Szubjektív
2018. 01. 28. - Bonnyai Kitti

Viszlát Netflix, helló Disney streaming!

 

Több mint tíz éve indultak el a fizetős, leginkább havidíjas, azonban teljesen jogszerű streaming szolgáltatások, amelyek azóta már meghódították az egész világot. A nagy áttörést az audiovizuális szektorban mindenki számára ismerős nevű Netflix, míg a zenepiacon a Spotify hozta, azonban mára már rengeteg hasonló platform működik, mint például a Hulu Plus, az Amazon Prime vagy az HBO Go.

Mi is az a streaming?

A streaming szolgáltatás a fogalom tisztázása érdekében annyit jelent, hogy bármilyen multimédiás állományt képesek vagyunk lejátszani anélkül, hogy letöltöttük volna azt az internetről.  Az elmúlt években a Netflix sikeréből kiindulva több nagy cég is úgy döntött, hogy létrehozza saját platformját, így ma már nagy számban használhatjuk adott összeg fizetése ellenében a legkülönbfélébb online streaming szolgáltatásokat. Már 2016-ban is megfigyelhető volt, ezért nem meglepő, hogy egy olyan nagy és erős vállalat, mint a Disney is belevág saját streamingfelületének létrehozásába.

The Walt Disney Company

A Disney még 2009-ben vásárolta meg a Marvelt négymilliárd dollárért és ekkor kezdtek neki a modern filmipar legnagyobb vállalkozásának. A médiatársaság nemrég igen nagymértékben hívta fel magára a figyelmet, amikor felröppent a hír, hogy felvásárolja a 21st Century Foxot. A hír azóta beigazolódott, a Disneynek 52,4 milliárd dollárt ért a Fox médiabirodalma, valamint a vállalat plusz 14 milliárd forintot költ még a Fox adósságainak rendezésére is. Ezzel a beruházással a Disney lett a világ legnagyobb médiavállalata.

Disney és Netflix

Fontos tudnivaló, hogy a Disney úgy döntött felmondja jelenlegi megállapodását a Netflixszel valamint néhány további szolgáltatóval, és a saját tartalmát exkluzív jelleggel kínálja majd az előfizetőknek. A Disney legfrissebb újítására 2019-ben kerül majd sor, hiszen addigra tervezi a vállalat a saját film- és sportközvetítő platform elindítását. Ekkor következik majd be, hogy a Disney elszakad a Netflixtől. A Netflixet kedvelő felhasználóknak ez azért okozhat kellemetlenséget, mert a Disney kiválása következtében szűkülő Netflix-kínálat miatt lehetséges, hogy búcsút kell intenie kedvenc szolgáltatásának. Azonban egyelőre aggodalomra semmi ok, a Netflix ugyanis felismerte, hogy kénytelen saját tartalmak készítésére költeni, hiszen ahogyan a Disney is tette, úgy később más cégek is elvihetik  produkciójukat. Ami biztos, hogy a 2019-es év végén el fognak tűnni a Netflixen megtalálható Disney gyártású filmek, de addig még minden változatlanul megtekinthető az oldalon. A Disney és a Netflix közös gyártású filmjeire ez nem vonatkozik: ezek, köztük a Marvel sorozatai is megmaradnak az eredeti kínálatban.

Disney streaming

A hírek szerint a Walt Disney lényegében három streamingfelületet is elindíthat, egy sportos, egy családi, illetve egy prémium felületet is. Ezeknek az egyik ágát jelentené a már működő sportközvetítő ESPN alkalmazás szolgáltatásainak kibővítése. A cég azt ígéri, hogy több mint tízezer sporteseményt közvetít majd évente, mindezt pedig regionális, nemzeti, valamint nemzetközi rendezvényekről egyaránt.

A másik szolgáltatási ágat a filmek fednék le, így a 2019-re tervezett műsorok már csak az új platformról lesznek elérhetőek, úgy mint a Toy Story 4, a Jégvarázs folytatása és Az oroszlánkirály. A tervek szerint a felületről elérhetővé válik a vállalat könyvtára, vagyis minden ami Disney és Pixar egész estés film, a Disney Channel, a Disney Junior és a Disney XD televíziós műsorai.

Televízió vs. Streamingszolgáltatás

Sokak szerint a televíziózás már a múlté, az internet világában az átlagkorosztály nem, vagy csak nagyon ritkán használja a tévét, hiszen szinte minden megtalálható a neten, bármely korosztály számára. A streamingfelületek kialakításával pedig csak méginkább súlyosbodott a televíziózás helyzete. A Disney által tervezett három felület akkora lefedettséget biztosítana, hogy egy átlag embernek vagy családnak nem is lesz szüksége másra, hiszen a művészfilmektől a focimeccseken át a mindannyiunk kedvencei közé tartozó mesefigurákkal teli gyermekmesékig megkap mindent, és még csak az idegesítő reklámokkal sem kell szenvednie.

Bár Magyarországon egyelőre a Netflixszel kapcsolatban is elmaradt a nagy áttörés, ugyanis a magyar emberek többsége főleg a szinkronizált filmeket választja, amelyek csak korlátozott számban érhetőek el, mégis izgatottan várhatjuk, hogy mi sül majd ki a Disney streamingfelületének indulásából. Egyelőre sok kérdés vetődik fel a szolgáltatással kapcsolatban, de a jelek szerint mindenre választ kaphatunk 2019-ben a Walt Diseny Company hivatalos streamingplatformjának elindulásakor.

További cikkek
Top