Kultúra
2014. 05. 07. - viki

Unortodox Fesztkörkép

A nyár közeledtével mindenki fesztivál-lázban ég, és már a tavasz beköszöntével céltudatosan klikkelünk vagy állunk sorba a jegyünkért, hogy az egész évben megkuporgatott pénzünket egy vagy akár több élményre váltsuk. De vajon minden fesztivált számításba vettünk? Lássunk párat a “LEG”-ek közül!

Burning Man, a legextrémebb

A Burning Man fesztivál Amerikában, azon belül az Észak-nevadai Black Rock sivatag kiszáradt tómedrében kerül megrendezésre minden augusztus utolsó és az azt követő szeptember első hétfője között. Nevét a több tíz méteres figura rituális elégetéséről kapta, mely a fesztivál lezárultát jelenti.

b5

A fesztivál leginkább a radikális önkifejezésről, a civilizáció hátrahagyásáról, a másokkal való együttélésről szól. Mivel a fesztivál szinte teljesen önálló, az odalátogatóknak kell gondoskodniuk ivóvízről, élelemről, és mindenről, amire szükségük lehet a hét alatt.

b4

Az ideiglenes “város” gazdasága sem hétköznapi, ugyanis tilos a pénz használata, még a fellépők sem kapnak pénzt. Cserekereskedelemmel vagy ajándékozással lehet hozzájutni a kívánt portékához. Emellett még az éghajlattal is meg kell birkózni, ugyanis nappal 40 fok feletti a hőmérséklet, éjszaka pedig 10 fok körüli.

Burning-Man-2012-091

Elsőre nem tűnik érdekfeszítőnek a tikkasztó hőség és a sivatagi homok, azonban ez az esemény tele van látványosságokkal (mutáns járművek, bizarr kiállítások és óriási méretű installációk), amit garantáltan nem látunk máshol, mivel a művek legtöbbjét felgyújtják a fáklyaemberhez hasonlóan. A 2014-es Burning Man tematikája karavánszállókra (Caravansary) épül, amely visszahozza a Selyemút egykori világát.

Exit Festival, a legjobb

Az Exit Festival ötletét 2000-ben ötlötték ki a Szerbiai Egyetem hallgatói az egyetemi parkban, egy egyfajta tiltakozásként az akkori kormány ellen.

e3

2001-ben a fesztivál átköltözött a mai napig helyszínt nyújtó, lehengerlő látvánnyal bíró Péterváradi erődbe, Novi Sad városába. A hangulatról nem csak a fellépők gondoskodnak, hanem a páratlan látványt nyújtó helyszín is a Duna mentén.

Exit

A fesztivál már a kezdeti években is nagy népszerűségnek örvendett, és nem kevés díjat is bezsebelt. Többek között magáénak tudhatja a 2007-es Legjobb Külföldi Fesztivál díjat a UK Festival Awardson, a 2013-as Legjobb Fesztivál díjat a European Festival Awardson és nem utolsó sorban a 2014-es Legjobb Európai Fesztivál díjat az EU Festival Awardson, ami az egyik legtekintélyesebb cím a díjak között. 620 ezer ember szavazott ugyanis 34 országból, 360 fesztivál közül választva ki a legjobbat. Szép teljesítmény!

Az idei Exit Adventure július 10-13-ig Újvidéken, majd 15-17-ig Montenegróban -akkor már Sea Dance Festival néven- nyújt felejthetetlen élményt az odalátogatóknak.

Kazantip, a legmocskosabb

A Kazantip egy elektronikus zenés feszt, amely a Krím-félszigeten kerül megrendezésre egészen a Szovjetunió bukását követő évtől, 1992-től a mai napig.

k

Az idei Kazantip Nyugat-Georgia-ban, Anaklia-ban lesz megtartva, tekintettel a krími helyzetre. Kezdetben a fesztivál nagyon visszafogott volt és szinte csak szörfösök buliztak a parton.

k7

A sárga a legjelentősebb szín, amit a fesztiválhoz társíthatunk.

Később, az ötletgazda és kezdeményező Nikita Marshunok trance és techno partykat rendezett, amellyel a szezon végét ünnepelték. Így született meg a drogosok, szexfüggők és az aberráltak kritikán aluli fesztiválja. De a szavak helyett beszéljen a videó!

További cikkek
Top