Gazdaság
2019. 06. 08. - Hegyi Péter

Új szintre lépett az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Az Egyesült Államok és Kína között már tavaly január óta kereskedelmi háború zajlik, melynek során a két ország vámokat vetett ki a másik termékeire, megemelte azok árát saját hazájában és még számtalan módon próbálta hátráltatni vetélytársát. Azonban az Egyesült Államok most minden eddiginél komolyabb eszközöket vetett be Kína ellen; május 17-én hivatalosan is bejelentették, hogy az egyre sikeresebb kínai IT-vállalat, a Huawei, csak az amerikai kormány engedélyével vásárolhat amerikai termékeket. Két nappal ezután Trump azt is elérte, hogy a Google megfossza a Huawei-t az Android operációs rendszertől.

Előzmények

A Huawei növekedése régóta érzékenyen érinti az USA kormányát, jó ideje igyekeznek gyengíteni a kínai vállalatot. Eddig leginkább azt próbálták elérni, hogy a jelenleg zajló 5G-hálózatok építéséből minél több országban zárják ki a céget. Emellett kémkedéssel vádolják a kínaiakat és szeretnék kitiltani készülékeiket az Egyesült Államokból, sőt Ausztráliát és Európát is erre biztatják. Trump még március 27-én egy Twitter bejegyzésben leírta, hogy találkozott a Google elnökével, aki elmondta, hogy elkötelezett az USA mellett és az is szóba került, hogy mik azok a dolgok, amiket a Google tehet az országért. Itt dőlhetett el, hogy a Huawei-t megfosztják az Android-tól.

Nem ez az első eset, hogy egy kínai céget elvágnak az Amerikában gyártott alkatrészektől; egy éve a “ZTE” nevű vállalattal tették ugyanezt, mely majdnem belebukott ebbe. Egy időre le kellett zárnia gyárait és csak az mentette meg, hogy az elnök végül feloldotta a korlátozást.

Kínában már régóta próbálják kiszorítani az Apple termékeket a piacról; a dolgozók vállalati támogatást kapnak, ha Huawei terméket választanak az amerikai rivális helyett.

forrás: AFP

Mit jelent pontosan az új szankció?

A Huawei elveszti a jogot az Android operációs rendszer minden ezt követően kiadott verziójának használatához, illetve az új frissítések telepítéséhez. Ezen kívül nem lesznek elérhetőek olyan alapvető alkalmazások, mint a Play Áruház, a Google Térkép vagy a Gmail. A vállalatnak joga lesz használni a rendszer nyílt forráskódú részeit, de ez magában gyakorlatilag semmit nem ér, hiszen az Android applikációk nagy részét a Play Áruházból szerezhetjük be.

A Google mellett a Qualcomm és az Intel (kulcsfontosságú alkatrészgyártó vállalatok) is bojkottálták a céget, felfüggesztették a gyártást és a szállítást a Huawei-nek. Később csatlakozott hozzájuk a Xilinx és a Broadcom is.

Hogyan érinti a döntés a felhasználókat?

A hír hallatán világszerte több millió Huawei felhasználóban merült fel a kérdés, mi lesz a már a forgalomban lévő készülékekkel. A Google hivatalos Twitter fiókja posztolt ezzel kapcsolatban. A már meglévő eszközökön tovább fut jelenlegi formájában az Android és elérhetőek lesznek az olyan alkalmazások, mint a Google Play vagy a Google Play Protect. Az operációs rendszer biztonsági frissítéseit és a rendszer frissítéseket azonban korlátozni fogják. A Huawei közlése szerint a biztonsági frissítések mindegyike elérhető lesz a cég összes, már forgalomban lévő eszközén.

A későbbiekben forgalomba hozott eszközök minden Play Áruházból letölthető applikációtól meg lesznek fosztva. Így nem lesz elérhető például a YouTube, a Google Chrome és a Google Drive sem.

Hogyan tovább?

Richard Yu, a Huawei vezérigazgatója már márciusban elárulta, készülnek rá, hogy az amerikai kormány elveszi tőlük az Androidot. Állítólag stabil B-tervük van és már el is készítették a vállalat saját operációs rendszerét. Ennél többet egyelőre nem tudunk, de nem kizárt, hogy egy több eszközön használható felületről van szó. Ez azért lehet fontos, mert a telefonok és táblagépek után a cég Windows rendszerű laptopjai is veszélybe kerülhetnek, bár a Microsoft az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem adott egyértelmű választ.

Fontos még megjegyezni, hogy az összes fent leírt korlátozás a Honor tulajdonosokat egyaránt érinti, hiszen ezen eszközök is a Huawei-hez tartoznak.

A szankcionálás nagy nyertese a Samsung lehet, melyet már megszorongatott a Huawei a telefoneladásoknál, de a dél-koreai gyártóhoz most rengeteg androidos felhasználó pártolhat át.

A Huawei részéről mindenképp nagy a veszteség, ugyanakkor adott a lehetőség a gyártó számára, hogy a saját fejlesztésű operációs rendszerével egyedibb arcot faragjon a vállalatnak. Amennyiben sikerül elérni, hogy a márka minőséget, különlegességet sugározzon, (mint ahogy az Apple-nek sikerült) akkor a cég még több felhasználót hódíthat el vetélytársaitól és akár profitálhat is a történtekből.

Kína egyelőre nem reagált a korlátozásokra, de abban biztosak lehetünk, hogy ez a húzás nem marad válasz nélkül. A kereskedelmi háború, melyről nemrég még azt gondoltuk a végéhez közeledik, most újabb fejezethez ért és komolyabbra fordulhat, mint valaha.

További cikkek
Top