Szubjektív
2017. 11. 12. - Fruzsina Gonda

Tudd, hogy mit iszol 2 – avagy miből készül az alkohol

Előző cikkünk után nekünk is maradt pár megválaszolatlan kérdésünk néhány alkohol eredetével kapcsolatban, ezért most megpróbálunk ezekre választ találni. Vajon van bármi köze a konyhánkban lefőzött teához a Tatratea-nak? Nevezhetjük-e gyógyszernek vagy vitaminnak a „Jégert”? Ha bizonytalan vagy a válaszokban, és nem tudod mi is az a „zöld tündér”, akkor meleg szívvel ajánljuk neked cikkünket, azonban egyes italok fogyasztását már kevésbé.

Már biztos kívülről fújod az alkohol tartalmát és fajtáit, de ideje megismerni a keletkezését is a Tatratea-nak. A Magas-Tátra hegyei között található vendéglátó egységekben lehetett kapni először magas alkohol tartalmú forró teát. Sokáig gondolkodtak, hogy mégis hogyan lehetne ezt palackba önteni, és ekkor született meg a jól ismert Tatratea. Az első „original” névvel került a piacra még 2004-ben. Ebben a különleges tea alapú gyógynövény likőrben csak természetes alapanyagok találhatóak. A gyártók a fogyasztásához annak érdekében, hogy az igazi zamatát érezzük, 1,5dl forró vizet vagy teát ajánlanak 0,5dl Tatratea mellé.

Ha valaki esetleg jobban meg szeretné ismerni a sárgás-zöldes színű gyomorkeserűt, a Becherovkát, akkor egészen a Csehországban található Karlovy Vary-ba kell utaznia. Akik már esetleg kóstolták is, azok jól tudják, hogy ez egy magas gyógynövény tartalmú, enyhén fahéjas-ánizsos ízű gyomorkeserű (más néven bitter). A 38%-os alkoholtartalmú italt vagy magában fogyasztják étvágyfokozóként, vagy tonikkal elkeverve Becherovka-tonikként. Mint a legtöbb másik italnak, ennek is szigorúan titkos a receptje, még egy maréknyi ember se ismeri, de az köztudott, hogy közel 30 féle gyógynövényt tartalmaz, amit negyed éven keresztül érlelnek tölgyfahordóban alkoholban.

Ha egy italban 56 féle gyógynövény van, akkor azt már hívhatjuk gyógyszernek is, így a Jägermeister nem gyomorkeserű likőr, hanem alkohol tartalmú vitamin. Viccet félretéve a 35%-os alkoholtartalmú gyomorkeserű Németország Wolfenbüttel városából származik. Receptje a kezdetektől, azaz 1934 óta ismeretlen és az egyik legismertebb német ital világszerte. Neve „vadászmestert” jelent, feltalálója Curt Mast is vadász volt, így a név- és lógóválasztás is teljesen érthető. Legtöbbször tisztán, jéghidegen fogyasztják, de a merészebbek koktél formájában is megisszák, például almalével vagy egyéb gyümölcsös italokkal.

Valaki szereti, valaki utálja, de az egészen biztos, hogy mindenkinek van véleménye az egyik legerősebb italról, az Abszintról, más néven a „zöld tündér”-ről. A francia absinthe szó magyarul fehér ürömöt jelent, amit tartalmaz is az ital, ezen kívül még van benne ánizs és római édeskömény is. Az ezekből a növényekből készülő főzet zöld, de szokták színezni pirosra, kékre és feketére is, amivel az ital erősségét jelképezik, ami 45-74% között van. A 20. század elején több országban is betiltották fogyasztását egy fiktív szindróma miatta, amit abszintizmusnak neveztek, annak ellenére, hogy semmivel se veszélyesebb bármelyik másik szeszes italánál. Sajnos a polcokon található abszintok nagy része hamisítvány, mert semmilyen korlátozás nem szabja meg, hogy milyennek kellene lennie az italnak, csakis Svájcban, azaz a származási helyén tiltják a hamisítását. Fogyasztása igazán különleges módon zajlik, mert egy szűkebb, alacsony űrtartalmú pohárba töltenek abszintot, és annak a tetejére egy erre a célra kitalált lyukacsos kanalat tesznek, amin van egy-két kockacukor. A cukrokat addig locsolják hideg vízzel, amíg el nem olvad. Ez a folyamat előhoz különleges ízeket az italból, és elnyomja az ánizs erőteljes ízét. Az abszintból koktélokat is készítenek, mint a Bunny Hug vagy a Chocolate Sazerac.

Talán nem a gólyabálon kellene elkezdeni kísérletezni az abszinttal és a Tatrateaval, de mindenféleképpen megéri adni egy esélyt nekik is, ha megunja az ember a jó öreg fröccsöt és a vodka-szóda kombinációt.

További cikkek
Top