Közérdekű
2014. 11. 06. - kisnemet59

Szép álmokat! – alvászavar az egyetemi lét alatt

Napjainkra az alvászavar már-már népbetegséggé nőtte ki magát. Az áldozatok egy igen nagy része a felsőoktatásban tanuló hallgatók közül kerül ki. Néhányunknál csak időszakonként mutatkozik, mely alig, vagy csak kis mértékben befolyásolja a napi rutinunkat, viszont vannak olyan diákok is, akik folyamatos harcot vívnak ezzel a kórral. Vajon léteznek csodaszerek, amelyek segítségével nyugodtak lehetnek az éjszakáink? Vagy egyszerűen csak egy ideiglenes, múló állapotról beszélünk? Most kiderítjük.

Nagy valószínűséggel mindannyiunk számára ismerős lehet egy átbulizott éjszaka utáni nap az egyetemen. Az előadások végtelen hosszúnak tűnnek, minden lelassul, a szenilitás kötelező kellékként jelentkezik, ráadásul a szemünk előtt, valami oknál fogva, állandóan egy kényelmes ágy lebeg. Azok viszont, akik tényleges álmatlanságban szenvednek, mindezt akár napi szinten is átélhetik, amely a későbbiek folyamán kihathat az egészségükre és a teljesítőképességükre is.

Hogy mi is az az alvászavar?

Az alvászavarokat 4 nagy csoportba sorolhatjuk be:

1. inszomniák (alvászavarok)
2. hiperszomniák (nappali aluszékonyság)
3. paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgástevékenységek)
4. az alvás-ébrenlét ciklus zavarai

Az alvás és az ébrenlét egy ciklikusan váltakozó folyamat. Álmatlanság esetén e folyamat alvási része nem felel meg az alapvető funkciójának. Szakaszossá válik, zavartságot okoz, ezzel együtt nem regenerálódik kellőképpen a szellemi és fizikai állapot. Mindennek automatikus következménye lesz a napközbeni teljesítményünk csökkenése, az aluszékonyság, figyelmi zavarok, folyamatos stressz érzete, ingerlékenység és természetesen az állandósult fáradtság, amely bizony sok esetben a tanulás rovására is mehet. Általában a háttérben valamilyen pszichológiai ok áll.

Maga az alvás tehát egy pihentető funkció, a testünk és lelkünk regenerálódási időszaka, mely nélkülözhetetlen része az életünknek. Szívverésünk lelassul, légzésünk nyugodtabb, mélyebb lesz, mintha egy ZH hét után elmennénk egy wellness hétvégére – igazi felüdülés.

edward-northon-fight-club-insomnia-Favim.com-234687

Az inszomnia egyáltalán nem új keletű, az emberek körülbelül 8-30%-át, a brit tudósok szerint a felsőoktatásban tanulók 99,999%-át érinti a probléma, melynek kezelésére már számtalan lehetséges megoldás létezik. Összegyűjtöttünk néhányat:

1. Kisgyermekként valószínűleg mindannyian találkoztunk már az „Igyál meg egy pohár langyos tejet!” mondattal, amit – valljuk be őszintén – akkor még el is hittünk. Az idő múlásával azonban a tejjel teli bögrét valamilyen alkohollal töltött pohárra cseréltük páran, ami a hiedelem szerint hatásos is. Azt mondják legalábbis, hogy ha lefekvés előtt egy pohár bort, vagy éppen a múlt heti buliból megmaradt sör egyikét megisszuk, az elálmosít. Ha ez a hír új, és mosolyt csalt az arcodra, akkor íme a lelombozó része: ugyan “bódult” leszel az alkoholtól, nagy valószínűséggel el is alszol tőle, de a mély alvást egyáltalán nem garantálja, sőt, majdhogynem gátolja. Szóval csak csínján az esti italozással!

2. „Egy forró fürdő csodákra képes”. Nincs olyan ember, aki ne helyeselné ezt a hatalmas bölcseletet, és jelen esetben hatásos is lehet. Ez a trükk még működőképesebb tud lenni akkor, ha a fürdővizünkbe csepegtetünk néhány csepp levendulaolajat. (Köztudott tény, hogy maga a levendula is nyugtató hatással bír.) A meleg víz ellazítja izmainkat, az illatokkal karöltve egy elernyedt állapotot teremt, így az álmosság is villámcsapásként tör ránk.

insomnia.shutterstock_75546448

3. Sportolj! Sokkal pihentetőbb és mélyebb az alvás, ha napközben fizikailag is elfárad az ember. A testünk ugyanis tudja, hogy kimerítette erőforrásait, ezért az agyunk tesz arról, hogy ebben az esetben jól aludjunk. Mindez persze csak akkor működik, ha nem este 10-kor jut eszünkbe lefutni egy félmaratont. Csak pozitív érveket tudunk felsorakoztatni a sport mellett, tehát ha valaki még nem tette, gondolkozzon el rajta!

4. Igyál teát! Álmatlanság esetén természetesen nem ajánlatos a fekete teát alkalmazni, hiszen azzal éppen az ellenkező hatást érhetjük el, mint szeretnénk. A citromfűből készült nedűt azonban érdemes kipróbálni, hiszen közismerten nyugtató és görcsoldó, ezzel garantálva édes álmokat fogyasztójának. Nincs más teendőnk, mint egy herbária üzletben pár száz forintért megvásárolni a teát, majd otthon, forró vízzel leönteni azt, várni vele 10 percet, végül értelemszerűen elfogyasztani. Utána jöhet a jól megérdemelt pihenés. Naponta többször is ihatunk!

5. Ne nassolj lefekvés előtt! Főleg a női nem a szakértője és állandó hangoztatója annak, hogy este 6 után már nem szabad enni. Ezt legfőképp a testsúlyra vonatkozóan szokták mondani, de tény, hogy mindez igaz. Lefekvés előtt legalább 3 órával nem szabad enni! Ha mégis így teszünk, akkor a gyomrunk dolgozni kezd, úgy pedig ne várjunk teljesen regeneráló alvást, hogy közben bizonyos szerveink még állandó munkában vannak.

A legnagyobb mumus az állandósult stressz, mely központi szerepet tölt be életünkben. Reszketés a ZH-k előtt, folyamatos gyomorgörcs az órákra való készülések miatt. Rohanó világban élünk, melyet az egyetemi évek alatt még jobban felgyorsítunk, illetve felgyorsítanak nekünk. Állandó pörgés, készenlét, teljesítési vágy, megfelelési kényszer.

Suli mellett munka, munka mellett párkapcsolat, párkapcsolat mellett család és barátok, mindemellett pedig minimális nyugalom. Ezen megpróbálhatunk változtatni, de hacsak nem szigeteljük el magunkat a modern világ elől, ez aligha fog sikerülni. A harmóniát viszont még ebben a nagy rohanásban is sikeresen meg tudjuk teremteni, ha dolgozunk rajta, ám a célt csak kipihenve tudjuk elérni. Ha úgy érzed, hogy semmi sem segít az álmatlanságodon, akkor gondolj vissza a gyerekkorodra és igyál meg egy hatalmas bögre langyos tejet, majd kezdd el számolni a bárányokat, hátha végül tényleg ez lesz a megoldás.

Te is küszködsz az álmatlanság miatt?

Igen
Csak amióta főiskolás vagyok
Nem tapasztalom
Régebben volt rá példa, de alternatív módszerek segítettek

További cikkek
Top