Gazdaság
2020. 02. 17. - Feke Brigitta

Történelmi mélyponton a magyar forint

Eddig még sosem ért ilyen keveset a magyar forint az euróval szemben. Az elemzők úgy vélik, hogy hamarosan a 340-350 közötti sávra is fel kell majd készülnünk. Ez a pénzbeli romlás nagy hátrányt jelent azok számára, akiknek külföldön euróra lesz szükségük, ugyanis forintban sokkal több költőpénz kell majd ugyanannyi euróhoz, mint mondjuk az előző évben.

A héten újabb történelmi mélypontot ért el a magyar forint árfolyama, ugyanis egy euró megvásárlása 340 forintba is került. A forint romlása egy közel egy éve tartó folyamat, a tavalyi évben is gyengült addig még soha nem látott szintre. A 2020-as év másfél hónapja alatt tapasztalt magyar forint árfolyamának romlása azonban máris meghaladja a tavalyi egész éves romlás szintjét is. Viszont nem csak a magyar forint gyengül: a többi régiós deviza esetében is romlás tapasztalható. A feltörekvő piaci devizák közül a magyar forintnál mindössze a brazil reál és a chilei peso produkált magasabb szintű gyengülést.

A pénzünk romlása mellett azonban a magyar makrópálya alapvetően jól alakul, a munkanélküliek száma is viszonylag alacsony, a bérek, fizetések nőnek, a magyar forint mégis egyre kevesebbet ér az erősebb külföldi devizákkal szemben. A forint szempontjából a legjelentősebb piaci eseményeket Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a következőképpen mutatta be januárban:

„A héten látott forintgyengülés nem egyedi, a régiós devizák közül a lengyel zloty és a cseh korona is hasonló utat járt be. Az idei évet nézve, azaz december 31-hez képest a forint szerepelt a legrosszabbul, 1,5 százalékot veszített az értékéből, míg a zloty 0,2 százalékkal, a cseh korona pedig 1,3 százalékkal erősödött. A feltörekvő piaci devizák közül csak a brazil reál és a chilei peso produkált komolyabb gyengülést a forintnál, előbbi 1,8 százalékot, utóbbi 1,6 százalékot veszített az értékéből.” Németh Dávid úgy véli, hogy a forint azért szerepel rosszabbul, mint a régiós, illetve a feltörekvő piaci devizák többsége, mert alacsony a magyar kamatszint, emellett az inflációban gyorsulás tapasztalható. A felpörgő infláció oka a bérek emelkedése, valamint a robogó gazdaság: az emberek jobban keresnek, így több pénzük van, melyet el tudnak költeni, ezzel pedig a kereskedők is tisztában vannak, épp ezért megtehetik, hogy árat emelnek.

A napokban a forint árfolyamának emelkedése elérte azt a szintet, hogy a Magyar Nemzeti Bank is közbelépett, méghozzá sikeresen. Az MNB azt ígérte, hogy igyekszik az inflációt visszaszorítani a toleranciasávba, azaz a mostani 4,7 százalékról 3 százalék körülire visszatéríteni a mutatót. A héten az euró már elérte a 340 forintos szintet is, a történelmi mélypont egészen pontosan 340,25 forintot jelentett, azonban az MNB-nek sikerült 337-es árfolyamra visszaerősíteni a forintot, ugyanis néhány óra leforgása alatt a 340-es szintről 337 környékére erősödött a pénzünk. Illetve volt egy rövid idő, amikor már csak 336,75 forintot ért egy euró.

A magyar gazdaság közel 5 százalékkal nőtt

A napokban érkezett meg a KSH becslése a magyar GDP növekedéséről. 2019-ben 4,9 százalékos növekedést tud felmutatni a magyar gazdaság, az utolsó negyedévben pedig 4,6 százalékos volt GDP növekedése. A 2019-es költségvetés elkészítése után a kormány 4 százalék körüli emelkedésre számított, a Pénzügyminisztérium év végi prognózisa alapján azonban már az 5 százalék körüli értéket vártak, a GDP-adatközlés előtt pedig az Európai Bizottság is ezzel az értékkel számolt. Azt, hogy az elemzők miért számítottak nagy GDP növekedésre az magyarázza, hogy a részben uniós pénzből finanszírozott állami beruházások és az autóipar még mindig pörgeti a gazdaságot. Mindemellett az építőipar is nagy lendületet vett az elmúlt évben, viszont ezen a területen a 2020-as adatokban gyengülés várható. A GDP-növekedés részletes ismertetését a KSH két héten belül közli majd. Abban teljes az egyetértés a gazdasági elemzők, a nemzetközi szervezetek és a magyar kormány között, hogy 2018 és 2019 volt a két csúcséve a gazdaságunknak, de 2020-ban a növekedés már jelentősen lassulni fog.


A forint a napokban erősödést mutat, azonban ennek csak részben van köze a KSH által közzétett GDP-adathoz.

További cikkek
Top