Szubjektív
2017. 10. 18. - Boglárka Kiss

Valóság vagy hazugság? – vajon mi rejlik az Instagram fotók mögött?

Egy olyan világban élünk, ahol a közösségi média hatalmas szerepet tölt be mindannyiunk életében. Facebook, Instagram, Pinterest és sorolhatnánk tovább azoknak az alkalmazásoknak a sorát, ahol magunkról, az életünkről, vagy bármi másról képeket tudunk megosztani a nagyvilággal. Sőt, lassan fontosabbá válik ezeknek a kezelése, a megfelelő posztok kiválogatása, a tökéletes kép feltöltése, mint a valódi életünk. Vajon megéri ez nekünk?

Az Instagrammal valószínűleg már mindenki találkozott életében. Még 2010-ben hozták létre ezt a közösségi felületet, aminek a valódi célja az lenne, hogy megosszuk egymással azt, amit mi szépnek látunk vagy számunkra fontos (nem pedig életünk minden percét). Eleinte csak képeken keresztül lehetett kommunikálni, kommenteket írhattak a felhasználók, mára azonban eljutott odáig, hogy videókat is tudunk feltölteni, megoszthatjuk a napunk történéseit egy Mystory keretében, sőt, még privát üzeneteket is válthatunk egymással. Így naponta temérdek fotó kerül napvilágra, amelyek már nem csak arról szólnak, hogy mit tartunk értékesnek, hanem nap mint nap giccsesebbnél giccsesebb, effektekkel teli szelfiket oszthatunk meg. Ezekkel a fotókkal eljutottunk odáig, hogy teljesen más képet festünk magunkról, mint amilyenek valójában vagyunk.

Egy tökéletesen beállított haj, extrán divatos outfit vagy egy gyors kép az edzőteremből, és máris kész az önjelölt Insta-celeb lájkvadász posztja. Sajnos abból, hogy mindenből csak a tökéleteset mutatjuk, nem biztos, hogy minden igaz. Csak egy gyors fotó a tengerparton bikiniben a naplementében? Igen ám, csak a kérdés az, hogy hány fotót lőttünk, amíg ez a tökéletesen megkomponált kép elkészült. Pont ezek miatt a kifogástalan képek miatt hajlamosak vagyunk elhinni, hogy ez mind valódi, és szeretnénk mi is ilyen helyzetben lenni. Azonban nem mindenki rendelkezik ugyanolyan adottságokkal, így ezek a hibátlan fotók sokszor olyan képzetet keltenek bennünk, hogy nem vagyunk elég jók, szépek, nem jó az életünk, vagyis nem tudjuk eléggé értékelni magunkat és az életünket. Ilyenkor sokkal kevesebbnek érezhetjük magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk, képesek vagyunk saját magunkkal elhitetni olyan negatív dolgokat, amelyek akár testképzavarhoz, depresszióhoz is vezethetnek. Azonban nem kell irigyelni ezeket az Instagram hírességeket és nem kell rájuk hasonlítani minden áron csak azért mert híresek, ugyanis a világ, amiben élnek, az nem a valóság. Azt nem mutatják meg, hogy mennyi előkészület van egy több ezer lájkot begyűjtő képnek.

Igaz, hogy az ember alapvetően igényli azt, hogy szeressék, azonban nem minden áron. Rohanó világunkban folyamatosan csak azt látjuk, hogy mennyire tökéletes egyesek élete. Ez után mégis ki posztolna magáról egy olyan képet, amin egy kis súlyfelesleg látszik rajta? Vagy netán egy olyat, amin az látszik, hogy épp nemrég szakított a párjával? Valószínűleg senki, hiszen mindenki csak a jót és a szépet szeretné megmutatni magából. Azonban mára eljutottunk odáig, hogy sokan észreveszik ezt a hamis világot, és nem szégyellik saját magukat. Egyre inkább kezd elterjedni az az Instagram világában, hogy a beállított képek helyett, megmutatják a valóságot, minden apró szépséghibával együtt.

Elsősorban el kell hinnünk azt, hogy nem minden valóság, amit megosztanak velünk. Érdemes a képek mögé nézni és végiggondolni, hogy valójában mi is lehet mögötte. Nem lehetünk egytől-egyig híresek (és persze nem is mindenki szeretne az lenni), nem lehet mindannyiunknak tökéletes teste vagy többmilliós luxusautója. Ezt követően fontos, hogy az ilyen tartalmakat fenntartással fogadjuk, hiszen nem minden arany, ami fénylik. Egy kis effekt, egy kis filter és máris mást mutat a kép. Végül pedig a legfontosabb, hogy nem vagyunk egyformák, mindenki más adottságokkal rendelkezik, és ezt el kell fogadnunk. Mindenkiben van valami, ami szép és biztos, hogy van valami mindenkiben, amire büszke lehet. Ezt kell mindig szem előtt tartani, és el kell hinnünk azt, hogy úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk, és nem kell máshoz hasonlítanunk magunkat. Ezek után pedig tanuljuk meg használni az Instagramot, és ne töltsünk fel lájkgyűjtés kedvéért egy kiretusált szelfit, vagy csak azért egy képet az ebédünkről, mert már régen posztoltunk bármit is. Igaz, ez nehéz feladat mindenki számára, de nem kell minden percünket dokumentálni a közösségi felületeken, a kevesebb néha több.

 

További cikkek
Top