Közérdekű
2016. 04. 30. - Scheier

A vállalkozói lét 10 D-je, melyek megmutatják, hogy neked való-e ez a világ

A véremben van a vállalkozói lét? Képes lennék sikeres vállalkozást indítani? Elég erős vagyok ennyi felelősséghez? A legtöbben valószínűleg feltették ezeket a kérdéseket maguknak, mielőtt megalapították első cégüket. És ez így van rendjén. A siker felbecsülése nagyban csökkentheti a bukás esélyét. De a helyes kérdések megfogalmazása olyan nehéz is lehet, mint maguk a válaszok.

Persze szinte mindenki álmodik arról, hogy önmaga főnöke lehessen, de az esetek többségében erre sose kerül sor. És persze fontos megjegyezni, hogy nem egy útja van a sikernek, szektoronként, de személyenként is változik. Hisz ha belegondolunk, egy könyvelő cég főnöke nehezen boldogulna például egy művész galéria menedzselésével.

De az akkor is tény, hogy a vállalkozóknak vannak stabil, közös személyiségjegyeik, és ha ezek benned is megtalálhatóak, nagyobb eséllyel leszel sikeres. Sokan értekeztek a témában, közülük az egyik legmeghatározóbb William D. Bygrave tanulmánya.

Csináld meg a saját “kompetenciatesztedet”!

Bygrave és a terület többi kutatója úgy véli, hogy két tulajdonság kérdés nélkül alap minden sikeres vállalkozóban. Az egyik -nem meglepő módon- a vágy, hogy nagy dolgokat érjenek el az életben, míg a másik a sors irányításának képessége.

Ezt a kettőt, és a többi hasonlóan fontos személyiségjegyet 10 (angolul) D betűs szóval definiálta. Ezek végiggondolása felméri az emberben rejlő kompetenciát. Persze kivételek mindig vannak, és a karakterisztikus tulajdonságok is különbözhetnek emberek között, de kiindulási alapnak tökéletesen megfelelnek.

1-entrepeneur

Nem is húznám tovább a szót, lássuk azt a 10 D-t :

Dream

/álom/

Egy vállalkozónak álmodoznia kell, és ami még fontosabb: meg kell tudni valósítani az álmokat. Egy sikeres vállalkozónak pedig “meg kell tudni álmodni a jövőt”, azaz egy jónak kínálkozó lehetőség esetén képesnek kell lenni okosan változtatni.

Ajánlott olvasmány:

Ahogy Steve Jobs is tanácsolta: “Ha nem tudsz előre lépni, álmodj nagyobbat!”

Decisiveness

/határozottság/

Egy vállalkozó gyors döntéseket hoz, nem hezitál. A határozottság a siker egyik alapfeltétele.

Ajánlott olvasmány:

Szántó Péter az egyik régebbi cikkében foglalkozik a késlekedés kizárásával, valamint trükkökről a nagyobb produktivitás eléréséhez. Itt megtekinthetitek.

Doers

/cselekvés/

A helyes döntés után elengedhetetlen a gyors cselekvés.

Ajánlott olvasmány:

Egyszerre álmodni és cselekedni nem egyszerű feladat. Ezek a tippek az Entrepreneur.com-on segíthetnek megtalálni a középutat.

eltökéltség

Determination

/eltökéltség/

Egy vállalkozásnak csak akkor van értelme, ha teljesen elköteleződsz mellette. Feladni pedig akkor sem szabad, ha megoldhatatlannak tűnő akadályok jönnek szembe az amúgy is göröngyös úton.

Dedication

/önfeláldozás/

Ha valaki mindent belead a cégbe, sokszor a baráti- és a családi kapcsolatok rovására mehet. Egy kezdeti fázisban lévő startup csapatának egyáltalán nem ismeretlen a hét minden napján, 12 órában való, fáradhatatlan munka, ezzel számolni kell!

Ajánlott hallgatni való:

Elizabeth Gilbert, az “Ízek, Imák, Szerelmek” írója pincérnőként dolgozott 6 éven át, mire kiadót talált a könyvéhez. Ebben a TED beszédében az önfeláldozás fontosságáról beszél.

Devotion

/odaadás/

A vállalkozók szeretik amit csinálnak. Ez a szeretet tartja bennük a lelket a nehéz időkben is. És pont ez az odaadás teszi hitelessé a terméket vagy szolgáltatást, amit eladni próbálnak.Amway-and-Entrepreneurship

Details

/részletek/

Tény, ami tény: az ördög a részletekben rejlik. És ez egy cégnél hatványozottan igaz, így a jó vállalkozó kordában tartja a kritikus hibalehetőségeket.

Destiny

/sors/

Ez vonatkozik arra, amit már fent is említettem: mindenki azért lesz vállalkozó, mert a saját sorsát akarja irányítani.

Dollars

/pénz/

Esetünkben a pénz nem is mint motiváló erő, hanem mint mérőeszköz játszik szerepet. Hisz a siker mértékét tökéletesen méri, a vállalkozók pedig a sikerre hajtanak.

Distribute

/elosztás/

Egyik jó vezető sem egyedül lesz sikeres. Szükségük van kulcsemberekre a cégben, akiken eloszthatják a felelősséget. Ehhez viszont hozzáértésre, és kiérdemelt tiszteletre van szükség a világ minden pontján.

További cikkek
Top