Közérdekű
2020. 05. 10. - Feke Brigitta

„Visszajöttem Magyarországra 6 millió dollárral” – Liszkay Mihály élete

A Liszkay Borkúria tulajdonosa, Liszkay Mihály közel 50 év után költözött vissza Magyarországra, és borászatot varázsolt egy addig ismeretlen Balaton-felvidéki pincéből. Mai cikkünkben azt mutatjuk be, hogy Magyarország egyik legkülönlegesebb borkúriájának tulajdonosa hogyan vált tehetséges bárzongoristából díjnyertes borásszá.

Liszkay Mihály élete Budapesten kezdődött, állatorvosnak készült, azonban az 1956-os forradalom gyökeresen megváltoztatta terveit, egyben életét is. A forradalom kitörésekor a 17 éves Liszkay és szülei mindenféle nyelvtudás nélkül Hollandiába emigráltak, ahol mint ’56-os menekülteket befogadták őket, és a Montessori Gimnáziumba járatták a fiút. Ezt követően felsőfokú tanulmányait a Maastrichti Hotel és Restaurant Management Főiskolán folytatt, mely akkoriban Hollandia legexkluzívabb bentlakásos iskolája volt, itt hotelmenedzsernek tanult. Időközben elsajátította a holland, valamint a francia nyelvet, azóta pedig már öt nyelven beszél.

Liszkay Mihály tehetségének köszönhetően karrierjét bárzongoristaként kezdte, bejárva így az egész világot. Zenei hivatásának köszönhetően olyan helyeken fordult meg élete során, mint Rotterdam, Amszterdam, New York, London és különféle luxushajók fedélzetei.

A 24 éves Liszkay bárzongorista fizetése lehetővé tette, hogy 1964-ben karrierjét étterem-tulajdonosként folytassa, első éttermét a hollandiai Masstrichtban nyitotta meg, ezen kívül még két vendéglőt tudhatott magáénak, melyeket több, mint tíz évig üzemeltetett. Mindeközben Liszkay Mihály megházasodott, kétgyermekes édesapa lett. Az 1970-es évek elején Hollandiában politikai változás következett be, így éttermeit felszámolva Kanadába vándorolt, ahol szeretett volna továbbra is vendéglátással foglalkozni. Így összebarátkozott egy befektető társasággal, akiknek a kanadai Sziklás-hegységben volt egy ranche, Liszkay úr pedig itt kezdett el dolgozni, mint az üdülőhely menedzsere. Családjával három évet élt a kanadai Sziklás-hegységben, ő pedig idejét szívesen töltötte vadászattal, amiben gyakran indiánok is segítették. Három év után azonban a költözés mellett döntöttek, mert a gyerekek elérték az iskoláskort, így Vancouverbe költöztek a magasabb szintű oktatás érdekében. Ezt követően Liszkay Mihály 14 éven keresztül befektető emigránsokat vitt Kanadába a világ különböző pontjairól, mint például Hong Kong, Indonézia.

Liszkay Mihály Magyarországra 2000 körül érkezett, közel 6 millió dollárral a zsebében, azzal a céllal, hogy Budapesten éttermeket nyisson, azonban tervei nem teljesültek be. Egy vadászat során tévedt a monoszlói völgybe, meglátva ekkor az érintetlen, szűz tájat, melybe azonnal beleszeretett. Első ötlete az volt, hogy itt nyaralót vásárol unokái számára. Liszkay Mihály 2001-ben meg is vásárolta az első hektárokat, 63 évesen pedig megpályázta az állami támogatást a szőlőtelepítésre.

Azonban az építkezés során felfedezte, hogy a vidék mekkora lehetőséget rejt a szőlőnek köszönhetően, ekkor döntött úgy, hogy borászattal kezd foglalkozni, ugyanis kiderült, hogy a természeti adottságai végett a terület az ország legértékesebb dűlői közé tartozik. Liszkay úr érezte a hely mediterrán kisugárzását, így nagy harcok során ugyan, de elérte, hogy a régi szőlőket kivághassa, helyettük pedig kékszőlőt telepítsen újra, ez a lépés pedig lehetőséget adott arra, hogy olyan rendkívül különleges vörösborokat készítsen, mint a cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, vagy pinot noir. Ezt követően Liszkay úr úgy döntött, hogy nem üzleti, hanem érzelmi terveit követi, így borhotelt hozott létre, és ismét belevágott abba, amiből már ki akart szállni: a gasztronómiába.

A Liszkay Borkúria 1600 m2-es épülete a francia Chateau borászatok tervezete alapján épült, mely tartalmazza a kilenc ízlésesen berendezett szobát, a wellnest és a borfeldolgozó üzemet, mely kiváló vörösborokkal várja az odalátogatókat. A vendégek a környező falvak gasztronómiai kínálatát vehetik igénybe, bort kóstolni pedig azok is jöhetnek ide, akik nem ebben a borhotelben szállnak meg. Liszkay úr úgy vallja, hogy egy olyan komplexum alapjait rakta le, melyet több generáció fog élvezni a jövőben. A borkúriában a vendégek élvezhetik a természet csendjét, nyugalmát, és az egyedülálló panorámában gyönyörködve ízlelhetik meg a díjnyertes Liszkay borokat.

Liszkay Mihály ötven évig élt büszke magyarként a nagyvilágban, és mai napig Kanada, Hollandia és Magyarország háromszögében éli az életét. Azonban 2019-ben, 78 évesen fájó szívvel úgy döntött, hogy eladja a birtokot, hogy hátralévő életében élvezhesse a szabadságát, megválva a kúriájától, lezárva ezzel életének egy újabb periódusát.

További cikkek
Top