Közérdekű
2015. 11. 24. - Deni

Világot látni egy hátizsákkal

Valószínűleg már sokunkban felmerülhetett az, hogy mi lenne, ha itt hagynánk csapot-papot, fognánk egy hátizsákot, tele pakolnánk, és elmennénk világot látni. Ha az embernek elege van már a suliból, a munkából, az állandó stresszből, az unalmas hétköznapokból vagy lezárul egy korszak, és szeretne valami újat kipróbálni – például diploma után, felmerülhet benne néhány extrém gondolat, amit elsőre komolyan gondol, de aztán hamar le is tesz a dologról. De miért ne lehetne ezt megvalósítani?

Természetesen erős elhatározás kell ahhoz, hogy egy ilyen vágy megvalósuljon, és hogy az álomból valóság legyen. Ha az emberben felmerül egy ilyen gondolat, több kérdés is felmerül benne.

 1. Mit vigyünk magunkkal egy kalandtúrára?
 2. Mi lesz a bérlakással?
 3. Milyen betegségek érhetnek út közben, egyáltalán ki akarjuk- e tenni magunkat ennek?
 4. Milyen  más veszélyek fenyegetnek még az egyes országokban?
 5. Képes-e az ember több hónapon keresztül olcsó szállásokon, buszokon vagy reptereken éjszakázni?

Ha akár csak egy kérdésre sem tud válaszolni az ember, akkor érdemesebb inkább bele se vágni ebbe az egészbe, hiszen komoly előkészülettel kell az utat megtervelni. Miután sikerült a kérdéseket megválaszolni, jöhet a szervezés.

1.Mit vigyünk magunkkal egy kalandtúrára?

Ezt a kérdést azért nehéz elsőre megválaszolni, mert szinte minden túra más. Nem mindegy a túra időtartama, a helyszín, a várható időjárási tényezők. Összeállítottunk egy listát, hogy mit érdemes magaddal vinni egy túrára.

  • Hátizsák+esővédő hátizsák
  • Sátor
  • Hálózsák
  • Csere ruha, melegen tartó öltözet
  • Esőkabát
  • Törölköző
  • Szappan
  • Kemping gázfőző
  • Egészségügyi doboz
  • Felszerelés javító készlet
  • Élelmiszer a szükséges mennyiségben
  • Innivaló a szükségleteidnek megfelelően
  • Térkép
  • Fejlámpa, elemlámpa
  • Bicska vagy kiskés
  • Mobiltelefon (segítségkéréshez)
  • Pénz

Természetesen sok más hasznos dolgot is magunkkal vihetünk, azonban ezek egyéni igénytől is függenek. Az extrém túrákra most nem térnénk ki, mivel ezek egészen speciális felszereléseket igényelnek.

2. Mi lesz a bérlakással?

Ha tudjuk, hogy nagyjából mennyi ideig vagyunk távol, akkor érdemes vagy megkérni valakit, hogy tartsa fenn addig a lakást, míg nem térünk vissza, és erre az időre félretenni a bérleti díj összegét vagy pedig mondjuk le a lakás bérlését, ha bizonytalan időre megyünk el, és nincs senki, aki a lakás gondját tudná viselni.

3. Milyen betegségek érhetnek út közben, egyáltalán ki akarjuk- e tenni magunkat ennek?

Ha belevágunk egy ilyen útba, akkor számolni kell azzal, hogy vannak bizonyos veszélyek, amik érhetnek minket, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Ilyenek a betegségek is. Utána kell járni, hogy az egyes országokban, milyen betegségek vannak, amik ellen szükséges a védőoltás, és ezeket be kell szerezni.

Nem lehet úgy gondolkodni, hogy minket úgy se fog semmilyen betegség se utolérni, vagy hogy azt beadatom magamnak ezt meg nem. Kötelezően be kell adatni mindent, mert egyes betegségek halállal is végződhetnek.

4. Milyen  más veszélyek fenyegetnek még az egyes országokban?

Mint ahogy már említettem, vannak bizonyos betegségekkel járó veszélyek, amelyeket meg kell előzni védőoltásokkal. De nem csak a betegségektől kell tartanunk egy ilyen úton. Utazni jó, de minél távolabb vagyunk otthonról, annál nehezebb a biztonságunkat fenyegető nehézségeket legyőzni. Okosabb jó előre felkészülni a lehetséges veszélyekre.

A meleg éghajlatú területekre illetve a trópusokra utazók leggyakoribb kellemetlensége az ételfertőzésből eredő hasmenés, gyomorhurut. Ez azonban néhány elővigyázatossági intézkedéssel elkerülhető. Ezekben a térségekben egész országrészek vannak egészséges vezetékes ivóvíz nélkül, így talán az a legfontosabb, hogy csak palackozott vizet fogyasszon az utazó. Nem tanácsos utcai árustól élelmiszert vásárolni, kerülendő a jégkocka, a fagylalt, a nyers hús, a majonéz fogyasztása. A dohányosoknak arra is érdemes ügyelniük, hogy mossanak kezet, mielőtt a cigarettához nyúlnak. A trópusi területeken számos veszélyes, csípésével, marásával, mérgével fenyegető állat is él. A forró égövi természetes édesvizekben, folyókban, tavakban fürödni nem tanácsos. Nemcsak a fertőzésveszély miatt, hanem mert krokodilok és egyéb támadó kedvű hüllők, szembe, fülbe kerülő férgek, sőt egyes halak is nagy bajt okozhatnak. Egzotikus érdekesség például a parazita macskahal, amelynek a vízbe kerülő vizeletcseppek jelölik ki az útját, hogy beköltözhessen az emlősök, adott esetben az emberek szervezetébe.

5. Képes-e az ember több hónapon keresztül olcsó szállásokon, buszokon vagy reptereken éjszakázni?

Fel kell készülni arra is, hogy nem fogunk tudni minden nap kényelmes ágyakban aludni, hanem pénztárca kímélően fogunk gondolkodni, és lesz olyan alkalom, hogy ágy se lesz, amire a fejünket le tudnánk hajtani, hanem egy buszon vagy akár egy reptéren kell majd fáradalmainkat kipihenni. Ezek után már csak az az eldöntendő, hogy erre képesek vagyunk-e vagy sem.

Ezeket aztán természetesen követik még további teendők. Nemzetközi jogosítványt csináltatni, útlevelet érvényesíteni, fontosabb repülőjegyeket és szállásokat lefoglalni, külföldi betegbiztosítást kötni, VISA kártyákat csináltatni, vízumokat beszerezni.

A legnehezebb feladat nem az, hogy kiválasszuk, hogy hova akarunk eljutni. Az igazi kihívás az, hogy a kiválasztott célokat egymással összhangba hozzuk, egy útvonalra rakjuk, mégpedig úgy, hogy az utazási költségeket minimalizáljuk, hogy maga az utazás A és B között ne vegyen túl sok időt igénybe, hogy létezzen egy határátkelőhely, és hogy az időjárás is valamelyest megfelelő legyen.

Ha minden előkészület végbe ment, nincs más hátra, mint belevágni ebbe a hihetetlen kalandba, és felejthetetlen élményeket szerezni, amit majd az unokáinknak is büszkén mesélhetünk.

Ha kedved támadt egy kiruccanásra, de nem mersz belevágni, akkor menj el erre az eseményre, ez biztosan segíteni fog: Hátizsákkal Európában

Melyik kontinensre utaznál a legszívesebben?

Amerika
Ázsia
Afrika
Antarktisz
Azeroth

További cikkek
Top