BGE
2019. 09. 16. - Zircher Ági

World Press Photo kiállítás 2019

 

Idén is elérkezik hozzánk a World Press Photo kiállítás, aminek második alkalommal ad otthont a Magyar Nemzeti Múzeum. A kiállítást minden évben 45 országban, 100 helyszínen rendezik meg, és több millió látogatót tudhatnak magukénak. Az időszakos tárlat 8 kategóriában állít ki képeket, amelyek érzékenyen hatnak vissza a bolygónkat érintő változásokra, eseményekre. Az éves pályázat a világ legrangosabb fotópályázatának számít manapság.

A Magyarországon 2019. szeptember 19 és október 23 között megrendezendő kiállítás idén 42. éve látogat el hazánkba, ahol az érdeklődök az év eseményeiről készült fotókat tekinthetik meg, ez segít jobban megérteni, hogy még is mi zajlik a világban körülöttünk. Nem véletlen a kiállítás szlogenje sem, „Connecting the world to the stories that matter” hiszen mindig az elmúlt év legösszetettebb vizuális dokumentumát tárják elénk. Az esemény nagyon meghatározó a fotósok között. A versenyre több ezrek jelentkeznek, hogy valamelyik kategóriában elnyerhessék fotójuk kiállítását. Az idei évben összesen 4738 fotográfus pályázott 129 országból, és 78801 fotó került beküldésre. A 143 képet, amely végül kiállításra kerül, három héten keresztül válogatta a nemzetközi zsűri, amelynek 21 tagja riporterekből és szerkesztőkből állt. össze. Végül 25 ország 43 fotóriportere került díjazásra. A kiállítás korábban a Néprajzi Múzeumban kapott helyet, annak bezárása után költözött át a Magyar Nemzeti Múzeumba, ahol azóta is (idén második éve) kerül megrendezésre.

8 kategóriában tekinthetjük meg idén is a képeket, ezek pedig az általános hírek, a környezet, a természet, a hosszútávú projektek, a portré, a hír, a sport és az év képe. Az idei évben pedig először, az év képriportja díjat is kiosztották. A kiállított képek gazdái között pedig magyar fotóst is találunk, ugyanis természet kategóriában másodszor nyert díjat egy hazai pályázó, Máté Bence. A magyar természetfotós Túlélési ösztön című fotójával nyerte el a díjat, amelyet még tavaly áprilisban készített Erdélyben. A képen levágott lábú békák törekednek a felszín felé, miután vissza lettek dobva a békapetékkel teli vízbe. A kép arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal rengeteg párzásra összegyűlt béka lábát vágják le azzal a szándékkal, hogy megegyék, úgy, hogy a béka még él.

A kiállítás mellett kísérő programokkal is készül a múzeum, és ezzel egy időben megrendezésre kerül még a „Digital Storytelling”, ahol a World Press Photo dokumentarista és multimédia pályázatának nyertes filmjeivel fognak folyamatos mozi élményt biztosítani.

Emellett pedig  Borsi Flóra „Imagine” című kiállítása fogja még kísérni, ahol a fotós szürreális képeit tekinthetjük meg, amelyek „univerzális érzelmet, vágyat, kétségbeesést fejeznek ki, metaforái az emberi psziché törékenységét mutatják”. Egyébként a fotós még csak 26 éves, nemrég végzett a Moholy-Nagy Egyetem fotográfia szakán. Elég nagy sikereket ért el még amellett, hogy a kiállítást kíséri az övé, ugyan is az Adobe Photoshop CC többek között az ő fotóját is felhasználja PR tevékenységéhez, a Haselblad pedig a legújabb fényképezőgépét is a kép manipulációjának videójával reklámozza. Ezek mellett pedig külföldön is magáénak tudhat kiállításokat.

Ha valakit érdekel a kiállítás, mindenképpen érdemes ellátogatni a tárlat idején, emellett diákoknak ingyenes tárlatvezetés is kérhető. További információért pedig érdemes ellátogatni a World Press Photo, vagy pedig a Magyar Nemzeti Múzeum hivatalos oldalára.

A Magyar Nemzeti Múzeum nyitva tartása:
kedd, szerda, csütörtök, vasárnap: 10.00 – 18.00 óráig;
péntek, szombat és október 23: 10.00 – 20.00 óráig.

Belépők ára:
Teljes árú belépőjegy: 2100 Ft
Kedvezményes belépőjegy (diák és nyugdíjas): 1000 Ft
Családi jegy (1-2 felnőtt, 1-3
gyerek): 4400 Ft.

További cikkek
Top