Közérdekű
2016. 12. 04. - Fruzsina Gonda

Utazásszervezés kezdőknek

 

Valószínűleg te is vágytál már arra, hogy egyszer eljuthass valahová, de nem találtál szimpatikus utazási irodát, esetleg számodra ideálisan megszervezett utat vagy éppen akadályba is ütközhettél, ami megakadályozott utazási vágyad kielégítésében. Természetesen erre is van megoldás az internet és a modern technológiák világában. Sokan el se tudják képzelni, hogy milyen könnyű összeállítani egy szalon-kész utazási tervet, amit még néhány idegenvezető is megirigyelne.

Az első és legfontosabb szabály, hogy tudjuk pontosan mi is az úti célunk és persze az, hogy mikor szeretnénk meglátogatni a kívánt helyet. Ha sikerült kijelölni az időpontot és a helyszínt is, akkor meg kell keresnünk az elvárásainknak – illetve a pénztárcánknak- megfelelő közlekedési eszközt, ami lehet természetesen autó, busz, repülő vagy különlegesebb esetekben akár hajó is. Repülő esetén a legegyszerűbb a Bravofly oldal használata, mert minden lehetséges repülőjáratot kilistáz másodpercek alatt, és az ár szerint növekvő vagy csökkenő sorrendbe rendezi a találatokat.

utazasszervezes-3

Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan érünk oda a kívánt helyre, akkor internetes szálláskereső oldalakon pár perc alatt megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb hotelt, apartmant vagy kempinget. Ilyen weboldalak például a Booking vagy a szállás.hu és az újonnan elterjedt Airbnb. Ezeken a felületeken meg kell adni az érkezésünk és a távozásunk időpontját, az úti célunk nevét, illetve a vendégek számát. Jeleznünk kell az oldalon a különleges igényeinket, mint a Wi-Fi, medence, klíma például, valamint beállíthatjuk az általunk elfogadott árkategóriát is. A legtöbb esetben elég a távozáskor fizetni, de bizonyos szállásoknál kérhetnek foglalót is (körülbelül a 20-25%-át a teljes összegnek). Utazásunkhoz nem árt balesetbiztosítást kötni, ahogy mondani szokták: jobb félni, mint megijedni, mivel váratlan incidensek bárkivel történhetnek, és a kellemetlenségek elkerülése végett megéri utazásbiztosítást kötni. A biztositas.hu oldalon könnyedén megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.

Amikor sikerül elvégezni az előző lépések mindegyikét, akkor elkezdhetünk keresni programokat az interneten, különböző utazási oldalakon, blogokon vagy akár magazinokban. Erre a célra szerintem a Világjáró nevű magazin a legalkalmasabb, de nem kell aggódni, mert ezt is el lehet érni másodpercek alatt a világhálón, a weboldalukon. A legérdeklődőbbeknek ajánlom a tripadvisor-t, ahol kritikákat és véleményeket is olvashatunk vagy írhatunk a látnivalókról, éttermekről, illetve szállodákról.

Az eddigi lépések teljesítése után már csak arra kell törekedni, hogy a pakolás során ne hagyjunk otthon semmit (az évszaknak megfelelő öltözéket, pipereholmit), illetve, hogy legyen nálunk az adott országban használatos pénznemből elegendő. A legjobb helyzetben azok vannak, akik deviza kártyával rendelkeznek.

utazasszervezes-1

Ha nagyon komolyan gondoljuk az utazást, és semmit sem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor megéri ellátogatni a Világnéző nevű oldalra, ahol hasznos információkhoz juthatunk a célország – és város – látnivalóiról, a közlekedésről, a történelméről és mindezek mellett hasznos tippeket is olvashatunk, mások utazási élményeiből kiindulva. Az utazások alatt – mint az élet bármelyik másik pontján – kommunikálnunk is kell másokkal. Sajnos a legtöbb ember által kedvelt, és legalább társalgási szinten beszélt angolt vagy németet nem minden célországban beszélik, ilyenkor nagy segítség lehet egy Úti szótár, amit a legtöbb nyelven már lehet kapni, és szinte bármelyik könyvesboltban elérhető bárki számára. A kiruccanás előtt semmiféleképpen ne felejtsük el leellenőrizni a legfontosabb okmányaink érvényességét, ha nem szeretnénk kellemetlen szituációba keveredni egy idegen országban.

Mindenkinek figyelmébe ajánlanám a számomra legkedvesebb országokat és városokat, amiket ebben az évszakban látogattam meg az elmúlt években. Viszonylag közel van országunkhoz, így könnyen megközelíthető Prága, ahová bármelyik sört kedvelő vagy imádó, egyetemista hallgatónak el kell jutnia. Legkedveltebb és egyben legromantikusabb látnivalói közé tartozik a Károly híd, az Óváros tér, az Arany utcácska, illetve a prágai Loreto. Ezek a prágai “must see”-k, de természetesen ezen kívül még számtalan látnivaló van, amit nem illik kihagyni, ha az ember arra jár. A másik város, amit szintén csak ajánlani tudok az a Lengyelországban található Krakkó városa. Az ottani kötelező látnivalók listája is meglehetősen hosszú, ami tartalmazza a Városháza tornyát, a Barbakánt, a Királyi kastélyt és természetesen a Mária teret. Mindkét város elképesztő történelmi múlttal rendelkezik, és minden korosztály talál számára megfelelő lehetőséget a kikapcsolódásra. Azoknak, akik szeretnek előre tervezni, és már azon gondolkodnak, hogy hol süttessék nyáron a hasukat, Görögországot ajánlanám, a kedvező árai, és gyönyörű látványosságai miatt.

utazasszervezes-2

Remélem, hogy mindenkit sikerült utazásra biztatnom, mert könnyebb és gyorsabb megszervezni egy utazást, mint gondolnánk. Mindezek mellett megismerhetjük más országok kultúráját, szokásait, szerezhetünk új barátokat, és megismerhetjük az adott ország nyelvét is, amely a későbbiekben a hasznunkra tud válni.

Mindenkinek élményekben gazdag utazást kívánok!

További cikkek
Top