Kultúra
2013. 07. 30. - Bianka

Világunk elképesztő helyei – Part I.

Földünk kiapadhatatlan csodás helyekkel van teli, számtalan megunhatatlan látvánnyal.

Paterswoldsemeer-i jégpálya

 

Több mint valószínű, hogy ha meghalljuk azt a szót, hogy Hollandia, kapásból asszociálunk a lenyűgöző tulipánmezőkre, Amszterdamra, a malmokra és a finom sajtokra. Viszont létezik egy város, Groningen, ahol nyáron a vitorlázni vágyók és a hajókázók lelik meg a boldogságot, télen viszont a jégkorcsolyázás miatt vonz megannyi turistát. Úgy tűnhet, csak egy sávban jeges, ám ez tévedés. Az egész tó be van fagyva, viszont a masszív fehér részen kívül nem biztonságos.

Paterswoldse-Meer-i-jégpálya

Rózsaszín tavak ?

 

–          The „Pink Lake” of Senegal

Szenegál fővárosától kevesebb mint egy órányira helyezkedik el Afrika egyik legszokatlanabb tava, eredeti nevén Retba tó – vagy ahogyan a helyiek mondják: Lac Rose). A színét egy baktérium okozza, amely piros pigmentet termel, így nyelve el a napfényt. Novembertől júniusig – a száraz időszakban – különösképp látható.

Pink-Lake-Senegal

Magas sótartalma miatt a tóban kevés organizmus van, így főképp turistalátványosság. Emellett természetesen a környéken rengeteg ember gyűjti a sót: puszta kezüket használják, hogy kiszedjék a vízből, kosárba helyezzék, kivigyék a partra, majd végül ezzel konzerválják halaikat.

Lake-Retba-senegal

–          Hillier-tó – Ausztrália

Az aprócska Middle-sziget legtitokzatosabb különlegessége a Hillier-tó. Több tíz éve már annak, hogy tudósok tanulmányozták a tó színének okát. Arra számítottak, hogy – hasonlóan Retba tóhoz – olyan baktériumot találnak, mint a Dunaliella Senila, azonban ilyenről szó sem volt. Az, hogy mi színezi ilyenre az ausztrál sós tavat, máig rejtély.

hillier2

Vörös tengerpart Kínában

 

A vöröslő virágstrand a Liaohe folyó deltájában helyezkedik el, ezzel gyűjtve maga köré ősszel a rengeteg turistát. Tavasszal és nyáron hagyományos zöld színben pompázik a Sueda, egy tengeri fűféle, ám ősszel az elhaló algák piros színűre festik. Nyilvánvalóan természetvédelmi terület, azonban egy kis rész meg van nyitva a kíváncsiskodó szempároknak.

A szerelem alagútja – Üdvözöld a belső békéd!

 

Az ukrán Kleven városában található természeti csoda eredetileg egy erdei vasúti szakasz, bár funkciója szerint mára inkább a szerelmesek sétahelye, ezzel megszerezve „ a Föld legromantikusabb helye” címet. Úgy tartják, ha két egymást őszintén szerető ember áthalad rajta, egy kívánságuk teljesül. Egy próbát megér…

tunel_of_love_ukrain

 

 

További cikkek
Top