Közérdekű
2018. 12. 19. - Bonnyai Kitti

Viszlát, Műanyag!

 

A műanyag mára mindennapi életünk hívatlan vendégévé vált. Mindannyian napi szinten alkalmazunk különböző műanyagból készült termékeket, legyen szó éppen nejlonzacskóról, szívószálakról, vagy a vizes-üdítős műanyag flakonjainkról. Ezek az általunk egyszer-legfeljebb párszor újra felhasznált termékek miután számunka feleslegessé válnak, megválunk tőlük, majd különböző, igencsak nem kívánatos helyeken találkozhatunk velük újra.

Mindezzel nem mondunk semmi újat, hiszen aki egy kicsit is figyel, nap mint nap találkozhat egyetemre vagy munkába menet egy-egy eldobott Coca-Colás flakonnal vagy éppen egy szélfújta Spar-os nejlonzacskóval. Sajnos ez a látvány annyira természetessé vált számunka, hogy nem is jut eszünkbe, hogy esetleg felvegyük, elvigyük a következő szemetesig, hiszen miért pont mi? Ilyen gondolatok futnak át az agyunkon, hogy „Ez nem az én szemetem, minek vegyem fel?” vagy éppen, hogy „Egy zacskó még nem a világ vége”. Persze, egyrészt mindenkinek igaza van, hiszen nem mi dobtuk el és nem is lenne tragédia egyetlen szélfújta zacskó az utcán, de a dolog ennél jóval bonyolultabb. A következőkben arról olvashattok, hogy milyen összetett problémát okoz világszerte a műanyag jelenléte.

Miért jelent ekkora problémát a műanyag?

Tudod, hogy a hétköznapokban használt anyagok, termékek mennyi idő alatt bomlanak le? Íme, néhány naponta termelt szemét lebomlási ideje: azt mindenkinek biztosan elmondták már egészen kiskorában, hogy az almacsutkát és banánhéjat még el lehet dobni a környezetben, hiszen azok biológiailag viszonylag hamar, és a környezetre nem káros módon lebomlanak. Egy banánhéj lebomlásának ideje 3-4 hét, egy almamag pedig 2 hónap alatt tűnik el. Ha papírszatyor kerül a környezetbe, 1 hónap múlva már nem láthatjuk a nyomait, de mi a helyzet a műanyaggal? A műanyagok többsége nehezen bomlik le, jobb esetben a lerakókban elhelyezve végzik, ám itt a levegőtől elzártan évszázadokig állhatnak változatlanul. Elégetésükkor pedig a levegőbe kerülnek a környezetre és az egészségre egyaránt káros gázok. Egy darab műanyagpalack lebomlásának ideje 450 év, míg egy eldobható pelenka 550 év alatt, a műanyag szatyrok pedig 200-1000 év alatt bomlanak, de el soha nem tűnnek maradéktalanul, hiszen  vegyi anyagok maradnak belőlük a talajban.

Óceánok szennyezettsége

A szárazföld szennyezettsége mellett meg kell említenünk az óceánokba kerülő műanyagok hihetetlenül káros hatását. Minden évben újabb nyolcmillió metrikus tonna műanyag kerül az óceánba, melynek 80%-a szárazföldről származik. A Hawaii és Kalifornia között félúton található nagy csendes-óceáni szemétsziget a Föld legnagyobb óceáni hulladék-felhalmozódása. Kutatók elemezték a térséget, a vizsgálatok eredménye pedig azt mutatja, hogy mintegy 1,2 millió műanyagdarabot gyűjtöttek be és egy 300 négyzetkilométeres területet mértek fel. A friss adatok pedig azt mutatják, hogy a több, mint 10 négyzetkilométerenként több, mint 10 kilogramm műanyaghulladék található. Szakértők szerint az elkövetkezendő időszakban 4-16-szor lehet nagyobb a sziget, mint mostani mérete, ha ilyen mértékben folytatjuk a Föld szemetelését. Az élőlények táplálékként tekintenek a szemétre, megeszik őket és hamarosan elpusztulnak. Ha pedig nem fogyasztják el, akkor beleakadnak, nem tudnak kiszabadulni és ez okozza a vesztüket.

Harc a műanyag ellen

Az ember lassan ráébred, mit tett a saját élőhelyével, környezetével és elkezd megoldásokat keresni, hogy ha visszacsinálni már nem is lehet, valamilyen szinten csökkentse a már meglévő károkat.

A világon több ezer tudós foglalkozik a műanyag problémájával, szeretnének megoldást találni erre a fenyegető problémára. Két chilei mérnök 2018-ban bemutatott egy vízben oldódó, olajszármazékoktól is mentes műanyag bevásárlószatyrot. A két mérnök nyilatkozatából kiderül, hogy ameddig egy hagyományos műanyag zacskó átlagosan 150-500 (vagy akár 100) év alatt bomlik le, addig az övék 5 perc alatt. A gyártás októberben elkezdődött Chilében.

A nejlonzacskó mellett a szívószálak jelentik a legnagyobb problémát. Becslések szerint csak az USA-ban naponta több, mint 500 millió műanyag szívószálat használnak és dobnak el a fogyasztók. A műanyag szívószálak elleni harc állandó, de nem egyszerű. Fokozatosan tűnnek majd el a hagyományos műanyag szívószálak, együttesen a műanyag fültisztító pálcikákkal. A műanyag szívószálak helyett papírból, fémből és különböző természetes anyagokból készült termékek kerülnek majd forgalomba.

Nemrég tapasztalhattuk, hogy egyre több áruházláncban kell fizetnünk a nejloncsakókért, illetve, hogy a megszokott nejlon helyett papírzacskókban kapjuk kézhez például a megvásárolt ruháinkat a Zara, Bershka illetve most már a H&M üzleteiben is.

Mi az amivel segíthetünk?

Mindannyian aktív részesei lehetünk a műanyagok elleni harcnak, csak egy kicsit környezettudatosabb életet kell folytatnunk. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal már meglévő bevásárlózacskóinkat a nagybevásárláshoz, amelyek anyaga lehet papír illetve textil is. A textil bevásárlózacskó például kifejezetten tartósabb és strapabíróbb a műanyagnál is, így nem kell félnünk, hogy elszakad, emellett kis helyen elfér, ezáltal mindig a táskánkban lehet. A másik módszer, hogy nem kérünk zacskót a megvásárolt terméknek feleslegesen, ha azt már meglévő táskánkba is el tudjuk helyezni. Az egyszer használatos szívószálak helyett beruházhatunk fém, illetve természetes anyagokból készült termékekre, így figyelve környezetünkre. Mindezek apró lépések, de ha együttesen mindenki csak ennyit tenne a környezetért, a műanyag ellen harcban sokkal nagyobb eséllyel jöhetnénk ki a győztes oldalon.

 

További cikkek
Top