Sport
2018. 02. 12. - Zircher Ági

Téli olimpiai játékok

2018 a Téli Olimpia éve. A nyárihoz hasonlóan, ez az esemény is 4 évente kerül megrendezésre a világ különböző pontjain. Az idei évben Dél-Korea városa, Phjongcshang ad otthont a 23. téli olimpiai játékoknak. A téli sportok kedvelői már tudják, hogy az esemény kezdetét vette 2018. február 09-én, és február 25-ig tart majd.

Előzmények

A 2018. évi téli olimpia megrendezésére korábban 2 ország is pályázott Dél-Korea mellett, Franciaország és Németország. Németország így az első lehetett volna, aki nyári és téli olimpiát is tartott már, ugyanis az ő rendezésük alatt zajlott az 1972-es olimpia Münchenben. Azonban amikor szavazásra került a sor 2011-ben, már az első fordulóban egyértelművé vált, hogy a dél-koreai város tartja majd, hiszen a szavazatok több mint fele Phjongcshangra érkezett. Az olimpia kabalája egy fehér tigris, mely a koreai mesékben többek között az erő és a védelem jelképe. A kabala elnevezése Sooharang, mely a koreai védelem és tigris szavakból tevődik össze.

Az olimpiát megelőzően számos esemény történt, amely már most emlékezetessé tette, ugyanis a hírek szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kizárta Oroszországot a játékokról, így az orosz sportolók csak függetlenként indulhattak Oroszország doppinghelyzete miatt. Hasonló negatív előzmény, hogy a világ legjobb jégkorongosai nem vehetnek részt az olimpián, mert az NHL nem engedte meg nekik, nem hajlandóak leállni az olimpia idejére, pedig az olimpiai győzelem értékesebb cím, mint a jégkorong VB győzelme. Azonban az NHL nem akarja, hogy két hétig eltűnjenek, hiszen sérüléseket szerezhetnek, amelyek miatt a játékokat követő időszakban hosszasan kieshetnek, ami hátrány a klubnak.

Az olimpia

A nyitóünnepségre február 9-én került sor, ahol 92 nemzet vonult fel (mely rekord indulószám a téli olimpiát tekintve) Görögországgal az élen, Észak- és Dél-Korea pedig közösen zárták a sort. A stadionban az olimpiai lángot Kim Jona, olimpiai bajnok műkorcsolyázó gyújtotta meg. A magyar zászlóvivő Nagy Konrád, gyorskorcsolyázónk volt. Az összesen 2925 indulóból csupán 19 magyar, azonban idén nagy esélyekkel vágunk neki, ugyanis a gyorskorcsolyázóink elég szép eredményekkel rendelkeznek a világranglistán, főképp a Liu testvérpár, akik többek között 1000 méteren első hellyel, az 500-ason pedig második és ötödik hellyel is büszkélkedhetnek. Bár a gyorskorcsolyázás olyan sport, ahol könnyen megváltozhatnak a dolgok, bízzunk benne, hogy idén érmekkel is gazdagodhat Magyarország. A játékokon a gyorskorcsolya mellett további versenyszámokban is indul magyar versenyző, ezek az alpesisí, a műkorcsolya, a síakrobatika és a sífutás. 2006 óta folyamatosan vannak pontszerzőink a téli olimpiákon, azonban aranyérmet még soha nem sikerült szereznünk. Utoljára érmet 1980-ban gyűjtöttünk, amely egy ezüstérem volt a műkorcsolya páros Regőczy Krisztina és Sallai András jóvoltából. Minden magyar érmünket egyébként műkorcsolyában kaptuk, 2 ezüst és 4 bronzérem van eddig a birtokunkban, így ennyi év után egy aranyérem egy másik sportágban nagy újdonság lehetne hazánknak.

Samsung Note 8 olimpiai kiadás

Az idei téli játékok alkalmából a Samsung megragadta az alkalmat, és készített egy limitált kiadású változatot. A készülékek leginkább csak külsőre különbözőek, mint más Note 8 kiadások, egy-két szoftveres tartalmat leszámítva. A különleges külső egy fehér hátlap, amelyre arany színnel van ráírva a Samsung felirat öt karika társaságában, míg a mobil előlapja fekete. A telefonhoz tartozó S-Pen pedig arany borítást kapott. Összesen 8000 db készült belőle, és nagy valószínűséggel nem kerül értékesítésre, csak a sportolók és a munkatársak kaphatnak belőle. Azonban a készülék miatt diplomáciai botrány kerekedett, mert az iráni delegáció nem kapott belőle. Behívták az iráni külügyminisztériumba az ügy miatt a Samsung főnökét és Dél-Korea nagykövetét. Az ügy úgy derült ki, hogy mikor átvették volna a telefonjaikat, elküldték őket, hogy az ENSZ-szankciók tiltják a luxuscikkek iráni árusítását. Ezt a botrányt felhasználva az LG kapott az alkalmon, és minden iráni sportolónak ajándékoz egy magas kategóriájú okostelefont és TV-t. A Samsung azzal védte magát, hogy ők átadták a telefonokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és innentől nem rajtuk áll hogyan kerül szétosztásra. Végül a NOB közölte, hogy kaphatnak mégis az irániak, amelyet később meg is tarthatnak (amit egyébként nem minden delegáció tarthat meg).

Ha szereted a téli sportokat, ne felejtsd el követni magyar indulóink útját Phjongcshangban, és szurkolni, hogy idén megszerezhessük első aranyérmünket.

További cikkek
Top