Tudomány
2021. 02. 21. - Feke Brigitta

Touchdown! – Sikeresen landolt a Perseverance

Magyar idő szerint február 18-án, csütörtök este 21 óra 57 perckor sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance nevű eszköze, ezzel pedig ismét történelmet írt az űrügynökség. A Perseverance, mely az űrkutatási hivatal eddigi legfejlettebb eszköze, egy marsi évet fog eltölteni a bolygón, ami 687 földi napnak felel meg. A marsjáró legfontosabb küldetése, hogy az egykori élet nyomait vizsgálja a vörös bolygón.

A Perseverance Rovert a NASA Jet Propulsion Laboratory fejlesztette ki a vörös bolygó felszínének tanulmányozására, így a rover mintákat is gyűjt majd, egy másik eszköz pedig lehetővé teszi, hogy a tudósok azonnal elemezni tudják a gyűjtött kőzetmintákat. A Perseverance elnevezés (magyarul állhatatosság, kitartás, becenevén Percy) Alexander Mather hetedik osztályos diák ötlete, melyet a NASA 28 ezer jelentkező névötlete alapján választott ki.

Ez idáig hat rover járt a Marson, az első kettő a szovjeteké volt 1971-ben, de ebből csak az egyik érte el a bolygót, azonban azzal is megszakadt a kapcsolat a leszállást követően, a többi szerkezet (Pathfinder, Spirit, Opportunity, Curiosity) az amerikai űrügynökségé volt. Így a 23 kamerával felszerelt Perseverance az ötödik amerikai marsjáró, leszállási helyének 2018 novemberében a szakértők 28 lehetséges helyszín közül választották ki a 250 méter mély Jezero-krátert. A leszállási hely kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az itt található üledékes kőzetek vizsgálatával kimutatható, hogy volt-e valaha élet a vörös bolygón. A rovert 2020. július 30-án indították útjára egy Atlas V hordozórakétával, leszállását pedig 2021. február 18-ára tervezték, ez sikeresen meg is valósult. A Jezero-krátert az eddigi elméletek szerint 3,5 milliárd évvel ezelőtt víz boríthatta, így arra is van esély, hogy mikrobiális élet alakult ki itt.

A Jezero-kráter

A legmodernebb technológiával felszerelt marsjárónak földi irányítás nélkül kellett leereszkednie a Mars felszínére, ez a folyamat pedig rendkívül komplex és veszélyes, több korábbi misszió is a hibás landolás miatt hiúsult meg. A leereszkedést a szakértők a rettegés hét percének nevezik, ez a félelem most is jelen volt, amikor a légkörbe történő belépés közben keletkezett plazma miatt megszakadt a kommunikáció a leszállóegységgel, de szerencsére sikeres volt a landolás. A Perseverance körülbelül egy hét múlva áll munkába, addig műszaki kontrollon esik át.

A tervezett 687 napos küldetés hosszának üzemeltetési költsége 300 millió dollár körül mozog, míg a NASA a rover megépítésére és indítására 2,4 milliárd dollárt költött. A roverben utazott még az Ingenuity kísérleti robothelikopter, amelynek tesztrepüléseit a tervek szerint 1-2 hónap múlva követi majd a rover a kameráival. Amennyiben a működése sikeres, ez lesz az első ember alkotta szerkezet, amely egy idegen bolygón képes repkedni. Tehát ha a napenergiával hajtott, 2 kilós helikopter túlélőképes lesz a hideg marsi éjszakákkal szemben, akkor a jövőbeli küldetéseket levegőből végzett vizsgálatokkal is lehet bővíteni.

A landolás előtti pillanatok
Forrás: NASA/JPL-CALTECH

A landolást követően nem sokkal később a Perseverance meg is küldte első, ekkor még fekete-fehér felvételét a Mars felszínéről, kevesebb, mint egy nappal később pedig már a színes képek is megérkeztek. Az első közvetített képen a marsi táj látható. A második képen a szerkezet egyik kereke, valamint a marsi talaj és néhány érdekesebb formájú kőzet figyelhető meg. Illetve a landolás előtti pillanatról is készített felvételt az a leszállóegység, amely segítségével a rover a Mars felszínére ereszkedett, ez a kép látható a bekezdés felett. Illetve a MRO műhold is közzétett egy képet a marsjáróról. Továbbá a NASA elmondása alapján az egy hetes műszaki kontrollt követően panorámafotó is érkezik majd a környezetről, illetve további kép- és hanganyagokat küld majd haza a rover a leszállás folyamatáról.

A marsi terep
Forrás: NASA/JPL-CALTECH

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a Perseverancenek saját Twitter oldala van, illetve akik érdekeltek a témában, azoknak érdemes követni a NASA Facebook, valamint Instagram oldalát, illetve február 22-én a NASA/JLP Mars2020 csapata élőben közvetített sajtótájékoztatót tart, ahol eddig nem látott fotókat és videókat tesznek közzé a landolásról.

További cikkek
Top