
Trick or Eat?! – A nagy halloweeni kajamustra
A Halloween egy ősi, kelta eredetű ünnep, amit az angolszász országokban előszeretettel ünnepelnek. Ezt napjainkban sokan egybekötik az ijesztő jelmezekkel, horrorfilmekkel és a temérdek mennyiségű édességgel. A modern szokás szerint október 31-én a gyerekek jelmezbe bújnak és így járják a szomszédos házakat. Magyarországon az elmúlt években vettük át ezt a szokást, igaz nálunk közel sincs akkora kultusza a „trick or treat-nek”, inkább csak beöltözve bulizunk egy nagyot. De mi a helyzet az ,,ünnepi menüvel”? A halloweeni buli megszervezve, a jelmezek készen állnak, de nincs ötleted, hogy milyen ételekkel és italokkal tehetnéd még hangulatosabbá az estét? Gyors és egyszerűen elkészíthető recepteket hoztunk Nektek, amikkel a siker garantált!
Bloody brain, avagy a „Véres agy”
Hozzávalók:
2 cl baracklikőr/barackpálinka
2 cl Baileys (ír krémlikőr)
0,1 cl grenadine szirup/málnaszörp
Ijesztően csúnya, de finom! Az egyik legnépszerűbb halloweeni italnak számít, elkészítése nem igényel shakert. A koktélhoz vegyünk egy kisebb shot-os poharat, majd töltsük bele ízlés szerint a pálinkát vagy a baracklikőrt. Ezek után öntsük a 2 cl krémlikőrt egy másik pohárba, hogy abból szívószállal át tudjuk adagolni a pálinkával teli feles pohárba. Figyelem! Nagyon óvatosan és lassan adagoljuk a likőr cseppeket az italba, hiszen csak ekkor fog a krémlikőr szépen eloszlani a pálinkában. Ez a látvány már önmagában is elég visszataszító, de hogy megkapjuk az „agyvelőre” hajazó italunkat, utolsó lépésként az italba csepegtessük bele a grenadine szirupot vagy málnaszörpöt. A szörp sűrűsége miatt a pohár aljára kerül, így tényleg egy iható „vérző agyat” kapunk. Van bátorságod meginni?
A halloween koronázatlan királya, a sütőtök:
A halloween legtöbbünkben a tökfaragás élményeit idézi fel. Veled is megtörtént már, hogy nekivágtál, de nem minden úgy jött össze ahogy eltervezted? Ne csüggedj, a félreszabott lámpásokból mennyei fogásokat tudsz készíteni! A sütőtököt nagyon változatosan lehet megfőzni, kezdve a hagyományos és ismert sütőtök krémlevestől, a sütőtökös rizottóig. Az október elejétől már fillérekért kapható zöldség nagyszerű alapanyag és kiváló immunerősítő, magas vitamintartalma miatt. Receptünk most azoknak kedvez, akik nem szeretnek órákat bíbelődni a konyhában, hiszen alig 30 perc alatt elkészíthetjük ezt a mennyei levest.
Sütőtök krémleves pirított mandulával
Hozzávalók:
900 g sütőtök – meghámozva, kimagozva
20 g vaj
0.5 fej vöröshagyma
1 késhegyni bors
1 teáskanál só
900 ml víz
80 ml főzőtejszín
Első lépésként a sütőtök magjait kiszedjük, majd meghámozzuk és közepes nagyságú kockákra vágjuk. Ezután a vajat megolvasztjuk egy fazékban, a hagymát is apró darabokra szeljük és üvegesre pirítjuk a vajon, amit sóval, borssal ízesítünk. A megpirított hagymára egyből rárakjuk a felvágott sütőtök darabokat, ezután nincs más dolgunk, mint felönteni vízzel, hogy pont ellepje a fazék tartalmát, azután 20 perc alatt puhára főzzük. Ha már a sütőtökünk kellően puha, botmixerrel összeturmixoljuk az egészet, és hozzáadjuk a tejszínt. Miután meggyőződtünk arról, hogy csomómentesre turmixoltuk a krémlevesünket, díszíthetjük pirított mandulával vagy tökmaggal, és tálalhatjuk is. Ezt a gyorsan és szimplán elkészíthető fogást melegen és hidegen is fogyaszthatjuk, így a téli hónapokban is nagyon ideális finomság.
Bloody Mary
Ez a „véres” szomjoltó szintén a Halloween egyik elengedhetetlen kelléke. A Bloody Mary nevet nem hiába kapta a koktél, hiszen Bloody Mary-t a legrémisztőbb boszorkányként emlegetik, akinek legendája mai napig az egyik leghátborzongatóbb esti mesének számít. A monda úgy tartja, hogy a gonosz nőszemély megidézhető, ha egyetlen gyertyával megvilágított szobában háromszor egymást követően kimondjuk a nevét. Az, hogy valójában ki is Ő, örök rejtély, de a róla elnevezett koktél az egyik legismertebb ital napjainkban.
Hozzávalók:
4.5 cl vodka
9 cl paradicsomlé
1.5 cl citromlé
csipet só
csipet bors
A koktélt Long Drink pohárban fogjuk felszolgálni, amit először megtöltünk jéggel. A keverőpoharunkba szintén jeget teszünk, amire rátöltjük a vodkát. Az oroszok kedvelt italát sózzuk, borsozzuk, majd beleöntjük a citromlevet és a paradicsomlevet is. Az egész italt jól összekeverjük, és áttöltjük a Long Drink poharunkba. Díszítésnek használhatunk lime-ot, koktélparadicsomot, zellerszálat vagy olívabogyót is.
Boszorkány ujjak
Ha már Bloody Mary akkor készítsük el az ujjait is. Ez a nagyon egyszerű, de annál nagyszerűbb recept, azoknak lett kitalálva, akik az utolsó pillanatban szeretnének valami rémisztő és nagyon finom sütit készíteni. Nem szükséges hozzá sok összetevő, sőt, ezek valószínűleg már megtalálhatók a kamra polcain is. Egy kis kézügyesség szükségeltetik csak az elkészítéséhez, de annak hiányában se csüggedjen senki, minél rondább az ujj, annál ijesztőbb lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
20 dkg darált mandula
2 tk mandula aroma
10 dkg cukor
2 tojás
1 zacskó egész mandula
4-5 kocka csokoládé
A lisztet, a vajat, a mandulát, a cukrot, az aromát és a tojásokat összekeverjük, majd addig gyúrjuk, amíg egy formázható masszát nem kapunk. Ha ez megvan, jöhet a kreatív és egyben legjobb rész, az ujjak formázása. Ehhez egy kisebb diónyi tésztát ajánlott venni, majd egyenként 10 cm-es hengerré sodorni azokat. Ezt addig kell ismételni, amíg a masszánk el nem fogy. Az utolsó lépés a boszorkány körmeinek elkészítése, ezeket az egész mandulából csináljuk meg. Egy-egy mandulát az ujjak végére rányomunk, és egy kés segítségével kis barázdákat vágunk a tésztába. A kész sütiket 180 C°-ra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük őket, amíg aranysárgák nem lesznek. A már megsült kreációkat hagyjuk kihűlni, és végül az olvasztott csokival megkenjük a mandulák tetejét, hogy még realisztikusabb legyen a végeredmény.
Fekete Macska
Ha last-minute szeretnél valami harapnivaló a buliba, ez a recept biztos siker lesz. Nem kell hozzá más, mint egy kis kreativitás és kézügyesség. A kis macska fejek biztos elkápráztatják majd a vendégsereget, és azt gondolják, órákat bíbelődtél az elkészítésükkel, pedig valójában 10 perc alatt meg lehet csinálni őket.
Hozzávalók :
2 doboz Oreo keksz
1 csomag csokis M&M’s
1 doboz Doktor Oetker színes cukormáz
Nem is lehetne ennél könnyebb dolgunk, csupán annyit kell tenni, hogy a cukormázzal két kis pöttyöt nyomunk a kekszre, majd ezekre rakunk két csokigolyót. Ezek lesznek majd a macska szemei. Az orrához egy M&M’s-t negyedelünk, és ugyanúgy a cukormázzal rögzítjük a megfelelő helyre. A bajuszt, a szájat, és a szemén lévő vonalakat színes cukormázakkal rajzoljuk meg, végül a fülekhez kettészedjük az Oreo kekszeket, és kis háromszögeket vágunk abból a feléből, amin nincs krém. Ahogy eddig, ezeket is a cukormáz segítségével illesztjük oda. Ezek után csak annyi a dolgunk, hogy egy tányéron elhelyezzük őket, és megpróbálunk minél többet hagyni a vendégeknek.
Szemgolyós muffin
Ez a muffin igazán a díszítésétől lesz különleges, hiszen mi lehetne jobb dekoráció egy halloweeni bulin, mint egy véres szemgolyó? A muffin a világ legegyszerűbb sütije, itt mindenki bátran használja a kedvenc receptjét, a hangsúly itt a díszítésen lesz.
Hozzávalók :
Minden, ami a fekete macskához szükséges
Itt lesz szükségünk azokra a fél Oreo kekszekre, amiket a fülekhez használtunk fel, de itt a krémes részét hasznosítjuk. A pupilla M&M’s-ből fog készülni, és a cukormáz itt is ragasztóként és díszítőként jelenik meg. A kekszet krémes oldalával felfelé helyezzük, és egy pöttyöt nyomunk a cukormázból, majd egy színes cukorkát helyezünk el a középen. Köré kékkel vagy zölddel jöhet az írisz, majd az erekhez piros cukormázat nyomunk. Ha ezzel megvagyunk, és a muffin is kész, nincs más dolgunk a cukormáz segítségével rögzítjük a szemeket. Hát nem szemet gyönyörködtető látvány?
Reméljük kedvet kaptatok egy kis halloweeni sütés-főzéshez, és kipróbáljátok legalább az egyik receptünket. Mi nagyon jól szórakoztunk az elkészítésük közben, jó étvágyat és jó ijesztgetést kívánunk Nektek!
Réka & Andi
A napszúrás– megelőzése, tünetei, kezelése
A klímaváltozásnak köszönhetően most már sajnos egyre többször fog minket utolérni a kibírhatatlan 37-38 fok. Ilyenkor különösen oda kell figyelnünk arra, hogy a nap ellen megfelelően védekezzünk, mert a sugarai bizony komoly károkat tudnak okozni. A naptej felvitelét például ne…
Mi van körülöttem? 2. rész – Salzburg
Az osztrák Alpok szélén, a német határ mellett fekvő, körülbelül Győr nagyságú város egy nagyon szép kis ékszerdoboz, és tele van látnivalókkal, ezért is gondoltam, hogy sorozatom második részében ide látogatok el. A város már az újkőkor óta létezett, a…
Hallyu – a koreai hullám
Az 1990-es években útjára indult dél-koreai kulturális jelenség, az úgy nevezett koreai hullám, nemzetközileg ismert nevén hallyu, főképen a helyi populáris kultúra terjeszkedését jelenti. Elsődleges fogyasztói az ázsiai országok, azonban a jelenség egyre nagyobb terjedést mutat Európában és az USA-ban…