Szubjektív
2014. 02. 14. - Scheier

10 kérdés/tény, ami talán még új lehet számodra a Valentin-nappal kapcsolatban

Idén is sok millióan várták február 14-ét a világon mindenütt, bár most a Bajnokok Ligája nem aznap kezdődik. Igen, megint Valentin-nap van és engem ért a megtiszteltetés, hogy írjak róla. Mivel nem szívügyem a téma vagy a nyálas dolgok, így összeszedtem nektek 10 random tényt móka gyanánt, ezzel is emelve eme csodás esemény fényét.

1)      Egyáltalán ki, vagy mi az a Valentin, és miért is ünnepeljük?
Valentin egy korai keresztény mártír volt, akit Kr. u. 500-ban szentté avattak. VI. Pál pápa ugyan 1969-ben törölte a római szentek kalendáriumából, de tisztelete nem tiltott a katolikus egyházban. A késői középkorban Geoffrey Chaucer, író, költő filozófus jelenítette meg először február 14-ét -Szent Valentin napját- a szerelmesek napjaként, amikor is a szerelmes férfiak virággal hódoltak az imádott nőnek.
Ma is okosabbak lettetek, nemde?

1380034_772320969463184_833201881_n

2)      Mint említettem, a világon mindenütt várják és ünneplik… de mégis van egy hely, ahol ez illegális.
Irán 2011-ben kitiltotta a Valentin–napi bonbonokat, ajándékokat, Teddy mackókat, és minden más, e naphoz kötődő apróságot, mondván túlzottan elterjedt a nyugati kultúra, és azt feltétlen vissza kell szorítani. Indiában és Pakisztánban is vannak borult elméjű aktivisták, akik évente tüntetnek az ünneplése ellen, mivel szerintük ez a nap a nyugati világ szex-szomját testesíti meg.

3)      Ki jár jól ezzel a banzájjal?
Csak az Egyesült Államokban $1 milliárd értékben vásárolnak csokoládét Valentin-napon, az egész világ pedig több mint 35 millió szívdobozos csoki bonbont fogyaszt el aznap. Az amcsik 277 millió dollárt költenek üdvözlőkártyákra, 189 millió szál rózsát vesznek, és a gumi óvszer ára is átlagosan 20-30%-kal drágább (pedig abból nem árt olyankor). Így összegezve csak az USA gazdaságának 14,7 milliárd dolláros üzlet a szerelem ünnepe.

heart-shaped-box-of-chocolates

4)      Ha már szóba kerültek a virágok, akkor legyen itt pár érdekes tény róluk
A Valentin-napon virágot vásároló emberek nemek szerinti megoszlása 73-27 a férfiak javára. Számomra amúgy is meglepő, hogy a nők egyáltalán vesznek virágot, de a nap poénját a következő tény szolgáltatta: EGY AMERIKAI FELMÉRÉS SZERINT A NŐK 15 %-A KÜLD MAGÁNAK VIRÁGOT VALENTIN-NAPON! (Így belegondolva nekem is van jó pár ismerősöm, aki teljesen indokolatlanul jelent meg csokrokkal az elmúlt években… de ez a felmérés sok mindent megmagyaráz)

5)      A Valentin-nap társadalmi nyomása
A sok romantikus film és az internet világa azt eredményezte, hogy az embernek lassan rosszul kell éreznie magát, ha nincs kapcsolatban február 14-én. Szerintem amúgy ez egy full szánalmas hozzáállás, de erről nem fogok vitát nyitni. Ami biztos, hogy világéletemben jót röhögtem a suliban február környékén létrejött teljes mértékben érthetetlen párocskákon, akik egy hónapig se bírták (de legalább Valentin-napon elmondhatták magukról, hogy hű de szerelmesek).

1779889_828277317198274_1401292037_n

6)      Akik nem bírnak mit kezdeni a magánnyal…
Azok vagy Veronába (a Rómeó és Júlia című méltán híres dráma színhelyére) küldenek szerelmes levelet Júliának címezve (évi több, mint 1000 érkezik), vagy még rosszabb esetben a saját kisállatuknak adnak valamit – ezzel hitetve el magukkal, hogy valaki szereti őket (most azt hiszed, hogy ezt csak kitaláltam, vagy poénkodok, de a világ kisállat-tartóinak 3%-a cselekszik így évente!)

7)      És aki egyszerűen nem bír ezzel az egésszel…
Az úgy fog járni, mint egy amerikai férfi, aki 2005-ben tömeges öngyilkosságra buzdította a népeket a neten… na ez az igazi forever alone fickó. (Nem hiszem, hogy nagy rajongótáborra tett volna szert.)

8)      Miért pont szív a jelkép és miért jelenti az „X” a csókot/puszit?
A szív szimplán onnan ered, hogy anno az ősök azt gondolták, hogy ennek az ünnepnek minden bizonnyal lelke van, az „X” szimbólum pedig a korai középkorból ered, amikor az emberek még a saját nevüket sem tudták leírni, helyette csaptak egy „X”-et a papírra, majd megcsókolták – ezzel jelezve hűségüket.

9)      A nemek hogy veszik ki részüket a romantikus dolgokból?
A férfiak jobban szeretnek valami programot szervezni (a 64%-uk teszi ezt meg a kedvesének), míg a nők inkább az ajándékok vásárlására fektetik a hangsúlyt (az aznap vásárolt cuccok 85%-át nőlények vásárolják)

Barrel_Botanica_LS

10)   Zárásképp teljesen random tények, amik érdekesek, ámbár nem tudtam hova sorolni őket

  1. Minden idők legmenőbb Valentin-napi ajándéka a Taj Mahal Indiában, amit Shahjahan császár építtetett felesége emlékére. (Na ezt tessék túlszárnyalni Urak!)
  2. Évente átlag 220000 esküvőt tartanak Valentin-napon.
  3. Minden évben 300000 levelet küldenek át a coloradoi Loveland-en, ahol a levelek ilyenkor szívecskés pecsétet kapnak.
  4. Texasban van egy Valentine nevű város, aminek viszont semmi köze az ünnephez, csupán az első vonat február 14-én érkezett oda.
  5. A brit gyerekek a XVIII-XIX. században házról házra jártak és –mint halloweenkor- cukrot meg csokit kértek a lakóktól éneklésért cserébe. (Hű de szellemes dolog.)
  6. A hiedelem szerint egy csók Valentin napon jó szerencsét fog hozni az elkövetkező évre.

wow valentine

Remélem, hogy ti is annyira izgatottan vártátok és fogjátok ünnepelni ezt az egészet, mint én. Boldog Valentin-napot!

További cikkek
Top