Szubjektív
2014. 06. 09. - viki

Vedd a nyakadba a világot!

 

Itt a nyár. A vizsgaidőszak már az utolsókat rúgja. Többen már a nyaraláson gondolkodtok. Hova? Mikor? Kivel? És talán ami a legnagyobb fejtörést okozza; Mennyiért? Nem egyszerű olcsó és ugyanakkor élhető szállást találni külföldön, de szerencsére van pár megoldás a filléres világutazásra.

CouchSurfing

Bizonyára sokan hallottatok már a CouchSurfing-ről, de egy gyors ismertető senkinek se árt. Tehát vannak hostok, akik felajánlják a szabad szobájukat, kanapéjukat  vagy éppen padlójukat a surfereknek, akik cserébe valamilyen szép gesztussal (ajándék, vacsi főzés, meghívás egy sörre…stb.) hálálják meg a vendégszeretetet. Elsőre kicsit bizarrul hangzik (egy fedél alatt egy vadidegennel…), azonban a CouchSurfing hivatalos oldalán regisztrált tagokkal kicsit biztonságosabbnak tűnik már így második hallásra. Az oldalon beállíthatjátok a saját profilotokat, lőhettek pár képet a lakásról és környékéről és megadhatjátok a kanapétok státuszát.

120416_r22067_p465

Van aki pénzért, nyelvóráért vagy bármilyen skill-ért;  van aki szimplán jófejségből segít az utazóknak, de akad aki társkeresés vagy 1(2-3) éjszakás kaland céljából használja ezt az oldalt. Jó hír, hogy nem kötelező hostnak lenni, így gondtalanul élvezhetjük mások kanapéját. Azért ha valaki erre adná a fejét, dobjon be egy pár csípős kolbászt a bőröndbe honorálásként.

HouseExchange

A HouseExchange a CouchSurfing felnőtt verziója. Nyugodt szívvel szervezhetünk nyaralást az egész családdal vagy nagy baráti társasággal, hiszen a lehetőségek tömkelege vár a lakáscserére szakosodott oldalakon.

House-Swap2

Rengeteg előnnyel jár: például nem csak turistaként látjuk a várost, hanem belepillanthatunk egy helyi lakos hétköznapi életébe; otthonosabban mozoghatunk, sokkal személyesebb a környezet és meglehetősen pénztárca kímélő. Természetesen nem árt már a legelején tisztázni a házirendet és pontos leírást kérni a házról, képekkel alátámasztva, hogy az esetleges félreértéseket és kellemetlenségeket elkerüljük. De alapvetően egy nagyon jó program nagyobb társaság számára, ha van bennünk mersz hozzá.

Aktív pihenés

A felelős vakáció összeköti a kellemest a hasznossal, ugyanis önkéntes munkáért ingyen szállást és/vagy ellátást kapunk, miközben egy számunkra még feltérképezetlen helyen töltjük a nyarat. Fő célja, hogy szerves részét képezzük a helyi közösség életének és természetesen segítsünk rajtuk.

v2

A passzív turista lét helyett belekóstolhatunk a helyiek mindennapjába, megismerhetjük a kultúrájukat és egy kicsit megízlelhetjük a kék-galléros élet szépségeit, nyelvgyakorlással karöltve. Arról nem is beszélve, hogy egy jó adag jellemformáláson átesve megismerhetjük magunk teljes valóját. Sőt, ami még jobb, hogy ezzel a módszerrel akár még a költséges Erasmus programot is helyettesíthetjük. A HelpX, Workaway és a WWOOF olyan oldalak, ahol több ezer önkéntes munka közül válogathatunk szerte a világon. A WWOOF leginkább biofarmokra specializálódik, a másik kettő honlapon találhatunk restaurálással, állatgondozással -akár farmon akár állatkertben-, nyelv tanítással vagy épp gyerekek gondozásával kapcsolatos munkákat, egy héttől kezdve több hónapra kiterjedő önkénteskedéssel.

Jó pihenést és felejthetetlen élményekkel teli nyarat kíván a Külker Online stábja!

További cikkek
Top