BGE
2021. 11. 28. - Csenge Ármai

TÖRTÉNELMI MÉLYPONTRA ZUHANT A FORINT

Hétfőn az euró ára 370 fölé került, valamint a dollár-árfolyam is rendkívülien magas. A piac ingadozása mindig is nagy gond volt, viszont a pandémia után ez csak még inkább felerősödött. Nézzük meg mit is jelent az országnak a forint gyengülése: mi okozta és mi lesz az eredménye.

Dollár

A közép-európai devizák rendelkeznek a legmagasabb bétával, azaz nagy mértékben függnek az euró-dollár árfolyamtól. Ez azt jelenti, hogy a dollár erősödése nagyon rosszul hat a kockázatos feltörekvő piaci devizákra. A helyzet megoldásához a dollár gyengülésére lenne szükség, viszont ez a közeljövőben nem fog megtörténni.

Kelet-Közép-Európa

Az egyik probléma az, hogy a régióban tapasztalható a legmagasabb infláció, ami a járvánnyal magyarázható, ugyanis az új gócpont Európa, emiatt pedig a befektetők félnek a kockázattól, hogy újbóli lezárások következhetnek be. Több másik probléma, és tényező közé tartozik a lengyel-fehérorosz határon a menekültválság, a fennálló politikai vita Magyarország, Lengyelország és az Európai Bizottság között. Az utóbbi miatt pedig valószínűleg még sokáig nem számíthat az ország Uniós támogatásra. Az energiaválság is ront az európai helyzeten, ami főleg az ipari fogyasztókat érinti. Az ikerdeficit visszatérése is gyengíti a forintot.

Belső okok

A nemzetközi okok mellett belföldi tényezők is kihatnak a forint romlására. Ugyanis tudjuk, hogy a következő pár hónapban több ezer milliárd forintos vagyontranszfer megy majd végbe a kormánytól a lakosság felé a különböző nyugdíjemelések- és kiegészítések, a családosok szja-visszatérítése, a 25 év alattiak szja-mentessége miatt, illetve januártól bruttó 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér. Emiatt a lakosság jövedelme folyamatosan emelkedni fog, ami a fogyasztás növekedését is jelentheti, ez pedig a kereskedőket és szolgáltatókat áremelésre bátorítja.

MNB hibája

Múlt héten az MNB 70 bázispontos kamatemelést hajtott végre, ami a várt siker helyett újabb forint romlást eredményezett. Ez a törekvés a reálkamat megmentésére is irányult, ami részben sikerült, mivel 6,8 %-ról 7 %-ra emelkedett. Az MNB további tevékenységei közé tartozik az irányadó kamat emelése is, ámbár ennek eredménye még kérdéses. 

Az MNB nemrég tett bejelentésében olvashattuk, hogy a jövőben újra kész eltéríteni az egyhetes betéti kamatot az alapkamattól. Ebben a rendszerben pedig az egyhetes betéti kamat lesz az irányadó egészen addig, amíg abból korlátlan mennyiséget fogad be az MNB. Ez azt jelenti, hogy minden elkövetkezendő héten lesz egy “mini kamatdöntés”, amikor is az aktuális kamatszintről döntenek. Először is fontos szempont, hogy milyen kamat mellett hirdetik meg a versenytárgyalást, másrészt az eredményhirdetésnél fontos lesz, hogy minden benyújtott ajánlatot elfogadnak-e. Ha ugyanis nem áll rendelkezésre korlátlanul az eszköz, akkor az alacsonyabb egynapos betéti eszköz lesz az irányadó.

Ez az új monetáris politika nagy kockázatot is jelent, ugyanis óriási kilengésekre lehet számítani a forint árfolyamában mindkét irányba.

A Commerzbank szakembere szerint ez csak rövid táron segíthetne a forinton. A francia bank elemzőjének véleménye viszont az, hogy 2022-re újra megerősödik a forint, és március végére 350 környékére eshet vissza az euró jegyzése. Továbbá nyilatkozott még Morgan Stanley, aki a forint túlerősödésére számít, viszont úgy hiszi rengeteg a kockázat a magyar deviza körül.

Milyen gazdasági hatásai vannak a gyengébb forintnak?

Vajon jó a forint gyengülése az exportnak? Az egyszerű elméletek szerint igen, azonban rövidtávon bizonytalan a helyzete, az elmélet alapján a folyamat versenyképesebbé teszi az országot: az euróban kifejezett ár csökken, mivel a magyar hozzáadott érték euróban kifejezve olcsóbb lesz. Tehát az elmélet kimondja, hogy több autót vesznek az országtól, ha leértéklődik a forintot. Ez a gyakorlatban azonban nem valósul meg, mivel az árcsökkentés nem nagy értékű. 

A helyzet javulása még mindig kérdéses, hiszen az MNB törekvései sem hoztak azonnali megoldást. Jelenlegi egyetlen megoldás az elemzők szerint a befektetők hozzáállásának változása, ha vállalnák a kockázatot.

További cikkek
Top