Kultúra
2022. 03. 21. - Olivér Szórádi

Zenei influencerek a 20. századból

Bizonyára mindenki hallott már a 20. század legikonikusabb és egyik legmeghatározóbb zenekaráról; a Beatlesről. A 60-as évek első felében feje tetejére állt a zeneipar tőlük, számaik már közel 60 éve inspirálják előadók százait. Ők is – mint minden zenész – egy olyan végtelen lánc tagjai, amelyben a következő tag nem létezhetne az előző (befolyása) nélkül. A továbbiakban 8 olyan 20. századi zenekarral és előadóval ismerkedhetünk meg, akik saját stílusukkal megváltoztatták az addigi trendeket és továbbformálták a zenei közízlést.

8. Sex Pistols

A Sex Pistols óriási hatással volt a 70-es évek Nagy-Britanniájára, nélkülük nem valósult volna meg a hihetetlen sok embert elragadó punk mozgalom. Johnny Rotten polgárpukkasztó szövegei kapcsán (Anarchy in the UK, God save the Queen) a 70-es évek végének és a 80-as évek elejének egész zenei tájképe újrarajzolódott, a zenekar zajos, torzított gitárjai és politikai szatírája pedig megszabta a követendő mintát. A post-punktól a pop-punkon át, a szinti-popig minden a Sex Pistols-al kezdődött.

7. Bob Marley

Az 1973-as áttörése után a jamaikai születésű Bob Marley a reggae-t teljes erővel lökte be a köztudatba. Bebizonyította, hogy a reggae többről szól, mint újszerű slágerek sorozata, és minden idők egyik legbefolyásosabb zenészeként biztosította helyét azzal, hogy a műfajt olyan szintre emelte, ahol a kritikusok és a lemezcégek egyaránt elismeréssel fogadták. Dalszövegei humanitárius, könnyed világnézetet hirdettek, amik a béke ikonjává is tették őt. 1981-ben bekövetkezett halálakor a reggae-nek a hip-hop felemelkedésében játszott szélesebb körű szerepét is magáénak tudhatta, és továbbra is bálvány maradt azok számára, akik a zene erejével igyekeznek leküzdeni a faji korlátokat.

6. Prince

Az egyik legszínesebb pop ikon, Prince szerepe az MTV-generáció legkiszámíthatatlanabb előadójaként nem hagyható figyelmen kívül. A legtöbb más művésztől eltérően szinte minden műfajban az egyik legnagyobb hatású zenésznek mondhatja magát: a Beatles-szerű pszichedelikus zenétől (Raspberry Beret) a power balladákig (Purple Rain), a rock’n’roll, a soul, a gospel, az R&B, a szinti-funk és a new wave minden elemét a szélsőségekig ötvözte, és közben újraértelmezte a divathoz és a szexualitáshoz való hozzáállást. Az eklektikához való érzékkel és a gitáron hendrixi virtuozitást megtestesítő Prince, halála előtt mindenkire hatással volt, a rockrajongóktól kezdve a feltörekvő rappereken át, egészen a 90-es évek neo-soul énekesnőiig.

5. Led Zeppelin

A Led Zeppelin tagjai a maguk területén minden idők legnagyobb hatású zenészeinek panteonjában foglalnak helyet; együttesen pedig a késő 60-as évek (és 70-es) legmeghatározóbb rockzenekarja voltak. A blues-rockot a régies angol énekléssel vegyítő Jimmy Page és Robert Plant dalszerzői munkássága az epikus balladáktól (Stairway to heaven), a világi egzotikáig (Kashmir) terjedt. Eközben John Bonham dobos és John Paul Jones basszusgitáros a rock’n’rollt az egyre nehezebb és keményebb hangzásvilág felé terelték. A későbbi heavy metal alapjait lerakva, minden valamirevaló rockzenekar a Led Zeppelinnek köszönheti karrierjét.

4. Pink Floyd

A 70-es években a progresszív zene óriásai, a Pink Floyd olyan albumokkal törték fel a jeget az addig fel nem fedezett területeken, mint a The Dark Side Of The Moon és a Wish You Were Here, amelyeken a kor legmodernebb, leghatalmasabb és legminőségibben szóló számait hallhatjuk. Nemcsak albumaik fogytak nagy mennyiségben, de a zenekar emellett erős társadalmi kritikát is megfogalmazott (Money, Another brick in the wall). A koncepciós albumok mesterei voltak, a Pink Floyd képességei messzemenő hatást gyakoroltak, és inspirálták a zenészeket a hangkeltés új lehetőségeivel.

3. Michael Jackson

Michael Jackson ének- és tánctudásával, ikonikus mozdulataival igazi legendává vált, a 20. századi pop legvégső ikonja volt. A Jackson 5 frontembereként töltötte gyermekkorát, majd ebből kiemelkedve minden idők egyik legbefolyásosabb zenészévé vált, kezdve az Off The Wall című debütáló szólóalbumával. Jackson csillaga az 1982-es Thrillerrel – egy globális bestsellerrel, amely tele volt slágerekkel – ragyogott fel. Átlépte a műfajok szabta határokat, és egy teljesen új korszakot indított el a popzene kultúrájában.

2. Nirvana

A Smells like teen spirit első gitárhangjától tudni lehetett, hogy ez a 3 ember örökre meg fogja változtatni a legtöbb ember zenei ízlését. A 80-as évek tupírozott hajú glam metálja után, a Nirvana a 90-es évek alternatív rock hullámját meglovagolva mutatta meg a világnak (a Rage Against the Machine-el egyetemben), hogy milyen is az a nyers, agresszív és őszinte rock, ő esetükben a grunge. Örökségük még mindig tart: Kurt Cobain máig is inspirálja a gitározni és ,,önmegvalósítani” akaró fiatalokat.

Ezen kívül érdemes azt is megemlíteni, hogy Nirvana nélkül Foo Fighters sem lenne, ami pedig a 2000-es évek elején alakította a rockzene útját.

1. The Beatles

A Beatles mindig is jelenség volt és az is marad. Ahogy a cikk elején szó volt róluk, úgy velük is zárunk. Nincs még egy ilyen zenekar, és félő, hogy nem is lesz. John Lennon és Paul McCartney időtlen dalai (Strawberry Fields Forever, A Day In The Life, Yesterday, végtelen a lista), George Harrison és Ringo Starr kifogástalan zenei teljesítménye továbbra is milliókat inspirál. A Beatles több műfaj alkotóját meg tudja ihletni, hiszen egyfajta sajátos rock-pop-pszcihedelikus-indiai-mindenkonkrétan stílust hoztak össze az évek alatt. Érdemes megemlíteni, hogy a mindössze 10 éves zenekarként való létezésük alatt voltak képesek ekkora befolyással lenni a zenei világra.

További cikkek
Top