Közérdekű
2022. 01. 16. - Zita Hrabovszky-Veres

Színek: többek, mint gondolnánk

Mostanában kicsit beleástam magam a spirituális, és egyéb gyógyító, illetve nyugtató módszerekbe, mert igazából már pont elég kétségbeesett voltam ehhez (köszi, vizsgaidőszak). Úgyhogy a mai cikkben elhoztam nektek a színeket és azoknak különböző hatásait a szervezetre, hátha valakinek hasznos lesz ez ilyen stresszes időkben. Vagy csak hasonlóan kétségbeesett, mint én.

A színek tudományosan

A magasabb rendű élőlények a fényt nem kizárólag a látásra használják, hanem a szervezet működésének szinkronizálásához is elengedhetetlen. A besugárzó fény mennyisége szoros összhangban áll a lélektani tünetekkel, a hosszúra nyúló sötétség depresszív hatást okozhat. Ezért vagyunk lényegesen lehangoltabbak és nyomottabbak a tél beköszöntével.

Mint körülbelül minden a Földön, a színek is a Napból eredő fénytől függenek. A színes fényalkotórészek hullámhosszukban eltérnek egymástól, ezek az elektromágneses hullámok pedig hatással vannak az élő szervezetekre, a szemen és a bőrön keresztül egyaránt. Ezt a hatást vizsgáló tudomány már legalább 200 éves, akkoriban jelent meg Johann Wolfgang von Goethe műve a színek pszichológiájáról. Azonban a színek pontos hatásáról napjainkban is vitatkoznak a pszichológusok és a kutatók, abban viszont kevesen kételkednek, hogy jelentősen befolyásolják a viselkedésünket és az érzéseinket.

A legtöbb kutató szerint a színérzékelés központja az agyunk legprimitívebb része, azaz a limbikus agy. Ez azt jelenti, hogy szorosan kapcsolódik a színek megélése a tudatalattinkhoz és az érzéseinkhez. Egy példa erre: egy szobába besétálva a falak rögtön hatást gyakorolnak ránk, még akkor is, ha pontosan nem tudjuk meghatározni ennek természetét. Ezek az asszociációk visszavezethetők kulturális okokra is, ugyanakkor lehetnek biológiai jellegűek, amik akár akarjuk, akár nem, ott vannak.

A fantasztikus négyes

A négy elsődleges szín hat a szervezetünkre a legerősebben: a vörös, a kék, a zöld és a sárga. Ezeknek a keveréséből erednek a további színek, amiket meleg és hideg színekre szokás bontani. Érdekes módon, ha a belső terekben a meleg színek jelennek meg, kisebbnek és barátságosabbnak, míg ha hideg színek, akkor nagyobbnak és hűvösebbnek érzékeljük a helyiséget.

vörös: uralkodó szín, ezt vesszük észre a leggyorsabban és felejtjük el a legnehezebben. Energiát, szenvedélyt sugároz, az erőt és a hatalmat szimbolizálja. Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen lehet vele félelmet, valamint dühöt kiváltani. Élénkítő hatású, meleg érzetet kelt és úgy tartják, hogy fokozza az étvágyat is, így éttermekben gyakran használják.

kék: nyugtató szín, gondolatainkat és érzéseinket a nyugalom és a békesség felé tereli. Ellazít, ezáltal könnyebben megy a koncentráció is, ez pedig növeli a termelékenységet. Kreativitást igénylő helyiségekbe tökéletes szín.

zöld: harmonikus szín, a természetet, az egészséget, a fiatalságot jelképezi. A zöld a legkevésbé megterhelő a szemünk számára, így ez fáradtság esetén a legpihentetőbb és legharmonikusabb szín. Nyugtató, frissítő hatású és egyensúlyt teremt.

sárga: a nap univerzális szimbóluma, örömmel, energiával és pozitivitással kapcsoljuk össze. Élesíti a memóriát és a gondolkodást, így a kreativitás serkentéséhez ez is kiváló.

Színárnyalatok

Az alapszínekből jönnek további színek, amiket általában a következőkre bontanak:

narancs: csak úgy, mint a vörös, ez is egy elég figyelemfelkeltő szín. Barátságos és meleg érzést ad, éberebbé és barátságosabbá tesz minket. A narancs hatására is megnőhet az étvágyunk, így ezt a színt is előszeretettel használják ételhez köthető helyiségekben.

lila: régen a királyok viselték, ezért gyakran a hűséget és gazdagságot párosítják hozzá. Kedvező hatással lehet a szívműködésre. A gyerekek általában kedvelik a lilát, úgyhogy például iskolai környezetbe remekül beleillik.

türkiz: hűvös szín, a frissességet és a tisztaságot jelképezi. Mivel ez a kék egy árnyalata, a kékhez hasonlóan nyugtató hatással bír. A leggyakrabban ezt a színt a strandoknál és fürdőknél, illetve az orvosi cégeknél láthatjuk.

rózsaszín: barátságos, biztonságot nyújtó szín. Vidámító, nyugtató hatású, általában olyan helyiségekben alkalmazzák, ahol nyugalmat szeretnének sugározni.

barna: ugyan alapvetően ez egy meleg, barátságos, nyugtató szín, a túl sok barna szomorú, tompa hangulatot is áraszthat. Pihenésre vagy koncentrálásra szolgáló környezetben használják. Az optimális hatásért érdemes alapjáraton vidám színekkel kombinálni.

Plusz érdekesség

Az öngyilkosságok jelentős részét teszi ki a metró, illetve a vonat elé való beugrás. Az igen magas öngyilkossági rátával rendelkező Japánban kb. 10 évvel ezelőtt elkezdtek a peronok fölé kékfényű lámpákat elhelyezni, hogy észrevétlenül, mégis tudatosan befolyásolják az emberek lelki világát. Mivel a kék szín nyugtató hatással bír a szervezetre, a lámpáktól azt várták, hogy a zaklatott állapotban lévőket hamarabb megnyugtassa. Ugyanarról folyamatos vita folyik, hogy ez okozta-e az öngyilkosságok számának csökkenését vagy sem, a kedvező eredmények láttán azóta már több országban is alkalmazzák a kékfényű lámpákat.

További cikkek
Top