Kultúra
2017. 02. 21. - Krisztina Boda

Tavaszi megújulás

Bizonyára már sokan érzik a zsigereikben, vagy éppen látják meg egy-egy felhők mögül kikandikáló, kósza napsugárban a tavasz közeledtét. Ez az évszak magában hordozza a megújulást és a természet felébredésének toposzát. De mi lenne, ha idén nem csak a természet, hanem te is megújulnál, és nagy erővel vetnéd bele magad a félévbe?

Célok

Először is fontos, hogy kitűzz magad elé bizonyos célokat. Persze nem az a lényeg, hogy világmegrengető terveid legyenek, csak az, hogy önmagadhoz képest kedvező változásokat érj el az életedben. Ilyen célkitűzés lehet például, hogy több időt szánj egy „bukás esélyes” tantárgyra vagy, hogy beiktasd a mozgást az életedbe.

Mozgás

Tudtad, hogy a mozgás endorfin hormont, vagyis köznyelvi megnevezéssel boldogsághormont szabadít fel a szervezetedben? Budapesten ma már rengeteg fitness terem létezik, melyek változatosabbnál változatosabb edzéseket kínálnak a te egészséged szolgálatára. Ha pedig a szabadba vágysz, és inkább szívnál egy kis friss levegőt, futócipőt fel, aztán irány a Margitsziget. Akármilyen mozgásformát is válassz a kitétel mindig az legyen, hogy a mozgás feltöltsön és örömet okozzon a számodra!

Táplálkozás

Sokszor plántálják belénk életünk során: Az vagy, amit megeszel! Nos, ha ez az állítás szó szerint nem is igaz, van benne némi igazság. A rostban gazdag ételek energiával látják el szervezetünket, míg a zöldségek és gyümölcsök a megfelelő vitaminpótlásról gondoskodnak. A táplálkozásra való odafigyeléssel és minőségi alapanyagokból készült ételek fogyasztásával megalapozhatjuk, hogy szervezetünk újult erővel, és soha nem látott vitalitással kezdje meg a tavaszi szezont.

Rendszerezés

Elsőre talán győzni fog a lustaság, és azt gondolod legyen csak rendszertelenség a környezetedben, hiszen, mint tudjuk, egy zseni átlátja a káoszt. Személy szerint én is sokáig követtem ezt a teóriát, de mára beláttam, hogy ezzel a feltételezéssel jobb minél előbb leszámolni. Mivel, ha rend és tisztaság van körülötted, a dolgok sokkal inkább átláthatóbbak, és ez által pozitívabb színben is tűnnek fel. Szánj rá fél napot a dolgaid rendszerezésére, és nem fogod megbánni. Eressz be egy kis friss levegőt a szobádba, majd szelektáld ki a szemetet és a már nem használatos, számodra felesleges dolgokat. Az ember hajlamos a kacatok felhalmozására, bár valójában ezek csak a helyet foglalják. Vegyél pár mappát, és kezdd el rendbe rakni a feltornyosult iratokat. Tehetsz pár növényt is a szobádba, hiszen ezek a kis biológiai lények tudományosan igazoltan, kedvező hatással vannak a közérzetedre. Tűzd ki a faladra az órarended és a heti munkabeosztásod. A montázst megspékelheted még számodra kedves képekkel, vagy idézetekkel is. A tiszta és rendezett közegben sokkal jobban tudsz a céljaidra és a feladataidra koncentrálni majd.

 #metime

Az Instagramon az egyre népszerűbb hashtagek sorát erősíti a #metime. Ez magyarul annyit tesz: énidő.  Na de mit is takar ez a kifejezés? Egyszerűbb megfogalmazásban az az idő, amit az ember magára fordít. Tehát olyan időintervallum, amikor valaki csak és kizárólag olyan dolgokkal foglalkozik, ami feltölti, kikapcsolja vagy kedvére való. Ez megvalósulhat olvasás, filmezés, zenehallgatás, edzés, illetve bármilyen számunkra nyugtató hatással bíró tevékenység formájában is. Összefoglalva a metime esszenciája a külvilág kizárása, valamint az önmagunkra való teljes odafigyelés. Ha mostanában elhanyagoltad magad, neked is érdemes pár órát eltölteni önmagaddal!

Ébredés, avagy a bal és jobb lábbal kelés dilemmája

Már megint reggel van, és újra szól az ébresztő… te döntöd el, hogy benyomod-e a szundi gombot egymás után többször, vagy kipattansz az ágyból, és megpróbálod értékelni a reggeleket. Igen, egyértelmű tény, hogy nehéz dolog otthagyni az alvás lehetőségével kecsegtető szívszerelmedet, vagyis az ágyadat. De gondolj csak bele, mit jelenthet az a plusz fél óra, ha előbb kelsz fel: megnézheted a napfelkeltét, ihatsz egy kávét vagy egy teát, összeszedheted a gondolataidat, plusz megtervezheted a napodat. Ellenben, ha tovább alszol, mint kellene, rögtön késéssel és rohanással kezded a napod… aztán az orrod előtt megy el a buszt, és a többi. Ugye, hogy az ezt megelőző „jobb lábas” verzió mennyivel derűlátóbb?

Minden egyes nap új lehetőségeket tartogat, és új helyzetekkel szembesít minket. Az akadályok legyőzéséhez pedig nem árt felkészültnek és összeszedettnek lenni. Próbáld meg tudatosan és motiváltan élni az életed, hiszen csak egy van belőle.

További cikkek
Top