BGE
2017. 10. 08. - Fruzsina Gonda

Tudd, hogy mit iszol – avagy miből készül az alkohol

 

Bár a legtöbben minden fajtáját nagy szeretettel fogyasztjuk szabadidőnkben, mégsem tudnánk megmondani pontosan, hogy melyik szesz miből is készül. Vajon a vodka tényleg krumpliból van, a rosé bor meg rózsaszín szőlőből? Ha bizonytalan vagy néhány ital származásával kapcsolatban, akkor mindenképp olvasd el válogatásunkat!

Az alkoholt köztudottan komoly kémiai reakciók során állítják elő, amelyekbe felesleges is lenne belebonyolódnunk. De amit mindenképp illik róla tudni, hogy az alapanyagát erjesztik, majd lepárolják. A lepárlás módszere befolyásolja az ital ízét, de erre akár a hordó anyaga is hatással lehet. Talán azt mindenki tudja már, hogy a pálinka miből készül, de el lehet-e mondani ugyanezt a ginről is? A gin alapja egy gabona vagy gyümölcspárlat, amihez különböző édesítőszereket, fűszereket, illetve a kevésbé ismert borókát adnak hozzá. Minőségét az határozza meg, hogy mennyi természetes alapanyagot tartalmaz. Fogyasztani leginkább koktélként szokták Gin Fizz, Gin Tonic vagy Singapore Sling formájában. Egyes emberek szerint a tequilát kaktuszból állítják elő, de ez csak egy tévhit, mivel az kék agávéból készül. A mítikus ital Mexikó Tequila nevű városából származik. Legkedveltebb formája az, ha magában isszák só és citrom kíséretében. Koktélként a legismertebb italok amiket belőle készítenek az a Margarita és a Tequila Sunrise, ami nevéből adódóan egy naplemente színekben pompázó longdrink.

Csak az igazi whisky rajongók tudják jól, mi is a különbség a whisky és a whiskey között! Pontosan, a származási hely. Kizárólag azt az italt nevezzük whiskynek, amit Skóciában állítottak elő és minimum három évig érleltek. Egyik ismert fajtája a Scotch, aminek érdekessége, hogy legalább kétszer párolják le. A főleg kukoricából és rozsból készült amerikai szeszes italt hívják whiskeynek. Bár a legjobb minőségűnek az angol, ír és amerikai számít, előállítják még Japánban, Franciaországban és Németországban is. Az igazán bevállalósak tisztán isszák, de az ínyencebbek számára készítenek belőle koktélokat is, mint például a Godfather és a Whiskey Sour, aminek az alkotóelemei között a tojásfehérje is szerepel.

Fröccsként vagy tisztán, de valamilyen formában biztos mindenki kóstolt már bort, illetve valószínűleg minden magyar be tudja azonosítani, hogy a fehér és a vörösbor fehér, illetve vörös szőlőből van. Ám azt kevesen tudják, hogy a rosé nem rózsaszín szőlőből készül, hanem a két előbb említettnek a keveréke, legalábbis a gyengébb termelők összeöntik ezeket. Színvonalasabb helyeken ennek komoly hagyománya van, ugyanis a legjobb rosénak az a titka, hogy a vörös szőlő levében áztatják meg a fehér szőlőt. Minél több ideig ázik benne, annál sötétebb lesz a nedű, illetve annál meghatározóbb lesz az íze is.

Az oroszok vize, azaz a vodka sokak szerint krumpliból készül, ami részben igaz, hiszen számos gabonaféle mellett ez is kerülhet bele, ám a vodka legfontosabb összetevője mégis inkább a tiszta víz, mint például a gleccservíz. Az ital számos szűrésen megy keresztül, mire szinte ízetlenné válik. A legnagyobb különbség az orosz és a lengyel vodka között az, hogy míg az oroszok arra törekednek, hogy elérjék az ízetlenséget, a lengyelek különböző fűszerekkel és növényekkel próbálják fokozni az aromákat, mint a citrom, narancs és az áfonya. Annak köszönhetően, hogy semleges az íze, sokféle koktél keverhető belőle, mert szinte bármilyen gyümölcshöz vagy sziruphoz jól passzol. A legismertebb italok, amiket belőle készítenek az a Screwdriver, ismertebb nevén vodkanarancs, a Sex on the beach, a vodka-szóda és a Cosmopolitan.

Most, hogy Te is szinte szakértő lettél a témában, gondold át jobban, hogy mikor és mit iszol! Mindenesetre a legfontosabb az, hogy mértékkel, jó társaságban tedd, és ha nem szeretnél másnap fejfájást, akkor ne a minőségen spórolj!

További cikkek
Top