Buliajánló
2013. 06. 02. - Schwarczi

Sziasztok Sound, itt vagytok még?

Balaton Sound a magyar fesztiválszezon ékköve. Idén januárban a szervezők átvehették érte a Festival Awards Europe legjobb fesztiválja díjat a közepes méretű rendezvények kategóriájában. Első kategóriás fellépőnevek, Zamárdi parádés strandja és a szépséget gyári tartozékként nyújtó magyar lányok is a hozzávalók között.

Manapság lassan senkinek nem kell körülírni, hogy is néz ki egy zenei fesztivál, elég csak megemlíteni ezt a szókapcsolatot és pavlovi reflexként ugranak be az emlékek. Dobálózhatunk nagy szavakkal, mint szabadság, összetartozás érzése, kötetlenség, “veretés”,de valószínűleg a komplex élményhez az árokban fekvéstől kezdve a legkellemetlenebb meglepetéseken át minden hozzájárul. Egy kicsit mindegyik, olyan mint amikor beraktuk azt a bizonyos sárga kazit a Nintendoba és ameddig a játék tartott megfeledkeztünk a kakaóról, ovis balhékról, rendrakásról. Változó életkorok és “játékkazik”.

Mastercard Balaton Sound – 2013. július 11-14. – Zamárdi

A helyszín idén is Zamárdi, amiről első körben jó tudni, hogy a Balaton déli partján fekszik, nagyjából 2500 lakos éli ott mindennapjait. Létszámban ennek a sokszorosa érkezik meg majd júliusban megszabadulni a saját hétköznapjaiktól. A hetibérletek már május közepére elfogytak a jegyirodákból. Szállással kapcsolatban  dönthetünk, hogy a fesztivál területén található kempingben sátrazunk, lakókocsizunk esetleg egy környékbéli szálláslehetőséget veszünk igénybe. Bővebb információt a hivatalos honlapon találhattok. A megrendezési időpont 2013. július 11-14. ,a lejutás egyénileg intézendő. Vonaton lehetőség szerint töltögessünk cimboráinkkal, ám tanácsos felkészülni a bejutási nehézségekre és időben érkezni, hogy jobb helyet foglalhassunk el a “rajtrácson”. Az alábbi Prodigy klip esetleg irányadó lehet.

Akik a színpad elé szegeznek

A fellépőket tekintve idén is prémium szolgáltatásról beszélhetünk a szervezők részéről. Elég csak rápillantani a nagyszínpad beosztására és kotorhatja is össze az állkapcsát a nagyérdemű. A hip-hop hallhatatlanjai, a Wu-Tang Clan adja az első gyomrost a műfaj szerelmeseinek, hogy aztán Nas aki már egyszer felültette a magyar közönséget – nem jött el a lefixált fellépésére – most helyrehozhassa renoméját, remélhetőleg egy arcpirító koncerttel. Az elektronikus zene királyai közül többen is palástot öltenek és Zamárdi felé veszik az irányt. Afrojack, Steve Aoki, Fedde Le Grand, Calvin Harris, Avicii,The Bloody Beetroots, Dimitri Vegas & Like Mike, Prodidzsáj és társaik igyekeznek delíriumba helyezni a fiatalságot.

Emellett természetesen a magyar zeneipar “Scud rakétái” és rengeteg feltörekvő, szűkebb rétegek számára remekül csengő név lép fel a különböző színpadokon. A pontos programokról bővebben itt tájékozódhattok.

Mit tenne Bear Grylls?

Egy ilyen rendezvény a hatalmas élmény mellett fizikailag igencsak megterhelő tud lenni. Egész nap mászkálni, dilizni, strandolni, bulizni egy átlagos napon is lefárasztja az embert, de amikor ezt nem tudja ellensúlyozni kellő pihenéssel ott kezdődnek a gondok. Hogy a történet ne legyen azért ennyire egyszerű, az alkoholfogyasztás sem tölti fel energiával hosszútávon az egyszeri fesztiválozó szervezetét. Vegyük tehát úgy, hogy alapvetően másnaposan ébredünk a második nap reggelén, sátrunk pedig szaunaként funkcionál. Döntések sora vár ránk, melyeket különböző mértékben befolyásol anyagi helyzetünk, fizikai állapotunk és környezetünk. Ésszerű törekedni tehát valami köztes megoldásra, ezektől eltekintve reggelizni, tisztálkodni elengedhetetlen és nem pénzkérdés. Az “üresjáratokban” sok folyadékot bevinni szintén fontos a dehidratáltság okozta kellemetlenségek miatt. Az étkezést tekintve a rendezvény területén minden igényt kielégítő választékot találunk, lehetőségeinken múlik mire voksolunk. Összességében írott szabályok nincsenek a túléléshez, de érdemes a kaland előtt akkurátusan átgondolni a dolgokat, kérdezősködni tapasztaltabb ismerőseinktől és átböngészni a hivatalos tájékoztatást.

BGrylls

Öltözködés, értékek

Az öltözködés szintén hozzáállás kérdése. Akad, aki összetéveszti a milánói divathéttel, akad aki egy hajléktalant megszégyenítő “outfit” mögött húzza le a 4 napot. Ha hódítani szeretnénk nem biztos, hogy egy tetőtől talpig zárt szado-mazo jelmezben aratunk sikert – bár egy réteget így is megfoghatunk -. Egy fesztivál egyik előnye, hogy sok dologban szabadabban választhatunk. Beleférnek az idétlen maskarák, egyedi pólók, abszurd frizurák. Ahány sátor, annyi szokás. Ennyi különféle ember között, azért érdemes talán magas értékű dolgokat nem magunkkal hozni. Egy a testünkre erősített “hasitasi” nem csak, hogy nem kér kódot, de legfontosabb  dolgainkat is közel tudhatjuk általa a nap 24 órájában. Iratok, fizetésre alkalmas kártya, telefon, óvszer, vízipisztoly, csemegekolbász mind-mind mellkasunkon feszülhetnek.

A 2013-as Mastercard Balaton Sound egyelőre minden korábbi érdeklődést felülmúlt. Megmutatkozott ez felhajtásban, jegyeladásban, hírverésben így okkal várhatjuk fokozott izgalommal az ott eltöltött napokat. Minden fesztiválozónak hibátlan, életre szóló élményeket kívánunk!

Írta: Schwarcz Ádám

Hivatalos honlaphttp://sziget.hu/balatonsound
Facebook oldal: https://www.facebook.com/BalatonSound

További cikkek
Top