Közérdekű
2015. 12. 01. - Emilia

Télapó a Külkeren és a nagyvilágban

 

„Tél van. Minden évben megcsodálom a közeli erdőt, így tegnap is útra keltem. Aznap nagy pelyhekben hullott a hó, mely a tájat vastag takaróval borította. Minden csendes volt, csak a hó ropogása a talpam alatt és néha a távolból egy-egy madárének hallatszott. Csodáltam a gyönyörű vidéket és néztem a holdat, melynek fénye fátyolként simult a földre. Ahogy sétáltam, egy kis rozoga házat pillantottam meg, melynek lakója egy szegény család volt. Hirtelen zörejt hallottam, így egy bokor mögé húzódtam. Feltekintettem, majd láttam, hogy egy piros ruhás ember a kéményen keresztül mászik be a viskóba. Közelebb lopakodtam az ablakhoz, és rájöttem, hogy a Télapót látom. Leporolta ruháját, az ablakba készített, szorgos gyermekkézzel tisztított csizmákat megtömte a piros csomagokkal, majd az asztalhoz lépett. Elfogyasztotta szokásos rétesét és az ott pihenő sörét…”

Kicsik és nagyok egyaránt izgatottan várják december 6-át, az az a Mikulás ünnepét. Ezen a napon minden gyerek epekedve figyeli a megtisztított kis csizmákat vagy a kiaggatott zoknikat, amikbe az éjszaka folyamán mindenféle finomság kerül a Mikulás jóvoltából. A puttonyos fickó a világ minden táján megjelenik, így hozzánk, a Külkerre is benéz majd. Megannyi meglepetést és értékes ajándékot rejteget a zsákja, amit a K épületben szeretne szétosztani köztetek. Az ajándékok sárga lufik formájában pottyannak majd az öleitekbe, nektek csak annyi a dolgotok, hogy elkapjátok őket és bezsebeljétek a lufieső legjobb nyereményeit. Nem érdemes kihagyni, ott a helyetek!

December első hete azonban nem csak a Mikulásról szól. Iskolánkban egy három napos karácsonyi vásár veszi kezdetét, ahol mindenki kedvére válogathat a finomságokból. Mindent megtaláltok, mi szem-szájnak ingere. Sütemények, ameddig a szem ellát, meleg tea, forrócsoki és forralt bor várja a K épületbe látogatókat. De ne feledjük el, hogy ez az ünnep nem csak a finom lakomákról és a csodás ajándékokról szól, ami igazán fontos, az a szeretet és a törődés. Mi is szeretnénk segíteni, így a vásár teljes befolyt összegét a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének ajánljuk fel. Segíts, hogy segíthessünk!

Na de honnan is a Mikulás kultusz? 

A Télapó sört iszik? Nem tejet szokott inni? Az asztalra rétes helyett nem keksz kerül? Ahány ország, annyiféle szokás. Mikulás ünnepe számos érdekességet, és különbséget rejt Földünk országait tekintve: sok helyen december 6. napján tartják, van, ahol ez csak december 11-én történik meg, és van olyan is, ahol csak karácsonykor bukkan fel a fehér szakállú, kövérkés apóka. Sokan nincsenek tisztában az esemény eredetével. Először is tehát érdemes tisztázni, hogy honnan ered az ünnep és a Télapó alakja.

Története

Sok hiedelem él eredetével kapcsolatban. A legismertebb és elfogadottabb legenda Szent Miklósról szól, aki Patara városában egy gazdag családba született 245-ben. Hamar árva lett, így örökségéből szülővárosa kolostorába költözött nagybátyjához. Megszerette az ottani létet, így a papi hivatást választotta és egészen a püspökségig jutott. Életét az emberiségnek szentelte, gyerekeket taníttatott. Nagyon sokat beszélgetett az emberekkel, figyelt rájuk. Az éhínség idején az egyház vagyonát az éhezők étkeztetésére fordította, ami miatt szembekerült az egyházzal, de az emberek szentként tisztelték.

Esténként órákat sétált, az utcákat járta, mindenkit meghallgatott, mindenkin segített. Egyik ilyen alkalommal a szomszédban lakó elszegényedett nemesember lányait hallotta a nyitott ablaknál azon tanakodni, hogy melyikük adja el magát rabszolgának azért, hogy segítsen az éhező családon, és hogy egyikük férjhez tudjon menni. Miklósnak megesett a szíve rajtuk, így visszasietett a templomba, egy marék aranyat belekötött egy keszkenőbe, majd azt bedobta a nyitott ablakon. A lányok azt hitték, hogy csoda történt. Az eset pontosan egy év múlva megismétlődött, hogy a másik lány is férjhez mehessen. Mivel az utcáról zajt hallottak, kiszaladtak és egy piros ruhás alakot láttak elsuhanni. Már csak egy lány maradt férj és hozomány nélkül, így a következő évben ismét megjelent Miklós a keszkenővel. Mivel az ablak zárva volt, ezért a kéményen keresztül tudta bedobni a kis zsákot, ami a kandallón száradó harisnyába esett. Miklós kilétét a többi pénz között megbúvó különleges érme fedte fel, amit a helyi aranykereskedő adott a jótevőnek és ismert fel.

Santa-Claus-with-Little-Girl-by-MeeranUhm-on-deviantART-Google-Chrome_2012-12-11_13-33-44

December 6.

Miklós minden évben, a névnapja előestéjén, december 5-én útra kelt, és az ablakokba helyezett kitisztított cipőcskékbe gyümölcsökkel, szaloncukorral megtömött piros zsákocskákat helyezett, melyet másnap reggel nagy örömmel fogadtak az álmukból ébredő gyerekek. Mikulás sokszor nem egyenlő december 6-tal, különböző népeknél, különböző időpontban és módon jelenik meg a Télapó.

Elnevezések, megfelelő alakok és különböző szokások

 • Finnország: Joulu Pukki
  Lappföld az otthona az igazi Mikulásnak. A keresztény hiedelmek szerint a Fülhegy rejtette házban lakik feleségével, nem messze a műhelyfalvától. December 6-án indul útnak szánjával – mely nem tud repülni -, hogy szétossza a gyerekek között a tradicionális édességet, a fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges finn kekszet.

 

 • Németország: Weihnachtsmann (Karácsonyapó)
  A középkorban került be a német kultúrába. Akkor még szerepjátékokkal ünnepelték a szentet, majd később diákokat bújtattak az ajándékosztó szerepébe. Így alakult ki a hagyomány, miszerint a Karácsonyapó körbejárja a házakat december 5-én és megítéli, hogy kit büntessen meg, és ki kapjon jutalmat jóságáért.

 

 • Nagy Britannia: Father Christmas
  Nem jár körbe december elején, az ajándékokat a karácsonyfa alá hozza. A gyerekek a kandallóra nagy zoknikat akasztanak, abba várják karácsonyi meglepetéseiket. Írországban, mielőtt misére mennek, sört, whisky-t és rétest készítenek az asztalra a megfáradt ajándékozónak.

 

 • Amerika: Santa Claus
  Karácsonykor repülő szánon érkezik a háztetőkre rénszarvasaival, ahol a szintén a kandallóra kikészített zoknik várják az ajándékokat, cserébe tejet és kekszet készítenek ki számára.

 

 • Oroszország: Gyed Moroz (Fagy Apó)
  A hideg országban a Fagy Apó, illetve a Fagyok Nagyapja ajándékoz, aki Babuskával és unokájával, Sznyegurocskával (Hóleány) járja az országot.

 

 • Dánia: Sinter Klaas
  A Mikulásra szinte megszólalásig hasonlító kis törpe látogat el karácsonykor a dán családokhoz. Nem csak az ajándékozás, hanem a humor is szerepet kap, szokás megviccelni ilyenkor szeretteinket.

 

Télapó vagy Mikulás?

A Télapó elnevezés már a két világháború között is használatos volt, de a vallásellenes Rákosi-rendszer nem tudta ideológiájába beilleszteni az egyre népszerűsödő Mikulás-kultuszt, ezért az egyszerűbb elnevezést, a valláshoz semmilyen formában sem köthető, Télapó megnevezést szorgalmazta.

Mióta és miért piros a télapó ruhája?

A Coca-Cola a harmincas években alacsony üdítő fogyasztását úgy próbálta meg doppingolni, hogy a tél közkedvelt, kultikus figuráját, a Télapót az eddigi elég változatosan (barna, kék, lila, piros) jelenlévő színekből a saját színükbe, pirosba öltöztette. Ez az öltözet az új marketing stratégiával villámgyorsan világszerte ismert és közkedvelt lett, a figura piros sapkával és köpennyel virított a plakátokon. Onnantól kezdve a Télapó ezzel a külsővel lett közismert.

Tehát nem a Coca-Cola ábrázolta először így a Mikulást, de a köztudatba ők ültették át. Ezek után felvetődik a kérdés, hogy a marketing tényleg ekkora hatást gyakorolhat a kultúrára? Egy keresztény jelkép lényegi jelentését szinte teljesen meg tudja változtatni? Szent Miklós a gyermekek és a diákok védőszentje, aki nem csak ajándékot hoz, de krampuszai a rossz gyerekeknek virgácsot is osztogatnak.

Mikulás napjainkban

Régen a Mikulás ünnepe a gyermekeknek a mandarinnal és a mogyoróval teli zsákokat jelentette, melyek az általuk tisztított csizmácskában landoltak az ablak alatt. Ma már sajnos kevesen tartják ezt a tradíciót, a legtöbb levélíró már inkább drága babákat és elektronikai készülékeket kér, ezzel elfeledve az eredeti üzenetét az ünnepnek: a szeretetet, melyet az apróságokkal fejez ki a „Mikulás”.

Nem csak a gyerekeknek lehet szórakoztató ez az ünnep, a nagyok is szeretettel várják a meglepetéssel teli csomagot. Emellett az utóbbi években viccesebbnél viccesebb játékok terjengtek, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a fiatalok körében. Az egyik legkedveltebb a Télapó sapkás televízió nézés. Ennek egyszerű játékszabálya, hogy tegyél egy Mikulás sapkát a TV egyik felső sarkába, majd mikor valaki „felveszi” azt, innod kell. (Az már rajtad áll, hogy mit is fogyasztasz.)

TheSantaClaus

Szent Miklós legendája számtalan országban jelen van. Ahány kultúra, annyiféle elnevezés, szokás és ünneplés. De függetlenül attól, hogy Mikulásnak, Joulu Pukki-nak, Santa Claus-nak, Father Christmas-nek, Sinter Klaas-nak vagy akár Gyed Moroz-nak hívják, hogy éppen földi- vagy repülő szánon és hogy honnan érkezik, a lényeg a szeretet, az egymásra figyelés, hogy mosolyt csaljunk szeretteink arcára.

További cikkek
Top