Sport
2013. 11. 25. - Orsi

Út a fizikai tökéletességhez

Köztudott, hogy napjainkban a sportoláshoz elengedhetetlenek a táplálékkiegészítők. Az ételek minőségének romlása nélkülözhetetlenné tette az élsportolók számára, de egyre többen jönnek rá a szabadidős sportolók közül is, hogy a táplálékkiegészítők használatával javul a teljesítmény.

Névtelen

Úgy gondolom, hogy kétféle ember létezik azok közül, akik rendszeres (heti legalább 3-szor egy óra) sportot űznek. Akik már rájöttek, hogy a táplálékkiegészítők elengedhetetlen kellékei a sportnak, valamint azok, akik kezdik kapisgálni, hogy jobban megy az edzés, ha nem gyorsétteremben ebédelnek előtte. Náluk idő kérdése, hogy kipróbálják és rendszeresen fogyasszák a táplálékkiegészítőket. Az emberek jelentős része elégedetlen a külsejével. A rendszeresen sportolók, pedig céljaik felé haladnak. Ehhez segítséget nyújt a helyes étrend. Ha ez megvan, akkor pedig a tömegnövelők, fehérjék, izotóniás italok, ízületvédők, vitaminok, zsírégetők jelentik a következő lépcsőfokot. Nem véletlenül írják rá minden étrend-kiegészítőre, hogy nem helyettesítik a rendszeres és változatos étkezést. Ha ingatag az alap, semmit nem ér a legjobb minőségű tégla sem. Ha viszont rendszeresen és mértékletesen étkezünk, kerüljük a túlzott cukor, só- és zsírfogyasztást, elfogyasztunk naponta 20 testsúly kilogrammonként 1 liter folyadékot (lehetőleg vizet, vagy edzés közben sportitalt), megfelelő arányban fogyasztjuk a makrotápanyagokat, természetesen annak függvényében, hogy éppen fogyni, vagy hízni szeretnénk (fehérje kb. 15%, zsír kb 30%, szénhidrát kb. 55%),  akkor egyetlen módja van a további fejlődésnek, az intenzitás növelése mellett. Igen, a “tápkiegek”.  Természetesen maga az egészséges táplálkozás, valamint a táplálékkiegészítők minden főbb csoportja külön fejezet témája lehetne, az alábbiakban azonban igyekszem összefoglalni a lényeget. Tehát kezdő és amatőr (nem versenyszerű) sportkedvelők számára  az öt fő csoport:

Fehérjék

A növekedéshez és fejlődéshez szükséges, 20 aminosavból épül fel. Az izom építőköve. Ezek energiával látják el a sejtjeidet, lebontanak bizonyos méreganyagokat és hozzájárulnak a csontozat és izomzat felépítéséhez. A legkedveltebbek a tejsavó fehérje koncentrátumok. Alap összetevő mindenkinek, akinek van izma. Tehát mindenkinek. Fehérjéknél és általában minden táplálékkiegészítőnél kerüljük az aszpartám tartalmú termékeket, de ez kiemelten ott szokott lenni a csomagoláson. Ár/érték arányban tökéletes a 100% Whey Protein Professional, amely jól oldódik, finom az íze (10-15 ízben kapható) és a tejsavó mivoltának, plusz az emésztő enzimeknek köszönhetően gyorsan felszívódik, így szinte azonnal elkezdi táplálni az izmokat az edzés után. Zsírégető diétákhoz alapvetően a kazein- tartalmú fehérje formulák az ajánlottak, mint például a 100% Casein Comlex, vagy a NightPro. Annyira hozzátartozik a sporthoz, hogy szinte kötelező.

20130603_bs714lod_

Tömegnövelők

Izmot felszedni csak úgy lehet, ha előbb hízik az ember. Később a felesleget leadja és marad a tiszta izom. Máshogy ez nem működik, a látványt fokozhatjuk ugyan egyből a felesleg eltüntetésével, de ettől még sem izmosabbak, sem erősebbek nem leszünk. Az a személy, aki konditeremben képzeli el a sportolást, ezzel kezdje. Aki máshol (futás, úszás, labdajátékok, stb.) neki a sima fehérje ajánlott. Hangsúlyozom, hogy kezdőkről beszélünk. Természetesen ez mind általánosság. Ha nagyobb szeretnél lenni, egyél, igyál, edzz, pihenj és fogyassz Mass-t, Jumbo-t, később pedig Volumass-t. Edzettségi szinttől és persze pénztárcától függően. Minél inkább belejössz, annál jobban billenjen a mérleg nyelve a fehérjetartalom felé, az elején viszont legalább 80%-a szénhidrát legyen. Endomorf alkatoknak inkább sima fehérje és cardio edzés az ajánlott.  A tömegnövelők mindig egy ciklus részeként szerepeljenek, tehát gyarapodás-faragás, azaz az adott ciklus végeztével ajánlott áttérni a fehérjére.
arnold-schwarzenegger-1600x1200

Szénhidrátok

Üzemanyag az élethez, üzemanyag az edzéshez. Egyaránt fontos azoknak, akik fogyni és azoknak is, akik hízni szeretnének. Az arányok természetesen változnak. Aki fogyókúrázik, annak is szüksége van szénhidrátra, a hangsúly az edzés utáni közvetlen bevitelen van (a táplálékkiegészítők szempontjából, természetesen lassan felszívódó, összetett szénhidrátra az egész nap folyamán szükségük van nekik is). Cardio edzést megelőzően és azt követően is ajánlott, sőt, állóképességi edzés után talán még fontosabb is, mint a fehérje. Edzés előtt Vitargo-t, edzés közben Isotec-et, a konditermi edzést követően pedig egy fehérjével kevert tömegnövelőt ajánlok. Egyik legnépszerűbb ilyen termék a Volumass. Ha ez megvan, szinte minden megvan. Persze, amire egy kezdőnek szüksége lehet.

weight

Vitaminok

A mai toxikus környezetünk és a tápanyagszegény élelmiszerek széleskörű elterjedése miatt kénytelenek vagyunk étrendkiegészítéssel védeni a szervezetünket. A MultiPro egy professzionális multivitamin és ásványi anyag formula, akárcsak a Mega Daily One, amely nagy mennyiségben tartalmaz A-vitamint és B-vitamin komplexet. A magyar társadalom általában a szükségesnél kevesebb halat fogyaszt. Pedig a halolaj egy esszenciális zsírsav, amely az úgynevezett ”jó” zsír. Az Omega 3 zsírsav segíti a jó egészségügyi állapot kialakulását és fenntartását, hozzájárul az immunrendszer helyes működéséhez. Izomlebomlás és gyulladáscsökkentő hatása van, valamint segíti az izomnövelést.

24082863_2_644x461_scitec-nutrition-taplalekkiegeszito-boltba-eladot-keresunk-tolts-fel-fenykepeket

Ízületvédők

Ezek a termékek általában támogatják a porcképződést, a duzzanatok enyhülését, a fájdalom és gyulladás megszüntetését, valamint fokozhatják az ízületek erejét és hajlékonyságát. A porcok képesek lesznek jobban elviselni a terhelést. Segítségünkre lehet például a Joint-X Komplett ízület karbantartó formula.

Megemlíteném még a zsírégető termékeket, melyek általában természetes alapanyagból készülnek, elkezdik a vér megtisztítását, a salakanyagok pedig vizeletként ürülnek ki. A szervezet védekezik a tápanyagmegvonás ellen és lelassítja az anyagcserét. Ezek a termékek energiát elhasználó hőtermelést idéznek elő és felszabadítják a lerakódott zsírsavakat, valamint csökkentik az éhségérzetet és gyorsítják az anyagcserét.  Ezért fontos a megemelt vízbevitel.  A minőségibb zsírégetők általában L-carnitint tartalmaznak, ami hozzájárul a zsírsavak lebontásához, gyorsítják a leépülését.

Az elmúlt két évtizedben hatalmas változáson ment keresztül az étrend-kiegészítők piaca. Több tíz, vagy akár százezer termék és formula szerepel különböző gyártók listáján. Ahhoz, hogy az ember ki tudja választani a számára legmegfelelőbb terméket, fontos szert tenni néhány alapismeretre. Tisztáznunk kell magunkban a céljainkat, tájékozódnunk kell arról, hogy van-e speciális érzékenységünk, allergiánk valamelyik mikro- vagy makrotápanyagra. A külsőnk körülbelül 70%-ban a helyes táplálkozáson múlik, tehát szedhetünk akármit, valószínűleg nem fogjuk elérni az általunk kitűzött célt, ha azzal előtte nem egyeztetjük össze az étrendünket.

Remélem ez a kis összesítő felkeltette az érdeklődéseteket ahhoz, hogy jobban belemerüljetek a témába, illetve hogy rendszeresen menjetek sportolni akár terembe, akár a szabadba, ami elősegíti a jó közérzetet és azt, hogy jó kondiban legyetek.

További cikkek
Top