BGE
2022. 02. 14. - Olivér Szórádi

Toszkán útikalauz

Számtalanszor hallhattuk Toszkána nevét filmekben, könyvekben, töri órán, az Assassin’s Creed 2-ben, és még az Aldis olívaolaj is onnan van. Ezt a Közép-Olaszországban található tartományt több, mint érdemes élőben is meglátogatni, hiszen a festői táj és nagyon finom ételek mellett valami furcsa szabadságérzet keríti hatalmába az embert, ami miatt aztán élete végéig vágyakozva gondol vissza erre a furcsa, dimbes-dombos vidékre.

A továbbiakban 5 toszkán települést nézünk meg, amik a legjobbak lehetnek számunkra, ha meg akarjuk érteni, miért is ilyen ez a hely, amilyen.

1. Firenze: Nem véletlenül ezzel kezdődik a lista, Firenze a tartomány központjaként már a 12. századtól kezdve fontos szerepet töltött be. Itt alakult ki a késő középkor legfontosabb irányzata; a reneszánsz, aminek növekedéséhez a hatalmas művészek – például Michelangelo, Boccaccio, Giotto vagy Ghirlandaio – mellett pénzes polgárcsaládok is hozzájárultak, mint például a Pazzi vagy a Medici család. Érdemes megnézni az egész belvárost, hiszen minden sarkon és utcában bele fogunk botlani valami híres épületbe, műemlékbe. Utunk első állomásának tökéletes, hiszen ez a legmegközelíthetőbb város, és ha busszal mennénk tovább, innen megy az is mindenfelé.

2. Siena: Jóval kisebb, mint Firenze, ám egy nagyon tartalmas túra Siena meglátogatása is. A városka mai arculata az érett középkorban alakult ki, úgyhogy a reneszánsz épületek mellett bőven találkozhatunk a gótikával is. Legszebb része a főtér és azok épületei, illetve a Santa Maria Assunta, ami talán Európa egyik leggyönyörűbb gótikus temploma. A katedrális körül észrevehetjük, hogy tető nélküli befejezetlen falak is állnak, ezek építését a 14. században pusztító pestis járvány akadályozta meg. Ha jókor érkezünk a városba, akkor pedig részesei lehetünk a palionak, ami egy reneszánsz időkig visszanyúló lovasverseny a város központjában. (https://www.youtube.com/watch?v=zCtWidd0vMo)

3. San Gimignano: Ez a kis városka egy igen különleges hely Toszkánában, hiszen talán ez tűnik a legrégebbinek, és az is. A 12.-13. századig egy fontos kereskedelmi út mellett helyezkedett el, ekkor fejlődött a legtöbbet, és ebben a formájában láthatjuk ma is. Ha tehát egy igazi középkori olasz várost akarunk látni, mindenképpen ide menjünk. Már távolról is tudni fogjuk, hogy jó irányba mentünk-e, mert San Gimignano 13 lakótornya magasan a látóhatár fölé nyújtózkodik. A középkori ciszterna uralta kis főterén pedig 2 világbajnok fagyizót is találunk, de éttermeit is érdemes célba venni, hiszen aligha találunk autentikusabb toszkán specialitásokat.

4. Monteriggioni: Aki teljes nyugalomra vágyik és nem a nagyobb városok nyüzsgésére, annak egy nagyon jó úticél lehet ez a kevesebb, mint 10000 fős település Sienától nem messze. Aki emlékszik még az Assassin’s Creed 2-ben erre a településre, az sem fog csalódni, hiszen egy az egyben ugyanúgy néz ki. Erődített, a falai 800 éve védik teljesen körbevéve a városkát, körbejárva rajtuk pedig hihetetlen látvány tárul elénk.

5. Fiesole: Elsőre ez is egy tipikus középkori és reneszánsz városkának tűnik, ám sok korból maradtak itt emlékek. Az etruszkok már a Krisztus előtti 7. században települést alapítottak itt, erre következett egy római-kori réteg – ahonnan hátramaradt egy gyönyörű kis színház -, aztán pedig a szokásos olasz. Nagy befolyása soha sem volt, hiszen közvetlen Firenze szomszédságában van, de előszeretettel építettek ide villákat gazdag polgárok, illetve itt született a híres-neves Fra Angelico is. Ha itt járunk érdemes megkóstolni a pizzái mellett a tésztákat. Igen jók.

További cikkek
Top