Közérdekű
2018. 03. 01. - Fruzsina Gonda

Tripadvisor kisokos

Utazós cikkeink folytatásaként most egy különleges alkalmazást mutatunk be. Ha vendéglátásról vagy új helyek felfedezéséről van szó, akkor számos weboldal, könyv, magazin vagy egyéb publikáció segíthet kiválasztani úti célunkat, de 2000 óta, azaz ebben a hónapban kereken 18 éve nyújt segítséget mindezek mellett a TripAdvisor is. Cikkünkben kiderül, hogy hogyan és kinek ajánlott használni az applikációt.

A TripAdvisor elsőként ragadta meg a lehetőséget, hogy alapvetően egy fórumként értékelhessék az utazók az általuk igénybe vett szolgáltatásokat a világ minden pontján. Ahhoz, hogy mások értékeléseit olvassuk, le se kell töltenünk az alkalmazást, és nem jár kötelező regisztrációval sem, csupán be kell írnunk annak a vendéglátó egységnek a nevét, amely minket érdekel. Nem csak szállodákra vagy éttermekre kereshetünk, de városokra és az ottani látnivalókra egyaránt. Ha sikeresen kiválasztottuk az egységet, amely felkeltette az érdeklődésünk, akkor láthatjuk, hogy az összes eddigi értékelés alapján, egy 5-ös skálán mennyire „jó” vagy „kevésbé jó” az. Ezután elolvashatjuk az eddigi vendégek által legtöbbször gondosan megírt véleményeket, bejegyzéseket, illetve az általuk feltöltött képeket is kedvünkre elemezhetjük.

Azoknak, akik nem csak olvasgatni szeretik mások véleményeit és benyomásait, megvan a lehetőségük, hogy bemutassák írói képességeiket regisztráció után, ugyanis az igazán elkötelezett utazók rendszeresen írhatnak az általuk újonnan felfedezett, vagy akár jól ismert helyekről. Munkájukat az oldal meghálálja, mert folyamatosan új szintre tudnak lépni, például aki számos éttermet értékel, az elérheti előbb-utóbb az éttermi szakértő szintet, és kaphat úgynevezett jelvényeket. Ezeket több féle kategóriában osztják a felhasználóknak az oldal üzemeltetői, így például az olvasóközönség nagyságáért is jár, épp úgy, mint a feltöltött fotókért is. Természetesen nem raknak ki csak úgy mindenféle bejegyzést, először mindig ellenőrzik őket, bármilyen nyelven is íródott. Saját véleményünknek címet is kell adni, és nekünk is ki kell választanunk az egység által, hogy szerintünk hány pontot érdemlünk az ötös skálán. Időnként, sűrű gratulációk között, arról is küld értesítést a TripAdvisor-os bagoly, hogy véleményünket hányan olvasták eddig, ami a bejegyzés írójának hatalmas sikerélmény lehet. Ilyen módon mindenki egy kicsit éttermi, szállodai vagy utazási szakértőnek érezheti magát. A véleményünk mellé természetesen képeket is tölthetünk fel, ami másnak szintén kedvcsináló lehet, így segíthet például a nyaralás részleteinek megtervezésében és szervezésében. A legtöbb vendéglátó egység már az ajtóban feltünteti egy matricával, hogy az oldalon lehet őket értékelni, vagy utánuk lehet ott (is) nézni.

Azok, akik nem a webes felületet használják, hanem a telefonos applikációt, még nyaralás közben is tudnak keresni vendéglátó egységeket a közelben. A helyek árkategóriáját dollárjelekkel tüntetik fel, és rangsorolják őket a felhasználói értékelések alapján. A vendéglátóipari egység típusa alapján is kereshetünk, így például reggeliző helyeket, kávézókat vagy akár külön fajta éttermekre is szűrhetünk, mint például az olasz éttermek, vagy azon belül akár pizzázókat is megnézhetünk külön, egy adott területen.

Talán nem a legtakarékosabb lehetőség, de nyaralásokat is lehet foglalni az oldalon, vagy akár az applikáción keresztül. Nem csak étterembe lehet asztalt foglalni, és szállodákba vagy hotelekbe szobát, hanem helyet is repülőjáratokra. Bár jobban megéri különböző low budget lehetőségeket kihasználva az Airbnb-n és a Momondo-n foglalni ezeket, érdekességként nem árt tudni erről is.

A Tripadvisor egyike személyes kedvenc alkalmazásaimnak, ahol én is aktív felhasználóként tevékenykedek, és megosztom a világgal (legtöbbször magyar vagy angol nyelven) az általam tapasztalt pozitív és negatív élményeket különböző helyeken. Annak érdekében, hogy ez az alkalmazás továbbra is virágozzon 18 év után is, talán neked is megérné elkezdeni a használatát, hogy megkönnyebbíthesd mások választását és életét egy-egy bejegyzéssel.

A Tripadvisor a te életedet miben segíti a legjobban?

a város legjobb éttermeiben
a mulatozásban
a szállásban
További cikkek
Top