Közérdekű
2021. 12. 30. - Kata Geszner

Újévi fogadalmaink

Bizony elég jellemző az emberre, hogy Újév alkalmával úgy gondolja tiszta lappal indul, buzog benne a tettvágy és fogadalmakat köt. Sajnos ezen fogadalmak nagy részét az év előrehaladtával nem tartjuk be, lényegtelenné válnak és újra és újra megfogadjuk őket a következő év eljövetelekor. Nézzük meg, vajon mit érdemes tudni az újévi fogadalmakról.

Újév a nagyvilágban – XVMEDIA 2.0

Honnan ered?

Történetünk nagyjából 4000 éve Babilonban kezdődött, amikor is az emberek első ízben megünnepelték az új év beköszöntét. Az ünnepség – becsületes nevén Akitu fesztivál – nem is egy, hanem 11 napig tartott. A babiloniak Marduk, a napisten újjászületésének tiszteletére vigadtak akkoriban, egyúttal megfogadták, hogy egész évben igyekeznek isteneik kedvében járni.

Melyek a legnépszerűbb fogadalmak?

Elgondolkoztál már azon, hogy milyen jó lenne egészségesebben étkezni, többet mozogni, vagy leszokni az olyan káros szokásokról, mint a dohányzás? Ha ezekre igen a válaszod, akkor bátran állíthatom neked, hogy ezzel egyáltalán nem vagy egyedül, újév beköszöntével emberek milliói határozzák meg következő életmegváltó tervüket. Bár igaz, hogy nem jelent túl nagy nehézséget megfogadni dolgokat, pláne, ha már lecsúszott néhány pohár pezsgő. Vajon melyek a legnépszerűbbek közülük? Egy Amerikában készült felmérés alapján a lakosság 37 százaléka rendszeres sportolást, 13 százaléka egészséges táplálkozást, 7 százalék pedig a káros szenvedélyek elhagyását fogadja meg. Általában tehát az életmódbeli változások szerepelnek a legfontosabb célok között. Vajon sikerül is betartani ezeket a fogadalmakat?

Te is tettél újévi fogadalmat? Vajon be is tudod tartani? - Danubius Magazin

Egy kis statisztika…

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európa egyes országaiban az emberek mintegy fele fogadkozik évről-évre, hogy valamilyen fontos körülményén változtat. A túlnyomó többségük azonban elbukik, a fogadalmaknak ugyanis legfeljebb a 8-10 százalékát sikerül betartani. Egy-egy újévi ígéret átlagos élettartama mindössze 6 hét. Legkevésbé a 40-60 éves korosztály tartja be a fogadalmait, de nem sokkal maradnak le tőlük a 60-80 évesek sem. A sikertelenség oka legtöbbször abban keresendő, hogy ez a két korosztály hajlamos a leginkább irreális célokat felállítani. Azonban ezen a téren ránk nem lehet panasz, ugyanis a fiatalabb generáció kimutathatóan nagy száma tartja be fogadalmait. Ennek feltehetően a social media az oka, hiszen ha fogadalmainkat nagyközönség előtt tesszük, nagyobb az esély arra, hogy nem szeretnénk elbukni és „kérkedni” szeretnénk sikereinkkel. Illetve számos alkalmazás segítségünkre állhat már annak érdekében, hogy biztosan ne szegjük meg fogadalmainkat.

Hogyan kell fogadkozni?

Pszichológusok szerint olyan fogadalmakat érdemes hoznunk, amelyek először kis lépésekben teljesíthetők. A nagy cél elérése érdekében következeteseknek kell lennünk. Ha például csökkenteni szeretnénk telefonunk képernyőidejét, akkor először is nem kell az ebédlőbe magunkkal vinnünk, és így máris a családunkra, barátainkra tudunk fókuszálni a telefon nyomkodás helyett. Az efféle apróságokhoz érdemes nagyon szigorúan ragaszkodni. Az apró változások idővel növelik az önbizalmat, ami segít a nagyobb lépéseket is megtenni. Majd ezután jöhet az önjutalmazás.

Válassz szavakat újévi fogadalmak helyett - Glamour

Tippek, hogyan tartsuk be fogadalmainkat

Első és legfontosabb, hogy reális célokat tűzzünk ki magunk elé. A megvalósítható, reális cél megadja a lehetőséget, hogy pontosan megtervezhessük a véghezvitelt. Először egy fogadalomra koncentráljunk. Ezután, mint már említettem kis lépésekben haladjunk a célunk megvalósítása felé. Próbáljunk elvonatkoztatni a múlttól, ne essünk bele ugyanazokba a hibákba, amiket már egyszer elkövettünk. Azt se feledjük el soha, hogy ezek a drasztikus változások időt vesznek igénybe és ennek érdekében maradjunk mindig pozitívak, nem szabad, hogy az apró hibák lelombozzák lelkesedésünket. Sose féljünk segítséget kérni családtagjainktól, barátainktól, hiszen nekik is az a céljuk, hogy elérjük a kitűzött célokat és boldogok legyünk. És nem utolsó sorban mindig frissítsük motivációnkat, vagy tűzzünk ki új stratégiát, ha az előző nem vált be.

További cikkek
Top