következő bevásárlásunkra. Hazánkban ez a kezdeményezés egyedi, és ha sikerrel jár, a többi SPAR üzletben is bevezetésre kerül majd.

Nagy előrelépés az is, hogy 11 budapesti kávézó vezette be a közös elviteles cserepoharat, így, ha nem helyben fogyasztjuk a kávénkat sem kell kidobható pohárban elvinnünk, hiszen amikor legközelebb megyünk, csak vissza kell adnunk, és egy másik pohárban el is vihetjük az aznapi adag kávénkat úgy, hogy még elmosnunk sem kötelező.

Végezetül pedig még egy rendezvénysorozatot említenék meg, akik egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra, és ez nem más, mint a CityMatiné. Aki erre a rendezvényre már ellátogatott, tudja, hogy műanyag poharak helyett (mint már szerencsére sok másik fesztiválon és kocsmában is) bevezetésre kerültek a visszaváltható poharak. Ezek mellett a Matinén már nem kérhetünk szívószálat sem, és akik dohányoznak, a bejáratnál külön zsebhamutartót is kaphatnak, ezzel megelőzve a sok-sok csikket a földön. Ezeket nagyszerű megoldásokat pedig most tetézik azzal, hogy soron következő eseményük, a Multimárkás majális előtt egy nappal közös szemétszedést rendeznek a Margitszigeten. Azok a bulizni vágyók, akik elmennek segíteni megtisztítani, ingyen karszalagot kaphatnak a másnap tartandó (05.18) bulira. Ez egy elég jó motiváció a CityMatiné részéről, szóval egy szó, mint száz, szemétszedésre fel!

 

További cikkek
Top