Szubjektív
2014. 02. 02. - Kovacsev

What did I just read?

A mai világban az internet hemzseg a blogoktól, vagy legalábbis blogra hajazni akaró skiccektől. Nem kell sokat vájkálnunk a világháló pokoli bugyraiban, hogy ráakadjunk egy-egy “jézusistenmitolvastamel” blogra. Azonban szerencsénkre –mivel ahol van vesztes, ott van győztes is – természetesen nagyon sok hasznos és érdekes bloggal is megáldott minket a virtuális Teremtő.

De mikor is terjedt el a blogolás?

A weblog kifejezést Jorn Berger alkotta meg 1997 decemberében. 1999 áprilisában Peter Merholz egy főnévre és egy igére bontotta a szót, így jött létre a we blog, melyet pár évvel később az Oxford English Dictionary is importált a szótárába. “Egy weblog egyfajta folytonos utazás egy emberi útikönyvvel, akit megismersz. Sok útikönyvből lehet választani, és mindegyiknek saját olvasótábora van.”

Az igazi nagy robbanás – a blogolás történelmében is – a 2001-es terrortámadásnak köszönhető. Az eseményeket leíró civil tudósítók és a terrorizmus elleni háborút hirdető bloggerek is nagyon nagy figyelmet kaptak ebben az időben.

evolution

Amerikában például már több főállású blogger van, mint jogász. Ez az őrület egy ideje már kicsiny hazánkban is masszívan hódít. Egyre több a saját életét, gondolatait, tanácsait megosztó fiatal-öreg, kicsi-nagy. Legyen szó sportról, divatról, elektronikai kütyüről, egy filmről, egy külföldi élménybeszámolóról, egy neves eseményről, vagy éppen egy teljesen irreleváns dologról, a 21. században már szinte bármiről lehet blogot írni. A lényeg az, hogy minél többen olvassák.

Örök érvényű igazság, hogy ha egy oldalra sokan kattintanak, akkor ott bizony megjelenik egy cég is, aki ebből hasznot szeretne húzni. A könnyebb átláthatóság végett erre komponáltam egy képletet: Szuper oldal x rengeteg látogató + hirdető = pénz. Ilyenkor áll válaszút előtt bloggerünk. “Eladja a lelkét az ördögnek” és a profitot tartja szem előtt? Vagy nemet mond, és csinálja tovább az egészet úgy, ahogy eddig? Lássuk be, tízből kilencen habozás nélkül az A válaszra böknénk. Jól tennénk? Döntsétek el, szemlétetem:

Nick Dentoné angol újságíró 2002-ben indította el blogját, ami azóta több száz millió dollárt hozott a konyhára. Persze mondhatjuk, hogy könnyű dolga volt, hiszen újságíró, alapból rendelkezik írói vénával, és a kapcsolatai is megvoltak hozzá. De itt van például Jeremy Shoemaker, aki mögött szinte semmi háttér nem volt. Ő a modellkedésről, a divatról publikál, blogja pedig 180 000 dollárt kóstál.

Száz szónak is egy a vége, ha céltudatos az ember, nem kell sok minden ahhoz, hogy egy később sikeres blogot hozzon létre. Mindössze egy jó téma, némi szorgalom, idő és egy adag szerencse.

Mázlinkra van egy kedves úriember, nevén nevezve Al Carlton, aki pont arról írt blogot, hogy hogyan lehet a blogolásból meggazdagodni. Aztán ne engem hibáztassatok, ha nem működik!

Power of Words

Aki esetleg kedvet kapott egy blog készítéséhez, annak ezt az oldalt tudom ajánlani, 15 perces gyorstalpaló. Aki ugyan szeretne blogolni, de nincs kedve a blogkészítés procedúrájához, annak a sokak által már ismert és használt Twittert javasolnám.

Most pedig jöjjön 2013 top 5 (+1) blogja

Humoros kategória:

Itt lényegében a Twitterről vett aranyköpések vannak egymás után felsorakoztatva, illetve némelyik még illusztrációt is kapott. Vizsgára való felkészülés közti szünetekben, a wc-n vagy a buszon ülve, mindenhol jó olvasmány.

Abszolút szánalmas kategória:

A 12+-os  korosztály kedvenc oldala a “blogolásra”. Nem akarok zsákbamacskát árulni, az Ask Fm-ről van szó. Sajnos volt már szerencsém egy két rettentően “színvonalas” eszmefuttatásba belenézni. Gyerekek, ha nagyon hülyének érzitek magatokat, mert nem megy a stat, vagy a matek, mindenképp nézzetek fel ide. Egyből másképp fogtok vélekedni a hülye jelzőről.

1360012618.6049-askfm-fMinden, ami pasi kategória:

Tipikus pasis dolgok gyűjtőhelye. Öltözködési tanácsok, menő kocsik, exklúzív kütyük. Ajánlom minden sorstársamnak.

Csajoknak kategória:

Ehhez annyira nem értek, a számomra legfigyelemfelketőbbet választottam (bocs lányok). Nekem tetszett, igaz nem sokat nézelődtem rajta, de hátha Ti megtaláljátok benne a kedvetekre valót.

Random kategória:

Sok féle és fajta érdekességet lehet találni rengeteg témában ezen a blogon. Elütni vele az időt, és közben pár különös infót magunkba szippantani pont ideális.

Személyes kedvencem:

Elég népszerű már itthon is, így gyanítom már sokak ismerik és böngészik nap mint nap. Rengeteg jó gif és kép található millió kategóriában. Egy kis ízelítő a választékból. Nagyon jó pillanatokat kaptak le a fotósok a baglyok züllött életviteléről. Ezen a linken pedig Budapestről készült rendkívül látványos képeket találhattok.  2013-ban ezt a blogot bújtam a leginkább. Megéri beregelni! Jó mulatást hozzá!

tumblr_logo

További cikkek
Top