Kultúra
2021. 02. 18. - Viktor Nagy

„Vár állott, most kőhalom„

Kölcsey Ferenc szavai sajnos a mai napig aktuálisak annyi eltéréssel, hogy manapság a kulturális élet bástyáit rombolják le, és a kőhalmok helyét átveszik az irodák, szállodák és luxus lakóparkok.  Az utóbbi években számos olyan jobb sorsa érdemes klub működése szűnt meg, ami pótolhatatlan űrt hagyott maga után a budapesti éjszakai élet palettáján. Ezen helyszínek közül emlékezünk most meg pár fontosabbra a következő cikkünkben.

Corvintető:

Az egykori Corvin Áruház tetején 2007-ben romkocsmaként nyitotta meg kapuit a Corvintető, egy laza 10 évet ráverve a mai divatos rooftop bárok koncepciójára. 2008-ban aztán a negyedik emeleten megnyitott a klub rész is, ami kezdetben a DJ Palotai, Cadik és MC Zeek nevével fémjelzett szerdai Rewindokkal okozott örök emléket azoknak, akiknek volt szerencséjük elcsípni egy-egy ilyen alkalmat a sörtől és egyéb kiöntött italoktól ragadó tánctéren. A működése során számos ráncfelvarráson átesett helyszín 2013-ban nyerte el végleges formáját a plafonon futó LED sorral. 2018-as bezárásakor már Rooftop Cinemaként is üzemelt, és megszámlálhatatlan színvonalas külföldi előadó fordult itt meg az évek során. Helyén elvileg irodák kapnak majd helyet a homlokzat felújítása után.

Dürer Kert:

A 2008-ban útjára indult Dürer Kertet biztos vagyok benne, hogy senkinek sem kell bemutatni. A 37 ezer négyzetméteres komplexum ugyanis lefedte a teljes zenei palettát, és volt, hogy a többtermes elrendezésének köszönhetően akár egy este is képes volt több zenei stílus szerelmeseinek az igényeit kielégíteni. A koncerthelyszínként működés mellett ideális hely volt nyaranta a kerthelyiség baráti beszélgetésekre, egy-egy hűsítő ital társaságában. A zenei rendezvények mellett számos kulturális program is színesítette a Dürer repertoárját, legyen szó BGE Napról, vagy akár a hétvégi lemezbörzékről. Az itt található próbatermek és stúdió pedig a művészeknek nyújtott otthont az alkotáshoz. A Liget-projekt indulásakor már sejteni lehetett, hogy előbb utóbb utoléri a végzet a helyet, végül 2020 végén került sor a zárásra, és a vírusnak köszönhetően az eredetileg tervezett búcsút sem sikerült a program szerint megtartani. A helyén lakó- és irodaépületek lesznek kialakítva. Viszont némi bizakodásra adhat okot, hogy a tervek szerint új helyszínen él majd tovább a Dürer Kert szellemisége.

Merlin:

A Merlin színház a belváros szívében 2006-tól működött éjszakánként klubként is, és a 2012-es zárásig számtalan színvonalas fellépővel és rendezvénnyel örvendeztette meg a közönséget. Volt itt a budapesti német nagykövetség által szervezett ingyenes T.Raumschmiere buli, ami a vasfüggöny leomlásának 20 éves évfordulójára indított három napos összművészeti programsorozat záró akkordja volt, de itt került megrendezésre az egyik cikkünkben nemrég említett Berlin Calling film bemutatója is, amit természetesen utána Paul Kalkbrenner fellépése zárt. Szintén bizakodásra adhat okot az a tavalyi hír, miszerint az épületet felújítják és a kultúráé lesz a főszerep a megújulás után, szóval van némi esély rá, hogy a jellegzetes csigalépcsőn még lesz alkalmunk felmenni, és elmerülni a zene nyújtotta örömökben.

A fent említett helyszínek mellett fontos még megemlíteni az R33-at, ami az egykori Közvágóhíd területén üzemelt, és inkább volt egy underground művészeti közösség, mint szórakozóhely. Ennek ékes bizonyítéka volt a számos itt üzemelő próbaterem is. Az 1870-es években épített helyszín felejthetetlen élményt nyújtott annak, akinek volt szerencséje akár csak egyszer is megfordulni itt. A helyén luxus lakópark épül.

Illetve a Hajógyári-szigeten üzemelt szórakozóhelyekről is érdemes ejteni pár szót, aminek ugyan a minősége eléggé megkérdőjelezhető volt, és számos negatív történet kapcsolódott hozzá, azonban kétségkívül megvolt a maga közönsége a komplexumnak, de ami ennél is fontosabb, hogy abban az időszakban, amikor üzemelt, az Events Hall/Studio volt az egyetlen olyan hely, ami alkalmas volt több ezer ember szórakozását kiszolgálni. Az évek során számtalan nemzetközi fellépő fordult itt meg, ám ami nekünk még érdekesebb lehet, hogy BGE UNITE is volt a falai közt.

Reméljük, hogy a következő hasonló témájú cikkben már a Covid utáni azon új helyszíneket tudjuk majd bemutatni nektek, amik újonnan nyíltak, és színvonalas szórakozást kínálnak az odalátogatóknak.


További cikkek
Top