Közérdekű
2015. 06. 09. - geda.andi

Üres a tárca? Semmi para!


Sokan ismerhetjük főiskolásként azt az érzést, amikor utolsó forintjainkat is napról-napra kell beosztanunk, és minden egyes buli végén feltesszük magunknak a kérdést: „Most akkor megint elköltöttem az összes zsebpénzemet?” Sokszor különös spórolási technikákkal próbálkozunk, máskor inkább koplalunk. Cikkünkben nem hétköznapi pénzszerzési lehetőségeket mutatunk be, amiről talán nem is gondoltad volna, hogy plusz bevételt hozhatnak.

Vérplazma adás

Alapjaiban véve mindenkinek, aki jó vérképpel rendelkezik kötelessége lenne vért adni. Viszont sokakat nem motivál a véradás önmagában, esetleg a szúrás fájdalma vagy a tűtől való félelem taszítja az embereket. Pedig fontos feladatunk lenne, hiszen számos betegség gyógyításában, akár életek megmentésében segíthetnénk. A határon túlon már biztos pénzforrásnak számít a vérplazma adás, ugyanis minden egyes alkalommal 15 eurót, azaz 4500 Ft-ot zsebelhetnek be a plazmát adó donorok.

Mit is jelent a plazmaadás, vagyis a plazmaferezis?

A gépi plazmaferezis a véradásnak egy speciális formája, amely során önkéntes plazmaadóktól (donoroktól) egy speciális készülékkel csak plazmavétel történik. A levett vért zárt, egyszer használatos rendszerben vérsejtekre és plazmára választják szét. A gyógyszergyártáshoz szükséges plazmát palackban gyűjtik, a vérsejteket visszakapja a donor.

Amiért érdemes vérplazmát adni:

A levett vérplazmát végül súlyos, életveszélyes betegek gyógyszereinek előállításához használják fel, amelyeket máshogy nem lehetne létrehozni. Ilyen betegség például a vérérzékenység, ami esetében a betegeknek maguknak kell pótolniuk a véralvadási faktort injekciók formájában. A vérzékenységen és immunvédekezési zavaron túl még számos másik betegség esetén is szükség van vérplazmára: égési sérülés, vérmérgezés, életveszélyes bárányhimlő, csont- és szervátültetés.

9330683684ez

Milyen gyakran adhatunk vérplazmát?

Két vérplazmaadás között legalább két napnak kell eltelnie, azonban véradás után csak egy hónap múlva jelentkezhetünk újra a donor szerepére.

Hol adhatok plazmát és mennyiért?

Hazánkban több vérplazmaadó állomás is létezik: többek között Budapesten, Debrecenben és Szegeden is. Bár külföldön nagyobb pénzösszeggel jutalmazzák a bátor vállalkozókat, Magyarországon alkalmanként 1500-2000 Ft jutalmat zsebelhetünk be donorként.

Legyél spermadonor!

Ez a lehetőség természetes csak a férfi társainkat érinti, akik elmúltak 18 évesek, de még nem töltötték be a 35. életévüket. Azonban nem elég csak hímneműnek lenned, csakis egészséges donorok adhatnak spermát. A spermaadás előtt egy egészségügyi szűrésen kell részt venni, amin megvizsgálják, hogy nemzőképes-e az illető, valamint nem rendelkezik-e semmilyen nemi betegséggel vagy genetikai rendellenességgel. Ezeken a szűréseken teljesen ingyenes a részvétel, így már ezekért az információkért érdemes belevágni a vizsgálatokba.

Milyen gyakran és mennyiért adhatok spermát?

Ha minden kritériumnak megfeleltél és teljesen egészséges vagy, akkor alkalmanként 10 000-15 000 Ft ütheti markodat. Azonban egy személy átlagosan 3-6 alkalommal adhat spermát, ugyanis a magyar jogszabály szerint egy donortól csupán 4 utód származhat.

Add el a hajad!

Épp levágatni készültél a frizurádat? Ne feledd, hogy ezzel a tárcádnak is jót tehetsz! Ha hajkoronád legalább 35 centiméter hosszú és egészséges állapotban van, eladhatod hajhosszabbítás vagy paróka készítés céljára. Nem kell mást tenned, mint egy fodrászszalonba ellátogatni, vagy postai úton eljuttatni a levágott tincseket. Bár a második opció esetében kevesebb pénzhez jutsz, mintha személyesen jelennél meg, így is bőven megéri.

Mennyit ér a levágott haj?

Ha valóban egészséges a hajad, akár 35 000 Ft-ot is bezsebelhetsz. Az összeg a minőségtől és hosszúságtól függően mozog 5 000 és 35 000 Ft között Sajnos a hajunk átlagos növekedési sebessége 12 mm/ hónap, így ezt a műveletet legfeljebb 3-4 évente ismételhetjük meg.

8bc7662dfcdd4c62861f5342567d684cj

Akárhogyan is számoljuk, ezekkel a módszerekkel mindenképp plusz bevételre tehetsz szert. Bátorságra fel, tárcákat készíteni!

Mekkora összegből élsz egy hónapban?

>20.000 Ft
20.000-40.000 Ft között
40.000-70.000 Ft között
70.000-100.000 Ft között
100.000 Ft <
Pityuka szereti a kekszet

További cikkek
Top