Sport
2019. 07. 29. - Márkus Bálint

Úszó VB 2019

 

Véget ért az idei úszó vb, az ország újra egy szívként dobbanhatott és szurkolhatott versenyzőinknek. Ismét sikeres heteket tudhatnak maguk mögött a magyar sportolók, számos aranyéremmel, megúszott csúcsidővel a történelmet is utolérve büszkélkedhetünk versenyzőinkben.

Az idei úszó világbajnokságot Kvangdzsuiban rendezték meg, amely Dél-Koreában található. A július 12-én startolt el és 28-án zárult le a verseny. Úszó, műugró, szinkronúszó, nyílt vízi, valamint vízilabda sportágakban mérethették meg magukat a versenyzők. 2013-ban választották ki Barcelonában a 2019 és 2021-es rendező országokat. Az idei vb-re Magyarország is pályázó fél volt, ez azonban nem sikerült, viszont a 2021-es Úszó vb Magyarországon kerül megrendezésre. A versenyek nagy részét a 2015-ös nyári Universiade-ra épített Aquatics Centerben rendezték meg. A nyílt vízi úszást a Joszu Expo Ocean Parkban tartották. Ideiglenes helyszíneken rendezték a vízilabdát és a szinkronúszást.

A magyar sportolók az összesített éremtáblázaton az ötödik helyen végeztek a maguk 5 aranyérmével. Előttünk Ausztrália 7 arannyal, Oroszország 12 arannyal, az Amerikai Egyesült Államok 15 arannyal és az abszolút éremtáblázat csúcsán Kína áll 16 aranyéremmel. Első aranyérmesünk Rasovszky Kristóf volt, aki az 5 km-es nyílt vízi úszás világbajnoka lett, ezzel a szám első magyar világbajnoka is. Hosszú Katinka 2 számban is diadalmaskodott, először 200 méteres vegyes úszásban, majd 400 méteres vegyes úszásban. Az idei versenysorozat után immáron 9 világbajnoki aranyéremmel büszkélkedhet, ezzel az úszótörténelem negyedik legsikeresebb világbajnoka. Kapás Boglárka 200 méter pillangón lett világbajnok. Milák Kristóf szintén 200 méter pillangón tudhatta magának a győzelmet. A 19 éves úszó hihetetlen nagy világcsúccsal döntötte meg az úszótörténelem legmeghatározóbb sportolójának, Michael Phelps-nek 2009-es rekordját.

Michael Phelps egyébként Instagram oldalán gratulált Kristófnak és az alábbi szöveggel illette: „Megtörtént, mert volt egy kölyök, aki meg akarta csinálni, aki álmodott arról, hogy megcsinálja, aki rájött, hogyan lehet megcsinálni, aki addig dolgozott a technikáján, amíg az ilyen gyönyörű lett, és aki beletette azt az igazán, de igazán kőkemény munkát, ami ahhoz kell, hogy végül megdöntse ezt a csúcsot. Megemelem a kalapom előtte” – nyilatkozta Phelps. Számos portálnak  nyilatkozott a visszavonult úszó és fejezte ki gratulációját. Elmondása szerint az elmúlt húsz év legszebb és legösszeszedettebb úszása volt és bár sajnálja, hogy csúcsa a múlté, mégsem szomorkodik, Phelps ugyanis örül, hogy egy ilyen úszást láthatott. A magyar médiában most már sokszor elhangzott kifejezés, a “Milákcsúcs” mögött is érdekes történet lapul, ugyanis Kozma Dominik nyilatkozta Kristóf két évvel ezelőtti úszása után: ,,Lesz még Milákcsúcs”. Hát lett is. A 19 éves magyar úszó pályafutását ezennel el is kezdték prédikálni, tervezgetni, elkezdődött az összehasonlítás a régi nagyokkal, de én azt remélem, hogy nem egy új Phelps-ként fogják emlegetni, hanem Milák Kristófként.

Sokszor nehéz felfogni, hogy egy adott sportoló milyen célokért küzd és miket tesz meg, hogy ezeket megvalósítsa, aki tulajdonképpen az egész pályafutása alatt arra készül, hogy azt a bizonyos 50, 100, 200 vagy akár 400 métert tökéletesen megússza, hiba nélkül minden fordulót, majd ezt megteszi, feláll a dobogóra és ünnepli a közönség, ezt elmondva, azt hiszem, mégis érthető. Gratulálunk a magyar sportolóknak az idei teljesítményükért is, és azokat se feledjük el akik nem éremmel tértek haza!

 

 

További cikkek
Top