Sport
2015. 11. 26. - Hűvös-Récsi Bence

Tojáslabdás hálaadás

 

November negyedik csütörtökje van ma. Sokunknak ez ugyanolyan átlagos nap, mint a többi, azonban az Amerikai Egyesült Államokban ezen a napon ünneplik a hálaadást, vagyis a második legnagyobb családi ünnepet a karácsony mellett.

Természetesen sokunknak feltűnhetett már ez az ünnep, jómagam, mint sorozatfüggő már-már izgatottan várom az őszvégi, hálaadásnapi részek nagy vacsorás jeleneteit, amiben legtöbbször az összes szereplő együtt vesz részt. Persze ehhez a vacsorához hozzá tartozik a sült pulyka, ami tulajdonképpen az esemény jelképe lett az idők során. De nézzük meg honnan is ered az ünnep.

Kezdetek

Már Amerika felfedezése előtt is volt egy hasonló szertartás, amit az őshonos indiánok tartottak: “hálaadás aratási ünnep” néven. Egy legenda szerint azonban a Pilgrimek (zarándok atyák) ünnepe ez, akik 1620-ban Amerika felé hajóztak ki, azonban rossz helyen értek partot. Útirányuk Virginia volt, ám a kapitány eltévesztette az irányt és ezért Massachusettsben kötöttek ki. Induláskor még 38 hajójuk volt a telepeseknek, ám a zord vizeken ennek fele odaveszett. Amikor partra értek, már csak néhány férfi, és csupán négy nő maradt életben. Nem értettek a földműveléshez, ám az időjárás túl hideg volt ahhoz, hogy bármilyen módon is élelemhez jussanak. Már az éhhalál szélén álltak, végül kérték az addig ellenségnek tekintett wampanoag indián törzs segítségét, akik kukoricamagokat ajándékoztak az idegeneknek, és megtanították őket a földművelésre. Végül egy évvel később a telepesek vezetője, William Bradford egy három napos lakomára hívta meg az indiánokat, hogy hálát adjanak a segítségükért, az Úrnak pedig a túlélésért. Ez volt az első hálaadás. Az asztalra ekkor még több szárnyas, angolna, s kukoricakenyér került, melyet sörrel fogyasztottak.

Később, 1863-ban Abraham Lincoln nemzeti ünnepé nyilvánította a hálaadást. A 19. századra az egyik legnépszerűbb ünneppé nőtte ki magát, nem véletlen, hiszen vallástól teljesen független. A társadalom minden rétege sajátjának mondhatta, tehát az ünnep nagyban hozzá segítette Amerikát az egységes nemzeti identitás kialakulásához.

Érdekességek

a hálaadást minden év novemberének utolsó csütörtöki napján kell megejteni
sokan direkt erre a napra időzítették házasságuk kötésének időpontját, így emelve az esemény rangját
sok amerikai a – hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított – csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként, így az egymástól távol élő családoknak van idejük a 4 napos szabadság alatt összeülni ünnepelni
– a vacsora hagyományosan legfontosabb eleme a pulyka, olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „Pulyka Napnak” (Turkey Day) is hívják
hagyományos ételek: pulyka, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta
nincs ajándékozás, az esemény fénypontja, mikor a családfő felvágja a pulykát
Kanadában október második hétfőjén ünneplik
az amerikai Népszámlálási Hivatal szerint átlagosan 117 millió lakásban gyűlnek közös megemlékezésre az amerikaiak
 átlagban 228 millió pulykát vágnak fel az ünnepi asztaloknál
 a New York-i felvonulás is hozzá tartozik a naphoz

Hálaadás és az NFL

A borítóképen látható pulyka és tojáslabda (amerikai focilabda) kapcsolata nem véletlen. Az USA-ban ugyanis kitalálták, hogy ha már összeülnek a családok, barátok az asztalnál egy nagy étkezés keretében, miért ne mehetne közben a tv-n a legnépszerűbb sport, az amerikai foci. Az NFL (a sportág hivatalos szövetsége) elöljárói jól ráéreztek az ünnepben rejlő lehetőségre, ugyanis a potenciális nézők legnagyobb része ilyenkor a nappaliban, a család többi tagjával közösen nézik a műsorokat, amíg el nem készül a vacsora. Ez több millió nézőt jelent, így a reklámblokkok ára az egekbe repül. A csatornák jól járnak, a sport is és persze a nézők is, akik megbolondulnak a tojáslabdás játékért. Mára a nézettségi adatok ezen a napon a legjobbak, természetesen a nagy döntő, azaz a Super Bowl után, melyről már írtunk korábban.

1966 óta rendeznek profi mérkőzéseket a hálaadás napján, méghozzá állandó résztvevőkkel. A Detroit Lions-al és a Dallas Cowboys-al, ugyanis ez a két klub játszott először ezen a napon, így hagyományosan ezek a csapatok mindig pályán vannak ilyenkor. 2006 óta viszont egy harmadik mérkőzést is rendeznek esténként, mivel a másik két mérkőzést amerikai idő szerint 12.30-kor, illetve 16.30-kor kezdik. Így még több nézőt ültet le az NFL a tv-k elé, és a stadionokban is biztosan teltház van ilyenkor. Ennek a harmadik mérkőzésnek a részvevői évről évre változnak, csak a Cowboys és a Lions játszik mindig hálaadáskor. Természetesen a nagyobb bevétel érdekében a csapatok különleges, limitált kiadású, retro stílusú mezekben játszanak, amit a szurkolók meg is vásárolhatnak egyből a helyszínen.

Hogy a játékosok se maradjanak ki a jóból, a győztes csapatból a három legjobban teljesítőt kiválasztják és meginvitálják őket a mérkőzést közvetítő televíziós csatornák egy teljes pulykára, de leginkább pulykacombra. A játékosok egy díjban is részesülnek: Turkey Award. A legjobbak így egy kicsike trófeát is kapnak a mérkőzés után. Érdekesség, hogy idén úgy jött ki a sorsolás, hogy a sportág legnagyobb rangadója a Packers vs. Bears pont (véletlenül?) hálaadásra esett.

A magyar SportTV-nek köszönhetően mi is végig tudjuk követni a 3 mérkőzést, és szerencsére emberi időben, az ottani korai kezdésnek köszönhetően. Tehát sört elő, pulykát a sütőbe és élvezzük a nagyszerű rangadókat.

Mérkőzések:
Sport2 – 18:30 – Lions vs. Eagles
Sport2 – 22:30 – Cowboys vs. Panthers
Sport2 – 02:30 – Packers vs. Bears

Szerinted a hálaadás ünnepét is átvesszük egyszer az amcsiktól?

Isten ments!
Naná, pulykát mindenkinek!
A Halloween után az is megeshet...
De szép macska vagy Sanyi!

További cikkek
Top