BGE
2017. 03. 14. - Kristóf Jacsmenik

XXI. századi Petőfik – Pilvaker

 

Kezdjük egy kis történelemmel: az 1848-as forradalom előtt tiszteleg a Red Bull Pilvaker nevű rendezvény. A 2012-es indulás óta rengeteget fejlődött. Híres magyar rapperek bújnak irodalomtanár jelmezbe, és értelmeznek újra neves magyar verseket a „diákok” számára. Az esemény olyan neves előadókat vonultat fel, mint a Sub Bass Monster (Máté Szabolcs), Diaz (Csöndör László), Fluor (Karácson Tamás), és a Halott Pénz (Marsalkó Dávid és Járai Márk), vagy éppen Kautzky Armand színész, hogy csak pár nagyobb nevet említsek. A jó hangulat érdekében kiváló humoristák is közreműködtek a műsor elkészítésében, mint például: Janklovics Péter és Kiss Ádám. A hamarosan 5 éves rendezvény olyannyira kinőtte magát, hogy idén, a jegyvásárlás kezdete után 5 perccel elfogytak a jegyek. A szervezők bejelentése alapján a főpróbára is lehet majd belépőt váltani, de a fent említettekből kiindulva, ha valaki meg szeretne kaparintani egyet is, annak fel kell kötnie a gatyáját!

A Pilvaker művei közül kiemelkedik a 2016-ban megjelent Pató Pál úr, amely abban az évben az előadás himnusza is lett. Hozzám ez a feldolgozásuk áll a legközelebb, minek okán odafigyelve a dalszövegre igen kemény társadalomkritika fogalmazódik benne, amivel nem lehet nem egyetérteni. 2017-ben szintén napvilágot látott tőlük egy nagyon jó produkció, mely az “Egy életünk, egy halálunk” nevet viseli. A vers lényegi mondandóját megőrizték, azonban mai gúnyába öltöztették azt. Szerintem, van egy olyan Pilvaker dal, aminek hallgatása közben hidegrázást kapunk, ez pedig nem más, mint József Attila Mama című versének átdolgozása. Úgy gondolom, rendkívül szívszorító lett, főleg azok számára, akiknek elhunyt az édesanyja.  Az külön kiemelendő, hogy 2016 szeptemberétől kezdve a 8. osztályos általános iskolások már az irodalom könyvekben is találkozhatnak Fluor, Wolfie vagy Marsalkó Dávid nevével, ugyanis a Szavak című Juhász Gyula verset öntötték új formába, és ezzel a kerettantervbe is bekerültek. Talán pár év múlva érettségi tételként is találkozhatunk majd a Pilvakerben résztvevő előadókkal. A Szavak forradalma nevű YouTube csatornán megtalálhatjátok az összes eddigi dalukat. Mindenképpen ajánlom a meghallgatásukat, biztos lesz olyan, amelyik elnyeri a tetszésetek.

A Red Bull Pilvaker előadására minden év március 15-én kerül sor. A rendezvénynek az Erkel Színház ad otthont. Úgy tűnik, hogy akkora az érdeklődés, hogy a váltás időszerű lenne, amennyiben lehetőség van rá. Rendszerint nagyjából egy órás a műsor, ahol a különféle zenei produkciók mellett, versszavalás is történik. Mivel a 2017-es eseményre minden jegy elkelt, ezért akit érdekel, annak a Pilvaker YouTube csatornáján nyílik lehetőség a megtekintésre, valamivel később. A formáció egy teljesen más megközelítésbe helyezi az eddigi megszokott, nemzeti megemlékezést. Gondolom senkinek sem kell bemutatni, hogy hogyan zajlott általános- és középiskolás éveink alatt ez a nap. Rendszerint ugyanarra a sémára épült fel az összes ünnepség, kisebb változtatásokkal az előző évekhez képest. A Pilvaker ezzel szemben fiatalos, energiával teli, nem mellesleg minden másodpercében látszódik, hogy itt bizony sok időt és energiát nem kímélve dolgoztak azért, hogy a közönség igényeit maximálisan kielégítsék. A fiatal generációra visszatérve, remek dolog, hogy van egy kicsit hozzánk passzított, forradalommal kapcsolatos rendezvény. Ez a XXI. századi fiatalok számára közelivé hozhatja az 1848-as történéseket, és ezzel pedig tovább örökíthetjük ezt a neves történelmi pontot, amelyre minden magyar büszkén gondolhat vissza.

 

További cikkek
Top