Sport
2013. 11. 13. - Juneszko

Túl az Óperencián – azaz két srác elképesztő kalandja

Bátorság, kitartás, vakmerőség. Ezekkel jellemezném azt a két fiatal srácot, akik félelmet nem ismerve nekivágnak a végtelennek. Hogy miről is van szó? Kovácsik Leventéről és Szabó Norbiról, akik nem mindennapi ötlettől vezérelve úgy döntöttek, hogy páros kajakkal átevezik az Atlanti-óceánt.

Mi az, amire pontosan készültök?

Elsősorban az Atlanti-óceán átszeléséről van szó, ami egy speciális páros kajakkal történik.

Honnan jött az ötlet?

Először 2011-ben – amikor a Balatonon voltunk – pattant ki a fejünkből a gondolat, hogy ezt a kalandot nagyon szívesen megvalósítanánk. Persze akkor még csak egy ötlet volt, de ahogy telt az idő, egyre többet jutott eszünkbe. 2012 januárjában elkezdtük szervezni az utat.

Miért?

Norbi: Szenvedélyem a tenger, az óceán, és a vitorlázás. Nagy álom a Föld körbevitorlázása, de ehhez rengeteg tapasztalat szükséges. Így már önmagában ez az Út is egy álom lett, egy igazi kihívás.

Levi:  Inkább kíváncsi vagyok magamra, ez egyfajta belső út, amin keresztül meg tudom ismerni önmagam és az óceánt.

Mindkettőnk számára hatalmas kihívás ez, ami olyan motivációt jelent számunkra jelenleg, mint semmi más az életben.

Mióta és honnan ismeritek egymást?

Norbi: Levivel 10 éve ismerjük egymást. Először kajakos edzésen találkoztunk, 4 évig voltunk edzőtársak. Versenyeken ő volt a társam, egy hajóban eveztünk.


Srácok

Hogyan reagált a család, mit szóltak a barátok?

Norbi: Első körben persze megijedtek. Érthetetlen volt számukra miért akarom kockáztatni az életemet. Voltak kemény pillanatok, de most már támogatnak és látják milyen precízen szervezzük ezt az utazást, és elhiszik, minden rendben lesz!

Mekkora a távolság amit megtesztek, milyen útvonalon történik mindez, valamint mennyi időt vesz igénybe?

6500 km-t fogunk átevezni, Spanyolország déli partjaitól, Huelva városából indulva. Utunk során érinteni fogjuk a Kanári-szigeteket, de mi nem fogunk megállni! Ezért is lesz ez világrekord, mert kajakkal megszakítás nélkül még soha senki nem tett meg ekkora távolságot! A végállomás Barbados szigete lesz. Az Út maximum 70 napot vesz igénybe, legalábbis ennyi ételt viszünk magunkkal, de ennél természetesen kevesebb idő alatt szeretnénk teljesíteni.

Meséljetek a hajóról! Miben különleges?

A hajónk 6.8m hosszú, 95 cm széles, páros kajak. Réder Ákos tervezte és Juhász György építi. Magyar szabadalmi eljárással készül, úgy, mint az ősi fahajók, csak a legmodernebb technológiával és anyagokkal.

A hajótest végén lesz egy kb. 2.5 m-es kabin, ahol aludni, pihenni tudunk majd, valamint ahol az összes technikai, biztonsági felszerelés és az élelmiszer készleteink el lesznek helyezve. A hajónak lesz egy tőkesúlya 1.5 m mélyen, ez garantálja azt, hogy még a legzordabb körülmények között is stabil maradjon a hajó, és ha egy törőhullám mégis felborítaná, akkor is másodperceken belül visszaálljon.

Kele

Mi történik ha viharba keveredtek? Hogyan védekeztek a nap ellen?

Viharokkal az út során végig számolni kell, ami ellen a hajónk a legfőbb védelmi bástyánk. Amennyiben már nem alkalmas az időjárás arra, hogy kint tartózkodjunk a fedélzeten (erős szél esetén a hullámpermet miatt nem tudunk lélegezni), akkor egy speciális horgonyt, az úgynevezett viharhorgonyt fogjuk használni. Ez arra jó, hogy a hajót a hullámzás irányával párhuzamosan állítja be, így stabilizálja az irányunkat, és nem borulunk fel. Ilyenkor nem tudunk mást tenni, mint a szűkös kabinban összekuporodva megvárjuk míg lecsendesedik az idő.

A trópusokon viszont a másik nagy veszély a tűző nap! Ez ellen krémekkel, és kalappal tudunk védekezni, valamint azzal, hogy naponta több mint 10 liter vizet fogunk meginni fejenként.

Mi újság az élelmiszerrel és az ivóvízzel?

Az élelmiszer kérdése talán az egyik legfontosabb a hajón. Ehhez dietetikus segítségét kértük, aki már nagyjából összeállította a számunkra szükséges adagokat. Ezek között lesz: asztalt gyümölcs, kétszersült, csokoládé, müzli, fehérje por, szénhidrát por, magvak, vitaminok, aminosavak, és egy speciális extrém sportolóknak kifejlesztett „űrhajós” étel (rendkívül magas energia tartalommal), amihez csak vizet kell adni, és már készen is van!

Milyen kommunikációs eszközök állnak rendelkezésetekre?

Egy darab műholdas rádiótelefon, 2 db VHF rádió (ezzel a környező hajókkal tudunk kommunikálni) egy darab műholdas nyomkövető rendszer, ami egyben egy sms küldésére is alkalmas, extrém körülményekre kifejlesztett készülék.

A kommunikációs eszközökön kívül még nagyon fontosak a biztonsági felszerelések! Ezekből lesz nálunk:

– egy 2 személyes mentőtutaj

– 2 db személyi EPIRB bója (műholdas vészjelző készülék)

– aktív radarreflektor (elektromos jeleket küld a környező hajóknak a jelenlétünkről)

– cápariasztó

– 2 db GPS (alapvetően navigációs felszerelés, de vészhelyzetben biztonsági is)

Nagyon köszönjük az interjút srácok!

Érdemes figyelemmel követni az utat a neten is, valamint a facebook oldalukon.

Az biztos, hogy nem mindennapi kalandra készülnek, amire sokan még gondolatban sem lennének képesek. Mindenképpen szükségük van szurkolásra, hiszen életük kalandja pár nap múlva elkezdődik!

További cikkek
Top