BGE
2022. 02. 24. - Gergely Fábián

Uncharted – Megérte a várakozás?

Bizonyára mindenki számára ismerősen cseng Tom Holland és Mark Wahlberg neve. A két világhírű színész kollaborációjának köszönhetően létrejött 2022 eddig egyik legjobban várt filmje, az Uncharted. De vajon tényleg egy jó film készült, vagy csak a szereplők miatt lett felkapva? Ebből a cikkből kiderül.

Az Uncharted című videójáték karakterein és történetén alapuló film forgatásáról szóló pletykák először 2008-ban láttak napvilágot, amikor az első játék is megjelent. Ezek után a megjelenési dátumot 2014-re tűzték ki, majd 2016-ra halasztották. 6 évnyi várakozás után végre itt van a várva-várt film, nézzük is, hogyan sikerült.

A videójáték, ami a film alapjául szolgált, egy közel 10 részes sorozat, ahol a kaland és a felfedezés vágya áll középpontban, rengeteg akcióval és fejtörőkkel dúsítva. A két főszereplő Nathan Drake és Victor Sullivan. Az előbbit Tom Holland játssza, akit kicsit eltérő tulajdonságokkal ruháztak fel, mint a játékban szereplő Natet. Nate egy idősebb, tapasztalt kincsvadászként van megjelenítve a digitális térben, míg a filmben Tom Holland egy inkább fiatalabb, zöldfülű kincsvadász alakját testesíti meg. Belső tulajdonságait tekintve már nagyobb hasonlóság vehető észre, hiszen Nate leleményessége, aminek köszönhetően megoldja az őt nehezítő akadályokat, és karizmája már a film elején könnyen felfedezhető. Sully és Mark Wahlberg megjelenése között is található némi eltérés, mert míg a játékban Sully egy idősebb, ősz hajú, bajszos karakterként van megformálva, a filmben a Wahlberg által játszott karakter jóval fiatalabbnak tűnik. A film visszavezeti a pár kapcsolatát egészen a találkozásuk pillanatáig, amikor Nate még csak fiatal suhanc volt. Tökéletesen fellelhető a két kincsvadász közti, szinte már apa-fia kapcsolat is. Sully fiatalkori énjét látja Drakeben, és mindent elkövet azért, hogy a helyes útra terelje, és ne kövesse el azokat a hibákat, amiket annak idején ő.  A harmadik „legfontosabb” karaktert, Chloe Frazert pedig Sophia Ali alakítja. Talán itt fedezhető fel a legnagyobb eltérés a film és a videójáték között. A játékban Chloe egy rosszakaró, önző karakter, Nate szöges ellentéte, csak a saját érdekeit tartja szem előtt. A filmben viszont fellelhető egy alakuló szerelmi szál a két szereplő között, ám Chloe néhány fő jelenetből kimaradt, így csökkentve jelentőségét a filmben.

Akciójeleneteket tekintve a film hozta az elvárt szintet. Pillanatnyi megállása sincs a szereplőknek, mindig akad egy embert próbáló fejtörő, vagy éppen egy verekedés. Ebből a tekintetből a film rendkívül hűen tükrözi a digitális társát. Rendkívül látványosra sikeredett a film ezeknek köszönhetően, viszont rendkívül kiszámítható. Nincsenek benne drámai fordulatok, váratlan döntések, hanem Drake és Sully mindig megugorja az eléjük állított feladatokat. Néhány jelenetet újraalkottak a filmben a játékból, például a film elején (és végén) található repülős jelenetet, ami az Uncharted 3-ban volt megtalálható. Szerintem ez egy remek ötlet, egy üde színfoltja az egész filmnek. Viszont a rendkívül látványos jelenetekből fakadóan egyáltalán nem lettek realisztikusak a különböző akciójelenetek (többek közt az előbb említett repülős sem). A játék sem volt híres a realisztikusságáról, ám a filmben még jobban elrugaszkodott események vannak, amik már-már a fantasy világát kóstolgatják.

Összefoglalva, szerintem kijelenthetjük, hogy nem lett egyik színésznek sem élete legjobb filmje, viszont a sok akciónak és vicces poénoknak köszönhetően megéri megnézni egyszer annak is, aki nem játszott soha a játékokkal, de mindenképp kíváncsi a filmre.

További cikkek
Top