Közérdekű
2015. 02. 13. - Kahy

Virtuális valóság – a jövő megérkezett

A virtuális valóság mindig is utópisztikus, elérhetetlen hatást keltett. Leggyakrabban a sci-fi filmekben találkozunk velük, sokszor pedig úgy gondolunk rá, mint az informatikus társadalom egy játékára a sok közül. A VR azonban ma már sokkal több ennél, nemsokára hétköznapjaink részévé válik. Klisének hangzik ugyan, de egyre inkább igaz az állítás: a jövő megérkezett.

Egy kis történelem

A virtuális valóság, azaz a VR (virtual reality) sokkal korábbra nyúlik vissza, mint gondolnánk. Az 1950-es években, Douglas Engelbart amerikai gépészmérnök gondolta ki először, hogy az akkor még szoba méretű számítógépekkel többet is lehetne kezdeni, mint puszta számításokat végeztetni. Az ő ötlete nyomán, a 60-as években alakult ki a ma is használatos egér. Majd nem sokra rá, az amerikai hadsereg elkezdte fejleszteni az első repülőgép szimulátort, amely az első, igazi VR eszköznek tekinthető. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a technológiát átvették a civil gyártók is, a leg említésre méltóbb próbálkozás a Nintendo „varázskesztyűje” volt, ami tulajdonképpen a mai Wii elődjének tekinthető.

Kütyük

Jelenleg több fejlesztő csoport is dolgozik egy hétköznapi fogyasztók számára is használható eszközön. A legkiemelkedőbb fejlesztő az Oculus csoport, melynek – saját állítása szerint – célja egy magával ragadó VR technológia létrehozása, ami könnyen viselhető és fogyasztóbarát ára van. Jelenleg elérhető termékük az Oculus Rift Development Kit 2, aminek neve is tartalmazza, hogy egyelőre fejlesztői céllal árulják. Ez még nem a végleges, piacra szánt darab, de már itt is megtaláljuk a FullHD felbontást, mozgásérzékelőt és korunk legmodernebb VR technológiáját. A jelenlegi ára 350 $, plusz szállítási költség.

oculus-rift-dev-kit-2

Szintén az Oculus-szal karöltve készült el a már felhasználói piacra szánt Samsung Gear VR eszköz (itt egy hosszabb elmélkedés róla). Azonban ezen már ránézésre is érződik, hogy egy gondosan kidolgozott és a nagyközönségnek szánt termékről van szó, még ha egyelőre a kezdeti stádiumban is van. A nemrégiben megjelent Galaxy Note 4 típusú telefonhoz készült, azonban egyelőre csak az Egyesült Államokban és Angliában érhető el. Addig is, amíg hozzánk megérkezik, van más lehetőség. A mai okostelefonok többsége rendelkezik már olyan beépített részekkel, mint a giroszkóp, vagy a nagy felbontású képernyő, ezért könnyedén átalakítható egy VR eszközzé is. Amennyiben érdeklődünk a technológia iránt, vagy csak szeretjük kipróbálni az új kütyüket, meglévő telefonunkból is tudunk virtuális élményt fabrikálni. Kell hozzá egy ezt lehetővé tévő lencse pár, illetve egy megfelelő alkalmazás. Az alábbi videóban láthatjuk, hogyan is működik a dolog, itt egy bővebb bemutató, illetve amennyiben elnyerte tetszésünket, itt tudunk rendelni is.

Mire jó ez az egész?

Ha eddig azt gondoltuk, hogy hát ez még mindig csak a vérbeli kockák számára nyújt igazi szórakozást, akkor ássunk kicsit mélyebbre. A virtuális valóság felhasználása tulajdonképpen korlátlan lehetőségeket nyújt. A szórakoztatóiparnál maradva, gondoljunk bele milyen lenne egy VR-ben végignézett film. Ahol a szereplők mellett élhetjük át a jeleneteket, nézelődhetünk a helyszínen, sőt akár interaktívan részt is vehetünk egy-egy jelenetben. Ez nem is olyan távoli elképzelés, a nemrégiben mozikban futó Csillagok közt című filmhez készítettek egy demót Oculus Riftre. Az igazán szerencsések átélhették belülről is a lélegzetelállító űrbéli látványokat, hangulatot.

Szinte egyből következik a filmek után a számítógépes játékok és szimulátorok világa is. Itt már most is egész nagy a választék, sőt egyre inkább bővül. A kisebb, egyszerűbb játékoktól kezdve (mint mondjuk a flappy bird reggeli közben) már komoly nagy fejlesztők is dolgoznak a VR élményen. Egyelőre a legtöbb ilyen játék a horror kategóriában jött ki, hiszen az egyik legintenzívebb élményt (vagy szívrohamot) itt kaphatjuk, de például a világ legnépszerűbb játéka, a GTA is játszható már Oculus-szal. Talán sokan vagyunk, akik elképzelték már, mennyire jó lenne élőben GTA-ázni. Nos, valami ilyesmi:

A játékokon felül egyéb szoftverekhez is hasznosítható a VR technológia. Megfelelő fejlesztésekkel a jövőben a KRESZ oktatást is lehet forradalmasítani. Az oktatáson felvázolt szituációk, példák egy VR eszközben megjelennének, tulajdonképpen a tanuló szó szerint részt venne egy adott helyzetben, így sokkal jobban megragadnak a tanult dolgok. Apropó oktatás, a csehek már kipróbálták a virtuális biológia órát, de a szobrászat, vagy az építészet is egy másik dimenzióba léphet a VR technológiával.

Hol lehet kipróbálni?

A repülőgép és versenyautó szimulátorokat például Budapesten is kipróbálhatjuk, a Bikás Park közelében található Sim-City szimulátor centrumban. Nekem személyesen már volt szerencsém többféle virtuális valóság szimulátort is kipróbálni és az a tapasztalatom, hogy semmihez nem fogható élményt tud nyújtani. Akár a vadászgép, akár egy versenyautó vezetése a valóságban szinte elérhetetlen, így viszont olyan valóságközeli élményben volt részem, amire soha nem is gondoltam volna. A hullámvasút pedig egyenesen ijesztő. Annak ellenére, hogy tudtam, egy székben ülök, éreztem a zuhanást. Már-már függővé válik tőle az ember, ha túl sok időt tölt el a „mátrixban”. Már a mostani technológia is nagyon élethű, belegondolni sem lehet, hogy a jövőben milyen szimulációkat élhetünk majd át hasonló technika segítségével.

Ha szeretnéd te is átélni a virtuális valóságot, most megnyerheted a Sim-City által felajánlott, 4 db, 10.000 Ft értékű páros jegy egyikét! Ehhez nincs más dolgod, mint:

1. Kedveld a cikket Facebookon, a lent található gomb segítségével!
2. Oszd meg a Külker Online oldaláról a posztot!
3. Írd meg a poszt alatt egy kommentben, hogy megosztottad a cikket!

A jegyek kétszer 1 óra általad választott szimulátor kipróbálására jogosítanak.

Ha lehetőség nyílna rá kipróbálnád a "virtuális valóságot" ?

Persze, ki nem hagynám
Nem foglalkoztat
Ha ingyenes, akkor igen
Biztosan, de csak 4 kevert után

További cikkek
Top