BGE
2018. 08. 17. - Zircher Ági

Tárgyfelvétel kisokos

Nemsokára itt van újra a félév egyik legmeghatározóbb időpontja: a tárgyfelvétel. Aki nem az első félévére készül, az már tudja, aki igen, az már sejti, hogy itt nem minden megy gördülékenyen, és bizony néha a Neptun nem kedvez órarendünk tökéletes kialakításában. Néha lefagy, néha kidob, ami lassítja az egyébként is nagy versengést a jó tanárok és időpontok után. Cikkünkben olyan trükköket, és segítségeket próbáltunk összegyűjteni, amelyek a hasznotokra lehetnek a nagy hajrában. 

Órarend tervező

Alapvetően nem mondok újat azzal, hogy ha a tárgyak listázását félévenkénti sorba állítod, nagyban megkönnyíted a keresgélés folyamatát, és szerintem azzal sem, ha azt mondom, hogy az órarend tervező használata még a tárgyfelvétel előtti napokban hasznos lehet, így létre tudjuk hozni a számunkra legmegfelelőbb időbeosztást. Persze, nagy valószínűséggel nem fogunk tudni mindent sikeresen oda felvenni, ahova szeretnénk, de nagy könnyebbítés lehet számunkra, ha nem ott jövünk rá, hogy a tárgyak, amiket felvennénk, esetleg ütköznek. Az előző félévek tárgyfelvételéből kimaradt számomra az, hogy az óráimat nem csak a listázottak közül tudom felvenni, hanem az órarend tervezőből is (amennyiben azon szerencsések közé tartozom, hogy nem tűnik el aznap nagy hirtelen). Pedig az órarend tervezőből sokkal egyszerűbben, de leginkább gyorsabban fel tudjuk venni a tárgyainkat, pár kattintás az egész. Egy jobb klikk az egész, és már fel is vehetjük egyszerűen a tárgyainkat. Érdemes hevesen kattintgatni, mert minden másodperc számít!

Neptun PowerUp!

A következő tipp, ami még hasznos lehet, az nem más, mint a Neptun PowerUp! szkript. Ez a program felturbózza minden letöltő Neptunját, védelmet nyújt a szerverről való ledobás ellen, ennek segítségével nem kell folyamatosan frissítgetni, azért, hogy nehogy leteljen a belépési limitünk. Könnyebben kezelhetővé varázsolja a felületet, így például az órarend fül nem a Tanulmányok gomb alatt érhető el, hanem egy különálló helyet kap a felső sorban. Tárolhatóvá teszi a belépési adatainkat, és ha megnyitjuk az oldalt, automatikusan be is léptet. Ez eddig nem volt lehetséges használat közben. Ami azonban számunkra a legfontosabb: segít gyorsabbá tenni a tárgy- és vizsgafelvételt. Érdemes letölteni, és minden lehetséges segítséget felhasználni. A szkirptet letölteni, illetve a telepítés folyamatát megnézni ezen az oldalon tudjátok.

Mark My Professor

A felvétel előtti időszakban, az mintaórarendünk összeállításakor sokszor vagyunk bajban, hogy egy adott tárgyat melyik tanárhoz is lenne érdemes felvennünk, mert ugye nem szeretnénk tudatlanságunk miatt görcsösen szenvedni egy féléven át. Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy a tárgyaid a lehető legjobb tanárhoz veszed fel, érdemes minden tanár értékelésére rákeresni a markmyprofessor oldalán, ahol, ha nem is minden tanárunk, de a nagy része megtalálható. Ezen a felületen az iskolánkba járó diákok, volt diákok értékelhetik tanárainkat, több szempontból is, így könnyen eltudjuk dönteni, hogy számunkra melyek azok a fontos tulajdonságok, amiket keresünk egy oktatóban. Amellett, hogy külön értékelést kapnak bizonyos szempontok szerint, mint például hogy az adott tanár mennyire jól magyaráz, mennyire korrekt a számonkérése vagy akár az is, hogy mennyire szexi, ezeket az értékeléseket összesíti a rendszer és végül egy egységes eredmény kapunk, ami egyszerűbbé teheti számunkra két tanár közötti választást. De véleményem szerint, a leghasznosabb tipp, amit adhatok nektek, hogyha elolvassátok a kommenteket, abban részletesebb információkkal gazdagodhattok egy adott tanárról.

Nem árt, ha tudsz róla, hogy a tárgyfelvétel előtt az egyetem felé minden tartozásodat ki kell, különben hiába vagy te a leggyorsabb, a legügyesebb, addig egy órát sem fog engedni felvenni a rendszer, amíg nincs minden rendezve.

Bár tudom, sokan ismerhettétek már ezeket a trükköket, remélem, azért a gólyáknak segítséget nyújt az első nagy tárgyfelvételhez. Sok sikert kívánunk a tökéletes órarend felvételéhez, és az azt követő kihívások és célok eléréséhez!

További cikkek
Top