Élővilág
2020. 01. 26. - Bonnyai Kitti

Ültess fát, mentsd meg a Földet

A 10 millió Fa című kezdeményezés elindítói tavaly 15 ezer fát ültettek, idén ennek a tízszerese, és közösségi erdők létrehozása a cél. Bojár Iván András művészettörténész még tavaly júliusi posztjával hívta fel magára és mozgalmára a figyelmet, amely mára már az egész országot bejárta. Cikkünkben a mozgalomról és annak jótékony hatásairól olvashattok.

A  civil szervezet lényegében a semmiből nőtte ki magát, melynek célja 10 millió fa ültetése az ország területén. Néhány nap kellett csak ahhoz, hogy egy posztból országos mozgalom legyen, ennek támogatói pedig szerencsére a lájkok mellett az ásóval is jóban vannak. Még tavaly megtartották a “nulladik évi próbaültetést”, az eredmény pedig 11 ezer elültetett fa lett, csupán néhány őszi hétvége alatt.

Barátaink a fák

A fák szép zöldek, rajtuk laknak a madarak, ezt már az óvodában megtanultuk, árnyékot is adnak, ezt pedig megköszöntük nekik a fesztiválok alatt. Mostanában egyre gyakrabban emlegetjük őket bolygómentőknek, ugyanis egyelőre nem létezik jobb stratégia az éghajlatváltozás enyhítésére, mint az erdők megőrzése, gyarapítása.

Egy sokkoló tény: egyetlen városi fa is képes a hősziget hatás csökkentésére, kánikula idején, városi környezetben akár 4-5 fokkal is hűvösebb lehet a közelében, ehhez a növények árnyékoló, párologtató hatása járul hozzá. Ez nem mellékes folyamat, ha azt nézzük, hogy az emberiség döntő többsége már most is városokban él. Egy városi park hatása azonban ennél jóval összetettebb. Nem kell sokat keresgélnünk az ingatlanpiacon ahhoz, hogy belássuk a parkok léte már önmagában megemeli a környékbeli ingatlanok értékét, javítják a levegő minőségét. Holland kutatásokból pedig az is kiderült, hogy ezeknek a közelében csökken a stressz, valamint a depresszióra és a szorongási zavarokra való hajlam egyaránt. Az viszont már tényleg egészen sokkoló tényként szolgálhat, hogy a fák a betegek gyógyulását is felgyorsítják, a kórházak parkra néző szobáiban 10 százalékkal gyorsabban gyógyultak a páciensek és kevesebb fájdalomcsillapítót kellett szedniük.

Ezek tudatában nem meglepő, hogy világszerte egyre több faültetési mozgalomról és erdősítési programról lehet hallani. Az ellenkező oldalon pedig sajnos számos erdőírtással találkozhatunk, gondolhatunk akár a romániai erdőírtásokra, vagy nagyobb léptékben az Amasonas pusztítására is.

10 millió Fa mozgalom

“A globális klímakrízis globális választ kíván” – nyilatkozta a mozgalom elindítója, Bojár Iván András, akinek egyetlen júliusi posztjából az eddigi legnagyobb hazai faültető közösség született. A hatásosan megírt felhívás mellett a mozgalom sikerességéhez hozzájárult az Amazonasi tűzvész rémhírének elterjedése is, melynek kapcsán egyre többen értették meg, hogy nem lehet tovább ölbe tett kézzel ülni, és nem venni tudomást a történtekről, a bolygó ettől még elpusztul.

A mozgalom célja röviden annyi, hogy minden hazai lakosra jusson egy újonnan ültetett fa. A tavalyi évben 15 ezer fát ültettek. 1 hektár területen kb. 800-900 darab előnevelt kertészeti fa, vagy ennek tízszerese, 8000-9000 facsemete fér el. Eszerint a tavalyi ültetéseik körülbelül 12-13 hektár területet fednek le. Az idei évre tízszer több, vagyis 150 ezer fát szeretnének ültetni az országban. Ez a mennyiség körülbelül 175 hektár, vagyis nagyjából két Margitszigetnyi területet fed le. Fontos, hogy nem különálló fákat, hanem közösségi erdőket szeretnének létrehozni. A mozgalom részvevői alapvetően a szén-dioxid kibocsátás következményeit próbálják ellensúlyozni a faültetéseikkel. A fákat nem csak elültetik, hanem az utógondozásra is gondolnak, önkéntesekre bízták a gondozást, akik foglalkoznak a szükséges öntözéssel. A 10 millió Fa céljai ambiciózusok, de még ha sikerül is teljesíteni az eltervezett mennyiségű fa elültetését, akkor is tudják, hogy ez nem fogja megmenteni a bolygót, azonban a klímakatasztrófa következményeinek különösen kitett Kárpát-medencében érezhető hatásai lehetnek a mozgalomnak.

A 10 millió Fa mozgalom az országban jelenleg 700 ezer embert ért el, és mintegy 125 településen van jelen. A mozgalmat egyébként jelölték az év legkreatívabb kezdeményezéseit egy platformra helyező Highlights of Hungary idei listájára is.

További cikkek
Top