Közérdekű
2016. 05. 26. - Boglárka Kiss

Work hard, play hard – avagy a diákmunkákról őszintén

Közeledik a nyári szünet, amikor már látjuk a kiutat a vizsgaidőszakból. Az évközi hosszas tanulás után, és egy sikeresen abszolvált statisztika vizsga után végre kiülhetünk a szabadba egy kisfröccs kíséretében, és élvezhetjük a napsütést. Azonban egyetemistaként a nyár már nem csak a lazulásról és a bulikról szól, hanem arról is, hogy a következő tanévre tegyünk félre egy kis zsebpénzt, amiből gazdálkodni tudunk, hiszen mi már „felnőttek vagyunk”. Szüleinkhez persze bármikor fordulhatunk, de azért mégiscsak jobb saját zsebedből finanszírozni a sulit, az albérletet, vagy az éppen hőn áhított okoskütyüt. Ilyenkor következik az, hogy állást keresünk, és próbáljuk magunkból a lehető legtöbbet kihozni, hogy a céljainkat elérjük.

A munkakeresésnek több fázisa van. Első lépés, hogy eldöntsük magunkban, valóban szeretnénk-e dolgozni, ha igen, akkor milyen jellegű munkát szeretnénk végezni. Diákként a legegyszerűbb, ha regisztrálunk egy diákszövetkezetbe. Ezeken keresztül érdeklődhetünk egy-egy adott munka iránt, vagy miután regisztráltunk, értesíthetnek minket az éppen aktuális ajánlatokról. A diákszövetkezetek hasznosak, hiszen leinformált cégekkel vannak kapcsolataik, így kisebb az esélye annak, hogy átvágjanak minket, esetleg ne fizessék ki az elvégzett munkánkat. Persze nem kötelező rajtuk keresztül munkát keresni, ha úgy gondolod, hogy nincs rájuk szükséged, te magad is utánajárhatsz, hogy milyen lehetőségeid vannak.

Azt, hogy milyen jellegű munkát szeretnénk végezni, vagy mi lehet számunkra megfelelő legegyszerűbb úgy felmérni, hogy megnézed, hogy milyen erősségeid vannak, például: jól beszélsz nyelveket, vagy a sok „kockulás” eredményeképp jobban értesz a számítógépekhez, az informatikához, mint mások. Azonban nem mindig repül az ölünkbe egy olyan ajánlat, ami számunkra a tökéletes „álommeló” lehetne. Vannak jobb diákmunkák, amelyek olyannyira kelendőek, hogy pillanatok alatt megtelnek a helyek. Ezzel szemben vannak rosszabbak is, amelyeket kevesebben vállalnak, esetleg a bérezés sem olyan jó, mint a „slágermunkáknál”.

Kezdjük a sort a legnépszerűbbekkel. A jól fizető állások gyorsan elkelnek, ezekre akár tízszeres is lehet a túljelentkezés. Az örök favorit az adminisztratív jellegű munka, irodai munka, adatrögzítés. Ezek könnyen elvégezhetőek, általában nem igényelnek specifikus szaktudást, valamint nem fizikai munka, így a szervezetet sem viseli meg. Ezeken kívül a kedvencek közé tartoznak a vendéglátós munkák, mint a strandokon való pultozás, vagy kasszázás, akár Balatonon, aquaparkokban, vagy más üdülővárosokban. Népszerű továbbá a host/hostess munka, ami lehet például illatfújás, kóstoltatás, vagy ital promóció is. Továbbá a diákok szívesen vállalnak gyakornoki állásokat is, amelyek ugyan szakképzettséget igényelnek, de természetesen pont emiatt az órabérük is jóval magasabb.

Az abszolút győztes azonban, amelyek helyei pillanatok alatt betelnek: a fesztiválmunkák. Nincs is jobb annál, mint amikor a kellemes időtöltést, azaz jelen esetben a fesztiválozást összekötjük a hasznossal, a pénzkereséssel. A diákok nagy része szívesen vállalja el az ilyen jellegű munkákat, hiszen a meló mellett egy-egy koncertre is eljuthatnak, jól érezhetik magukat úgy, hogy közben dolgoznak.

Azonban nem csak álommunkákról beszélhetünk, hanem vannak olyanok is, amelyeket kevésbé szeretnek végezni a diákok, persze ezek bérezése sem túl jó. Sokszor olyan munkákat is képesek elvállalni, amelyeket egy felnőtt ember nem biztos. Ebből kiindulva, valamint, hogy a diák munkaerő olcsóbb, időnként találkozhatunk extrém feladatokkal is. Ilyen lehet például a szórólapozás útkereszteződésekben, ami az autók miatt elég nagy kockázattal jár. Nem biztos, hogy minden ember vágya az, hogy életét veszélyeztetve, autók közt lavírozva próbálja meg elosztogatni az aznap esti bulit hirdető szórólapokat. Ezen kívül a mezőgazdasági munkák sem tartoznak a kedvencek közé. Ide sorolhatjuk a gyümölcsszüretelést, vagy a kukorica címerezést is, amelyek nyáron, a tűző napon kevésbé tűnnek kellemesnek, mint egy irodában ülni. Azonban, ha a barátaiddal közösen vállaljátok, szórakozásként is elsülhet, amivel még pénzt is kerestetek.

A legrosszabb diákmunkák közé sorolhatjuk a takarítást is, legyen az szemétszedés, bármilyen rendezvény, esemény utáni takarítás, vagy egy iroda rendbe rakása. Senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé az, ha mások után kell rendet raknia. Vegyük csak a lakótársunkat, mennyire bosszant minket már csak az az apróság is, hogy nem mosogat el maga után, vagy nem viszi ki a szemetet. Azonban ezeket a feladatokat is el kell végezni, így ha számodra nem mocskos a kétkezi munka, nyugodtan vállald el.

Mindent egybevetve, diákként dolgozni nem rossz dolog, főleg ha lebeg a szemed előtt egy olyan cél, amit szeretnél önerőből teljesíteni, hogy ne kelljen a szüleidtől kérned. Vannak slágermunkák, amelyekre nagyon hamar betelnek a helyek, szinte vérre menő harc folyik ezekért. Azonban ha számodra nem ciki egy gyümölcsösben szüretelni, választhatsz a nem túl népszerű munkák közül is, amelyekkel a rosszabb hírük ellenére lehet, hogy életre szóló, pozitív élménnyel tudnak szolgálni. Ha szerencséd van, a keresgélés folyamán olyan munkára is bukkanhatsz, amit nem csak nyáron tudsz végezni, hanem akár iskola mellett is. A döntés csak rajtad áll, válaszd a neked valót!

További cikkek
Top