Gazdaság
2016. 03. 31. - maxi.grein

Városfejlesztés Budapesten – avagy fel tudunk-e zárkózni a Nyugathoz?

 

Budapest. Nekünk szeretett fővárosunk, azonban sokan azt sem tudják hol van, illetve, hogy egyáltalán létezik. Azonban ha valaki egyszer meglátogatja, olyan élménnyel tér haza, amit nem lehet képekben vagy szavakban kifejezni. Mielőtt nekikezdtem volna a témának, felkerestem néhány külföldi blogot ahol élménybeszámolókat írtak Budapestről. Hiszitek vagy sem, minden egyes beszámolóban szuperlatívuszokban meséltek a kis városunkról. Szerintem nyugodtan állíthatjuk, hogy nem tévedtek egy cseppet sem Budapest szépségét illetően, azonban ahogy semmi sem tökéletes, úgy a fővárosunk sem az. Még mindig fényévekre vagyunk a nyugati modern országok városaitól és azok infrastruktúrájától.

Természetesen sok fejlődésen mentünk már keresztül, vegyük csak például az új metróvonalunkat, vagy a gyönyörűen felújított Várkert Bazárt. Azonban nézzük csak, mire lehet számítani a jövőben:

Nyugati pályaudvar felújítása

A napokban jóváhagytak egy, a Nyugati pályaudvarral kapcsolatos, teljes körű felújításról szóló tervezetet. Ebben a következőket tervezik:

– teljesen felújítják a Nyugati pályaudvart
– befedik a síneket
– a Podmaniczky utcában létrehoznak egy parkot csónakázótóval
– telepítenek 4000 fát
– felhúznak öt összeköthető, kulturális célra használt épületet

A felújítást valószínűleg uniós forrásokból fogja a Főváros finanszírozni, az azonban még nem tisztázott, hogy mikor kezdik el az építkezést.

Déli pályaudvar megszüntetése

Sok gondot okozott a Déli pályaudvar a fővárosiak életében az elmúlt egy évben. Tavaly nyáron beomlott a Déli és a Kelenföld között húzódó alagút, amely az építészek szerint olyan életveszélyessé vált, hogy közel 3 hónapra be is zárták a Délit. A megnyitás után a hozzáértők megjegyezték, hogy nem is biztos, hogy újra kéni nyitni a pályaudvart, ugyanis Kelenföld hibátlanul ellátta egy pályaudvar feladatait és ezek mellett még tehervonatokat is depózott.

Azonban egy nem régen megjelent hír szerint, a főváros ténylegesen fel akarja számolni a Déli Pályaudvar működését. Helyére parkot telepítene, amelyet összevonna a Vérmező jelenlegi zöldövezetével. Természetesen ez nagyon jól hangzik, ám most a mérnökök úgy gondolják, hogy mégsem biztos hogy, Kelenföld minden feladatot el tud látni.

Gyalogoshíd a Margit-szigetre

Szerintem erről a városi legendáról mindenki hallott már. Közel 6 éve, hogy ennek a gyalogos hídnak a tervei bejárták az internetet. Elvileg a Parlament és a Margit-sziget között kéne húzódnia. De vajon hol akadt meg a kivitelezés jóváhagyása? Erről azóta sem érkeztek információk.

Viszont a híd tervei nagyon jók:

Olimpia 2024

Azt hiszem mindenki számára köztudott, hogy Budapest is megpályázta a 2024-es Olimpiai játékok rendezésének a jogát. A tervek nagyon csodásak, de természetesen ez nem kevés kiadás az ország számára. Nézzük, miben is fejlesztenék a várost, ha megnyernénk a pályázatot:

A 2024-es budapesti olimpia tervezett helyszínei közül az Olimpiai park klaszter a központ, itt épülne fel a legnagyobb nézőközönséget vonzó Olimpiai Stadion, amely a nyitó- és a záróünnepségen kívül, elsősorban az atlétikai versenyeknek adna otthont. A stadiont a IX. kerületbe, a Kvassay zsilip térségébe, a klaszter központjába tervezik, közel az olimpikonok és kísérőik számára kialakított olimpiai faluhoz, amely a ma már használaton kívüli Nagyvásártelep, valamint a Soroksári úttól keletre fekvő további két tömb területén épülne meg. A sajtó- és közvetítőközpont közvetlen közelébe tervezik a két médiafalut, amely a sajtó munkatársai és a technikai személyzet mintegy húsz százalékának nyújthat szálláslehetőséget az olimpia idején. Itt lenne még a játékok egyik, úgynevezett “live site-ja” – ehhez hasonló több helyen lesz a városban –, ahol a versenyeket óriáskivetítőkön követhetik az érdeklődők, ráadásként pedig szabadtéri koncertek, színházi előadások színesítenék a programot.

Ugyan még nagyon messze vagyunk a lehetséges rendezéstől, de ha az égiek is úgy akarják és elnyerjük a rendezés jogát, nagyon komoly városfejlesztések várnak fővárosunkra!  Az eredmény 2017 szeptemberében kerül nyilvánosságra, addig kell izgulnunk.

Puskás Ferenc Stadion

Az egykori Népstadion 68 976 férőhelyével Európa egyik legnagyobb futballstadionja volt, az 1953-as megnyitása óta több tucat Európa-bajnoki és világbajnoki selejtezőnek adott otthont, 1966-ban és 1998-ban pedig az atlétikai Európa-bajnokság helyszíne volt. A helyén új, a XXI. század igényeinek megfelelő aréna épül, a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság néhány mérkőzését is itt játsszák majd.

Habár ez is a lehetséges olimpiánk egyik helyszíne lehet, mégis úgy gondoltam, hogy külön kell említeni ezt a relikviát, ugyanis a stadion újjászületése egy, már korábban eltervezett dolog volt, melyet mindenki támogatott. Mára már komoly munkálatok zajlanak a bontással kapcsolatban:

 

Ezek alapján úgy gondolom, hogy a költői kérdést a címben meg is tudjuk válaszolni: lehet, hogy nem haladunk egyenesen arányosan a nyugat fejlődéseivel, de mi is igyekszünk. Magyarország, Budapest te úgy vagy szép nekünk, ahogy vagy!

További cikkek
Top