BGE
2021. 04. 25. - Laura Szabó

Urbex kisokos

Kíváncsi vagy, milyen lehet elhagyatott, romos épületeket felfedezni? Most bepillantást nyerhetsz a turizmus egy igazán szokatlan fajtájába. Az urbex az angol urban exploration (városi felderítés) kifejezés rövidítése, és az évek során egy sokak által űzött, azonban mégis szokatlan hobbivá nőtte ki magát. Kedvelői rozoga, az idő által megviselt, magára hagyott gyárépületeket, lakóházakat, pincéket, intézeteket kutatnak fel, hogy közelebb kerüljenek a múlt rejtelmeihez. Az urbex azonban nem veszélytelen, fontos megismerni működését és szabályait, tartsatok hát velem!

Sokakban felmerülhet a kérdés: miért jó lepusztult épületek omladozó falai között botorkálni? A veszélyfaktor magas, de a múlt maradványai iránti kíváncsiság, egy-egy hely izgalmas történelmi háttere és a pusztulásban való gyönyörködés felülírja a félelemérzetet. A helyiségekben maradt bútorok, tárgyak, lenyomatok és kellő képzelőerő segítségével valósághű képet kaphatunk az épület korábbi éveiről, így máris izgalmasabbá válik a kirándulás. Ennek ellenére tisztában kell lenni a veszélyekkel. Előfordulhat, hogy a helyszínen mérgező hulladékot találunk, vagy esetleg illetéktelen behatolók, hajléktalanok rejtőznek meg a romok között. De az ingatag padlózat, téglák és törmelékek is okozhatnak komoly baleseteket, ezért fontos minél óvatosabbnak lenni és speciális felszerelésekkel érkezni.

A szabályokról sem szabad megfeledkeznünk. Habár ezek nincsenek törvénybe foglalva, csupán urbex-közösségek által megfogalmazott nem hivatalos, íratlan szabályokról beszélhetünk, mégis érdemes odafigyelni rájuk, hiszen az urbex nem egyenlő a felkutatott helyek megsértésével.

 Az első és talán legfontosabb: egy igazi urbexes nem lop. Sokszor igazi kincsekre bukkanhatunk, de azokat soha ne hozzuk el magunkkal! Amilyen örömöt tud okozni nekünk egy-egy tárgy, akkora örömöt okoz az utánunk érkező látogatóknak is. De fotót és videót bármikor készíthetünk róla.

A hely megrongálása is tiltólistás. Ezek az épületek már alapból is rossz állapotban vannak, ezért fontos, hogy ne pusztítsuk tovább. A falakra sem szabad festeni, vagy graffitizni és a könnyebb bejutás érdekében se törjünk be ajtót, ablakot, illetve falat.

Sok építményről alig található információ, ezért ha valakitől jó tippeket, tanácsokat kapunk a bejutással és magával az épülettel kapcsolatban, kezeljük azokat bizalmasan, hiszen lehet, hogy ezek az infók szabálytalanul derülnek ki.

Az urbex Magyarországon is egy kedvelt és elterjedt tevékenység, hiszen hazánk is bővelkedik az elhagyatott helyekben. Gyakori tévhit, hogy ezekre a területekre bármikor könnyen bejuthatunk egy hétvégi kiruccanás kereteiben. Természetesen vannak szabadon látogatható helyek, akár kezdő urbexesek számára is, azonban legtöbbjük biztonsági őrök által felügyelt helyiségek, amelyek csak engedéllyel tekinthetőek meg. De ilyenkor se essünk kétségbe, több magyar profi urbex-kalandor felvételein keresztül betekinthetünk ezekbe az épületekbe is. Az Urbex Hungary csapata, vagy akár a Szellemvárosok Magyarországon youtube csatorna is a rendelkezésünkre áll, hogy különleges helyeket ismerhessünk meg, de természetesen egyre több urbexes anyagai közül válogathatunk. Ízelítőként pedig olvashattok két különlegességről.

A Lipótmezei Emegyógyintézet (OPNI)

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet még 1868-ban építették a Budapest II. kerületében elhelyezkedő Lipótmező városrészben. Akkor még Magyar Királyi Tébolyda néven üzemelt, ami valljuk be, kissé bizarr elnevezés. Az intézet kezdetben 300 beteget látott el, de a létszám folyamatosan nőtt. A második világháború alatt azonban mindenkit kiköltöztettek az épületből, a visszaköltözés során pedig számtalan szovjet katona is az intézet lakójává vált. A hely különlegességeként szolgál, hogy maga Erzsébet osztrák császárné is itt betegeskedett a 19. század végén. Az elhagyatott épület sajnos már engedéllyel sem látogatható, hiszen 2020-ban új tulajdonosi kézbe került, és a tervek szerint egy bentlakásos nemzetközi középiskola lesz a helyén.

Szentkirályszabadjai Szellemváros

A Balaton északi részén, Balatonalmádi és Veszprém között található Szentkirályszabadja, a már több mint 20 éve elhagyatott szovjet laktanyával. A szellemváros csak engedéllyel látogatható, ennek ellenére nagyon sok kíváncsiskodót vonz magával, akik valószínűleg nem is tudják, hogy látogatásukkal szabályt sértenek. A 60-as években épült laktanya orosz és ukrán katonák otthona volt, így a többnyire romos, lepusztult helységekben elszórva még bútorok, fotelek, matracok is fellelhetőek. A város hátborzongató épületei kiváló helyszínül szolgál filmek forgatására, például a Párhuzam című film egyes jelenetei is itt játszódnak.

További cikkek
Top