Közérdekű
2017. 08. 17. - Fruzsina Gonda

Tudod már hova mész augusztus 20-án?

Valószínűleg azt már mindenki tudja, hogy augusztus 20-án ünnepeljük az országunk egyik legfontosabb nemzeti ünnepét, az államalapítást, illetve ekkor emlékezünk meg Szent István királyunkról. Ezen az ünnepen országszerte számos városban és községben tűzijátékokkal teszik felejthetetlenné számunkra ezt a napot. De vajon milyen programok közül választhatunk, ha nem a tv képernyője előtt szeretnénk nézni a tűzijátékot, hanem kicsit inkább kimozdulnánk?

A programok között minden évben szerepel a Tisztavatás, zászlófelvonás, kitüntetések átadása, családi programok és koncertek, Magyar Ízek Utcája, ünnepi szentmise, illetve a már említett tűzijáték. Budapesten a programok már 19-én, szombaton elkezdődnek, mivel akkor nyitják meg a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig tartó Magyar Ízek Utcáját idén nyolcadik alkalommal. Ez az ország leglátogatottabb gasztronómiai eseménye, ahol bemutatják az idei év ország tortáját, illetve számtalan más gasztronómiai különlegességet is, mint a Szent István napi kenyeret. A Clark Ádám téren számos koncertet is meg tudunk hallgatni, mint a Ghymes és a Balkán Fanatik. Vasárnap, azaz 20-án, már reggel 8:30-kor kezdődnek a programok a Kossuth téren. A nap folyamán részt vehetünk még légi- és vízi parádén is az Országház előtt, meglátogathatjuk a Szent Koronát és 17 órakor kezdődik az Ünnepi Szentmise a Bazilikánál, ezután Szent Jobb körmenet és Üzenőlánc a Petőfi Rádióval a rakparton. Az elmaradhatatlan tűzijáték 21 órakor veszi kezdetét a Duna Országház előtti szakaszán. Mindezek mellett a Magyar Ízek Utcája ezen a napon is egészen este 10 óráig látogatható a Clerk Ádám téren található koncertekkel együtt.

Természetesen a Balaton körül is bárhol megnézhetjük a helyi tűzijátékot, de ezen kívül Balatonfüreden 9 órakor kezdődik a Római Katolikus Plébániatemplomban az ünnepi szentmise utána pedig kenyérszentelés. Az esti programok 20 órakor kezdődnek Szörényi Levente és a Vujicsics koncertjével a Gyógy téren. Majd 22 órakor kezdődik a várva várt tűzijáték, mint minden más Balatoni helyszínen. Fél órával később pedig kezdetét veszi a Kisfaludy Színpadon az utcabál és koncertsorozat. Siófokon is egész napos koncertsorozattal fogadják az oda ellátogatókat, majd 18 órakor veszi kezdetét a hagyományos Bor- és Kenyérszentelés, illetve a Város Bora cím kihirdetése. Itt a gyerekekre is gondolkodnak, mert egész hétvégén várják a legkisebbeket a Levendula Játszóház és Alkotóműhelyben. Vasárnap még egy véradáson is részt lehet venni 13 és 18 óra között. A Balaton körül a legjellemzőbb a tűzijáték és a bulihajók, de ami igazán felejthetetlenné tudja tenni a hétvégét az a Mastercard Tűzijátékhajói. Ezek a 2 órás utak Balatonfüredről indulnak és alkalmasak a fényjáték megtekintésére a tó közepéről különböző méretű és fajtájú hajókról.

Az igazi kalandoroknak, akik szeretnének részt venni időutazásban, azoknak Hollókövet tudom ajánlani, mert ilyenkor középkori hangulata lesz a városnak az ott megrendezett várjátékok miatt. Láthatnak fegyveres harcokat és csatákat, látványos boszorkányságokat, táncosokat, miközben korhű zenét hallgatnak és lakomában részesülnek. A várjáték belépődíja 1500 Ft, árulnak kedvezményes jegyeket 1000 Ft-ért, illetve 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

Ha valaki a virágos és a kertészeti műalkotások megszállottja, akkor a Debreceni Virágkarnevált neki találták ki! A rendezvény országunk egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénye, aminek központi eleme az augusztus 20-i karneváli felvonulás, melynek keretein belül több százezer szál élővirágból készített, körülbelül 5 méter magas és 12 méter hosszú virágkompozíciók vonulnak végig Debrecen utcáin táncosok és művészek kíséretében. A felvonulás különböző lelátókról tekinthető meg, melyeknek árai a helyszínek szerint változnak.

Bár nem sikerült minden hazai programot felsorolni, azért remélem, hogy mindenki talál valamit a programok között, ami esetleg megtetszik neki és meg is látogatja.

További cikkek
Top