Kultúra
2012. 12. 13. - Taylor

Újabb váratlan utazás Középföldén

Fenyők zúgása hallatszik a magasban, a szél halkan sóhajtozik az éjszakában, távol a hideg Köd hegységben, kazamaták és ősi barlangok mélyén új legenda születik. Peter Jackson a Gyűrűk Ura filmekkel hatalmasat robbantott szűk 10 évvel ezelőtt. Az öreg mester most újra rendezői székbe ül, és újfent egy epikus fantasy trilógiát direktál.

J. R. R. Tolkien legendája halhatatlan, Középfölde több ezer éves kalandjai A hobbit című könyvével kezdődtek. Tolkien számtalan regényt és jegyzetet írt Középföldéről és annak kultúrájáról, valamint történetéről, de az előbb említett irományok között “szent” elsőként szerepelnek Zsákos Bilbó utazásai. A könyv első kiadása 1937-re tehető, a szerző elmondása szerint ez egy kiváló év volt a megjelenésre, mivel a 2. világháború kirobbanása előtt rengeteg hasonlóságot fedezhettünk fel az akkori korszak politikájában és a mű cselekményében. Ez tette sikeressé az irományt az olvasók körében, persze Tolkien tagadta, hogy a történetnek és a világháború előtti helyzetnek bármi köze lenne egymáshoz. Hazánkban 1975-ben jelent meg a könyv “A babó” címmel, amit később 2006-ban egy új kiadásban (az eredeti) “A hobbitra” változtattak.

A cselekmény újfent egy hobbitról szól, de most nem Frodót láthatjuk a főszerepben, hanem Bilbót. Hobbitfalván az öreg Zsákost felkeresi Szürke Gandalf, aki egy hosszú és veszélyes utazásra invitálja. Bilbó eleinte nem akar részt venni a kalandokban, de a vén mágus a nyakára küld 13 törpöt (Thorint, Balint, Dwalint, Bifurt, Bofurt, Bomburt, Filit, Kilit, Oint, Glóint, Norit, Dorit és Orit), akik ráveszik a hobbitot, hogy csatlakozzon az utazáshoz. A küldetésük célja egy régi, legendás kincs visszaszerzése, amit egy gonosz Szmóg (Smaug) nevű sárkány védelmez a Magányos hegy mélyén. A történetet három film fogja elmesélni, bár a könyv csupán 300 oldal, azonban rengeteg háttérben zajló eseményt fog feldolgozni, ami kapcsolódik a Gyűrűk Urához is. Akik olvasták a könyvet, azok tudhatják, hogy az első film a Gollammal való találkozásig fog tartani, ez előtt természetesen részletesen megismerhetjük a veszélyes utazás első harmadának kalandjait.

A forgatás helyszíne ismét Új-Zélandon volt, ahogyan 10 évvel ezelőtt a Gyűrűk Ura esetében is. A stáb jelentős része is megmaradt, az előző trilógia alkotóiban, ha eddig nem csalódtunk, akkor most sem fogunk. Az előző színészi gárdából is sokan játszanak a fimben, mint például Ian McKellen (Szürke Gandalf), Hugo Weaving (Elrond), Christopher Lee (Szarumán), Elijah Wood (Frodó) és Kate Blanchett (Galadriel). Bilbó karakterét két színész fogja játszani: a fiatal Zsákost Martin Freeman, míg az idősebbet az eredeti trilógia Ian Holm-ja. A film alcíme “Egy váratlan utazás” (An Unexpected Journey), a sorozat hátralévő két darabja 2013-ban és 2014-ben fog megjelenni, előbbi a The Desolation of Smaug (magyar fordítás még nincs, de valószínűleg “Smaug pusztulása” lesz), utóbbi az Oda és Vissza (There and Back Again) címet fogja viselni. A záró epizód alcíme ismerős lehet a Gyűrűk Ura megszállottjainak, mivel gyakran emlegetik a Gyűrű Szövetségében, ez az öreg Bilbió könyve, amelyet Völgyzugolyban írt.

A filmet IMAX 3D kamerákkal rögzítették, így maximális lesz a vizuális élmény. Peter Jackson egy előzetes nyilatkozatban bizakodóan beszélt a 3D-ről, elmondása szerint nagyon élvezte a térbeli forgatást és ha tehette volna, a Gyűrűk Ura trilógiát is így készíti el. Fontosnak tartom megemlíteni, a film zeneszerzőjét is Howard Shore-t. A meistro kettő Oscar díjat zsebelhetett a Gyűrű Szövetéségével és a Király Visszatérrel 2001-ben és 2003-ban, valószínűleg a 2013-as Oscar gálán sem marad jutalom nélkül Shore munkája.

Végül egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmet. Már több mint 30 éve létezik egy Hobbitfeldolgozás, pontosabban 1977-ből. Eredetileg a könyv gyerekeknek íródott, így az első remake egy rajzfilm lett. Teljesen máshogy közelítették meg a készítők a történetet, durva orkok és csaták helyett egy kedves és aranyos filmet kreáltak.

A Hobbit – Egy váratlan utazás december 13-án kerül a mozikba IMAX 3D-ben és 2D-ben. Bátran állíthatjuk, hogy 2012 egyik legjobban várt filmje. A Gyűrűk Ura után szerintem senki nem fog csalódni, tudjuk, hogy amihez Peter Jackson mester hozzáér az arannyá változik. Találkozunk a mozikban!

További cikkek
Top