Filmek
2021. 02. 14. - Laura Szabó

Szeretnél (Ál)híres lenni?

– Na és, mi leszel, ha nagy leszel?
– Influenszer – válaszolja rengeteg fiatalkorú manapság. Azt azonban kevesen tudják, milyen valójában influenszernek lenni, és sokan nem is gondolnak bele, főleg gyermekfejjel, hogy a szinte tökéletes Instagram-fotók mögött milyen titkok rejtőzködnek. Ennek a napjainkban igencsak elterjedt társadalmi jelenségnek a kulisszái mögé enged belátást a február elején debütáló HBO dokumentumfilm Álhíres (Fake Famous) címmel. És bár rengetegen vagyunk olyanok, akik nem dőlünk be könnyen a hamisságnak, a film alkotóinak mégis sikerül az influenszerkedés azon oldalait bemutatni, amelyekre talán álmunkban sem gondoltunk volna.

Korábban az emberek úgy válhattak híressé, ha valamiben tehetségesek voltak. Manapság a tehetség nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy ismertté váljunk. Híresnek lenni ma már csak egy szám: mennyi követőd van, hányan lájkolják és kommentelik a képeid. Az emberekben kialakult az úgynevezett „híresség-mánia,” ezért fotókon keresztül próbálják másokkal elhitetni, hogy milyen befolyásos, drága közegben mozognak, és ha valaki hasonló életet szeretne élni, muszáj őt követnie a közösségi média platformjain.

Paul Smith tervező által festett rózsaszín fal Los Angelesben, amely látogatók ezreit vonzza a tökéletes Instagram-fotók érdekében.

Filmünk alapja tulajdonképpen egy kísérlet, amelynek során több ezer jelentkező közül kiválasztanak három fiatal felnőttet, hogy teszteljék, milyen gyorsan törnek ki a pár száz követővel rendelkező átlagos életvitelből és válnak ismert influenszerekké. Természetesen a három fiatal mögött egy profi csapat áll: fodrászok, sminkesek, fotósok segítik őket, hiszen a tökéletes megjelenés elengedhetetlen ehhez a „szakmához.” Mindemellett pedig a film rendezője, Nick Bilton az, aki folyamatosan ellátja őket instrukciókkal és tanácsokkal. Ő a kísérlet fő mozgatója. Ötletei által szemtanúi lehetünk például annak, hogy az otthonunkat el nem hagyva hogyan üldögéljünk egy befolyásos hotel medencéjének szélén, vagy túrázzunk a kaliforniai Redwood parkban.

Új barátok pár dolcsiért

Bizonyára minden Instagram-felhasználó észrevette már, hogy az oldalon nagyon elterjedtek a hamis profilok és az ezekkel járó szintén hamis, programozott lájkok és kommentek is. Ezek az úgynevezett botok, amelyek algoritmusok alapján működnek és rengetegen fizetnek értük. Bármilyen hihetetlennek tűnik, bárki könnyen vásárolhat magának hamis követőket, ezzel is látszólagosan növelve rajongótáborát. Nem csak feltörekvő influenszerek, hanem elismert hírességek – énekesek, színészek, sportolók – is gyakran használják ezt a módszert, hogy az értük való rajongás semmiképp se hagyjon alább. Nick Bilton is ezt hívja tehát segítségül, hogy beindítsa alanyai influenszer karrierjét és emellett részletesebben beszámol ennek a folyamatnak a működéséről.

Nevezhetjük az influenszerkedést karriernek?

Azt biztosan nem mondhatjuk, hogy az influenszerek nem csinálnak semmit. Valójában ez az életforma sok munkával és fáradalommal jár. A különbség az, hogy az ember általában nem fizikálisan, vagy agyilag merül ki, hanem sokkal inkább a mentális, illetve érzelmi egészség rovására megy a munka. Ami az elején csak szórakozásnak tűnik, az hosszabb távon könnyen válik teherré. Hamar ráébredhetünk, hogy a szépség és a luxus csak pár perc, óra, vagy fotó erejéig tart, és ezt filmünk főszereplői is gyorsan észreveszik.

Azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy mindennek két oldala van, így az influenszerkedés is jelenthet néhány pozitívumot. Az egyik legfontosabb, hogy az emberek képesek hallatni a hangjukat és felhívni a figyelmet olyan fontos témákban, mint például a nemek közti egyenlőség, környezetvédelem, vagy más emberi jogokért való küzdelem. A már egy éve tartó koronavírus elleni harc során is rengeteg pozitív energiát nyerhettünk közösségi média-kedvenceinktől.

Ha ez a kis összefoglaló felkeltette az érdeklődésedet, akkor mindenképpen érdemes időt szánni a filmre, hiszen még több érdekes titok és trükk szemtanúja lehetsz, amelyek segítenek, hogy ezentúl más szemmel láthasd az influenszerek világát.

„A hírnév sejtelmes, furcsa dolog. Nem lehet megfogni, mégis hatalmasabb, mint majdnem minden más a világon.”

További cikkek
Top