Kultúra
2013. 09. 20. - Bianka

Világunk elképesztő helyei – Part II.

Földünkön a meseszép helyek skálája oly széles, hogy olykor szinte végeláthatatlannak érezzük. Mindig akad valami apróbb káprázat, vagy gigantikus csoda, ami elvarázsolja szemünk világát.

Salar de Uyuni – Bolívia legnagyobb tükrei

Ahol a kéklő ég farkasszemet néz saját magával.  A „só-sivatagként” is meghatározható Salar de Uyuni világunk legkiterjedtebb sómezője. A Salar számos prehisztorikus tó átformálódásának eredményeképp alakult ki. Az év nagy részében csapadékmentes időjárás elég szélsőséges, ugyanis amíg nappal a hőmérséklet eléri  a 40 Celsius fokot, éjszaka akár mínusz 10 fok is lehetséges. Egyre több turista fordul meg a különleges sómezőn, ahol láthatják az ég és a föld tökéletes összemosódását.

salar1

A legkedveltebb tevékenység a látogatók számára, hogy szervezett program keretében átszelhetik terepjáróval a soha véget nem érőnek tűnő sivatagot.

Lilaakác alagút – Japán

lilaakac-japan-07

A rózsaszín, lila és fehér színekben pompázó virágos sétány Ashikaga városában helyezkedik el. Az Ashikaga Flower Park-ot borító növény, a  Wisteria, vagy japán nevén a Fuji, már régóta az egyik legmeghatározóbb növény a Távol-Keleten. Minden év áprilisában és májusában kedvelt elfoglaltság az akár 500 évig is élő lilaakácok alatt való sétálgatás – ekkor virágzik ugyanis.

28-Wisteria-Tunnel

A Keimutu vulkán krátertavai

Az indonéziai Keimutu vulkán tetején három kráter található, amelyek különböző színűek. A népi hiedelmek szerint a ma is működő vulkán és annak tavai a helyiek őseinek pihenőhelye, színe pedig a szellemek hangulatától függ. Az egyik az Idősek tava – ahova csak az igaz lelkűeket vezetik el a szellemek – , a másik az Elvarázsolt tó, ami gyakran vörös és fekete színbe borul, a harmadik pedig a zöld színű Fiatal férfiak és lányok tava.

keimutu

Roraima – Venezuela

A világ legmagasabb táblahegye különleges állat- és növényvilággal büszkélkedhet. Egyetlenegy lépcsős út vezet fölfelé a habfelhővel borított hegyre, amelyet a természet alakított ki. Odafent szinte minden nap esik az eső, így tájai hatalmas vízeséseket rejtenek. A geológiai csoda tetejéről úgy érezhetjük, mintha a „felhők felett 3 méterrel” lennénk.

Mount Roraima in Venezuela

A pokol kapuja Türkmenisztánban

pokol

A közel 40 éve lángoló kráter a Karakum-sivatag közepén hányja a tüzet a mai napig. Tegyük most félre a hívők látásmódját, miszerint ez tényleg egy kapu a pokolhoz és vallási magyarázat helyett (l)ássunk a dolgok mélyére. A kráter egy bányafúrás következtében keletkezett, 20 méter mély, és meg sem áll azóta, mióta az alatta lévő barlang földgázát elégették a geológusok. Kárhozott lelkek helyett rengeteg gázt találtak a kutatók, hiszen a kráter a becsült néhány hét helyett még mindig ég.

pokol2

Gaztelugatxe sziget

A spanyolországi kis szigetet egy ember alkotta híd köti össze a szárazfölddel. Gaztelugatxe tetején áll egy remetelak, ahova ha felérünk, és háromszor csengetünk, teljesül a kívánságunk. Így tartják legalábbis.

gala

További cikkek
Top