Buliajánló
2013. 06. 14. - dalmika

Sziget Fesztiválköztársaság – Emigrálj egy hétre!

Szabadság, zene, béke, közösség, multikultúra. Szavak, melyek talán a legjobban leírják Magyarország legnagyobb szabású fesztiválját. 1993 óta minden év augusztusának közepén fővárosunk Óbudai-szigete átalakul. A K-hídon túl egy mesés világ épül, ami egy hétig várja a szórakozni vágyókat. Augusztus 5. és 12. között a belváros kiürül, a plázák konganak az ürességtől, a strandokon sincs senki – mindenki Szigetel.

Sziget Fesztiválköztársaság

A helyszín metaforikus jelentéssel bír, mivel a látogatók egy hídon átkelve egy teljesen más világba csöppennek: Csodaországba. Egy ideiglenes kis város, saját kultúrával, fizetőeszközzel és vallással. A közös nyelv a zene. Még útlevél sem kell. Becsekkolás előtt átnézik a táskánkat és zsebeinket, nehogy oda nem illő dolgok jussanak a fesztivál területére. Néhány példa, ami a tiltólistán szerepel: stressz, pénzhajszolás, feszengés, megfelelési kényszer, agresszió. Itt mindenki a barátod.
Müller Péter Sziámi, a Sziget Kulturális Szervezőiroda Kft. tulajdonosa és kreatív igazgatója egyszer ezekkel a szavakkal fogalmazta meg a Sziget Fesztivál koncepcióját: “A Sziget egy hely, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj. Egy tábor, mely senki érdekeit nem szolgálja, csak a résztvevőkét. Hogy kell egy hét együttlét és kikapcsolódás a világegyetem diákjainak, akik kortól függetlenül tanulnak vagy keresik a tanulnivalót. Hogy a világ fiataljai, egybegyűljetek! Meg hogy, ami az alatt az egy hét alatt a Szigeten kívül van, az nincs.”

sziget

Látványsziget

A Sziget Fesztivál vizuális arculata évről évre változik. Más koncepció, új design. Egy ilyen magas színvonalú rendezvénytől alapvető követelmény a megújulás, de ezzel sosem volt gond.
A Sziget fesztivál csapata éppen ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetett a látványvilágra, idén – ha lehet – ezt még fokozzák is. “Tavaly volt egy óriáskerék? Akkor idén hozzuk el Európa legnagyobb mobil óriáskerekét, legyen majdnem kétszer akkora a Sziget-Eye!”
A grandiózus színpadképhez társuló egyedülálló fényvilág nem csak a koncertek alatt jellemző. Este a fesztivál teljes területe fényekbe borul, karácsonyfaizzók és lampionok gyulladnak fel, ezzel is hangulatosabbá téve a környezetet. A látványos lézershow-t és tűzijátékokat pedig csodálva leshetjük egy-egy koncert közben.
Idén is lesz a már megszokott Disco Erdő, a Nagyszínpad közelében. Az erdős terület fái fénygömbökbe öltöznek, valamint “diszkófények” és stroboszkópok izgalmas megvilágítását tűrik majd egy héten át.
Ha egy kis félelemre vágyik a fesztiválozó, nem kell a nyolcadik kerület legeldugottabb utcácskájába mennie, ugyanis a K-híd bejáratának bal oldalán helyet kap a Para Erdő. Fák, sötétség, működ, és a borzongás máris garantált.
A Colosseum idén a duplájára nő és helyszínt ad egy – a külföldi országokban már elhíresült – Color Partynak. A közönség maga színezi be a helyszínt a szivárvány összes színével, mégpedig festérporos patronok kipukkasztásával. Egy jó tanács: a szádat érdemes csukva tartani, mindegy, mekkora is az ámulat.

Aktív időtöltés

Ez bizony az a hely, ahol azt kívánod: bárcsak több mint 24 órából állna egy nap, és nem kéne aludni sem. Na meg az osztódás is jól jönne, ugyanis annyi program van, hogy választani sem lehet egykönnyen. Egy dolog garantált: bármelyik napszakban találhatunk szórakoztató elfoglaltságot magunknak.
Az augusztusi hőségben mi másra vágyna egy ember vízközelben, mint hogy egy kicsit megmártózzon és lehűtse magát. Idén ebből sem lesz hiány, ugyanis a Duna partját átalakítják stranddá, ez lesz a Sziget Beach. A strandolás után jól esne egy üdítő, hideg fröccs? Irány a Romkocsma Negyed! Nedű a kézben, ezek után jön a nagy dilemma, hogy a Recirquel cirkuszi társulat előadását nézzük meg a Cirque du Sziget sátrában, esetleg a Kelet-Európai Vurstli felé vegyük az irányt és legyünk egy kicsit hippik.
A kultúrára is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők. A Kultúr Zóna minden ilyen igényünket kielégíti. Ha mégsem, átnézhetünk a  Hungarikum Faluba.
Egy fesztiválon sportolási lehetőség? Hát persze! A Sport Park nagy szeretettel várja a felesleges energiákat levezetni vágyó fesztiválozókat egész héten.

 szszsz

Bátran mondhatjuk, hogy a Sziget Fesztivál nem csak a fülnek, de a szemnek, szájnak, testnek és léleknek egyaránt ad valamit, amit sosem felejtünk el. És hogy miről is szól az egész? A kedvenc zenekarod koncertjén, a tömeg közepén állva nem számít hány éves vagy, milyen nemzetiségű, miben hiszel, honnan jöttél és hova tart az életed. Érzed és megéled a katarzist, több ezer emberrel együtt. Erről szól az egész. A Punnany Massif Szabadon című száma a Sziget Köztársaság himnusza lett. Egy rövid idézet belőle, ami tökéletesen leírja a fesztivált: “Szabadság, egyenlőség, testvériség, jelszó / Az egyéniség számít, nem a nemzetiség – ez jó!” Nincs ehhez fogható érzés.

A nyár legnagyobb fesztiváljáról, annak programjairól és további információiról találsz infót nálunk, egészen pontosan: ITT

A Sziget Fesztivál hivatalos honlapja

Facebook oldal

További cikkek
Top